Zo kun je allerlei toetsenbordproblemen oplossen

Door: Martin Gijzemijter | 08 april 2022 15:18

toetsenbord werkt niet
How To

Een toetsenbord is samen met de muis onmisbaar als je achter je computer of laptop zit. Des te frustrerender is het als één van de twee niet goed werkt. Wat kun je dan doen?

Is het toetsenbord defect?

Voordat we aan de slag gaan met symptomen en bestrijding hiervan, is het eerst handig om na te gaan of het toetsenbord niet fysiek defect is. Worden er überhaupt nog toetsaanslagen gedetecteerd? Als dat niet het geval is kun je dat uitsluiten door een tweede toetsenbordje via usb aan te sluiten op het systeem.

Opeens andere tekens

Misschien is het je weleens overkomen dat je aan het typen was en je toetsen plotseling een andere functie leken te hebben. Het vraagteken gedraagt zich als een = en een backslash is veranderd in een <. De oorzaak is zeer eenvoudig: het toetsenbord is overgeschakeld naar een andere taalversie.

Dit gebeurt vaak per ongeluk omdat de toetsencombinatie hiervoor zich bevindt op de plek waar je vaak met je handen op het toetsenbord rust. De combinatie Ctrl+Shift zorgt ervoor dat er een andere taalversie voor het toetsenbord wordt gekozen. De oplossing is dan ook net zo eenvoudig: door te drukken op Ctrl+Shift functioneert het toetsenbord weer normaal. Je kunt dit probleem helemaal voorkomen, door slechts één taal en één toetsenbordindeling te behouden. De combinatie Nederlands als taal en Verenigde Staten (internationaal) voor de toetsenbordindeling is het meest gangbaar (zie ook kader Toetsenbordindeling).

Om deze instelling te veranderen, ga je naar het Configuratiescherm en klik je onder Klok, taal en regio op Toetsenborden en andere invoermethoden wijzigen > Toetsenborden wijzigen. Klik hier op Nederlands onder Toetsenbord en vervolgens op Verwijderen. Verwijder op die manier elke indeling behalve Verenigde Staten (Internationaal). Het toetsenbord kan nu niet meer overschakelen naar een andere indeling.

Toetsenbord werkt niet
Als het toetsenbord omschakelt naar een andere taal, werken toetsen plotseling heel anders.

Toetsenbordindeling

Toetsenborden hebben onder Windows twee kenmerken: een invoertaal en een toetsenbordindeling. Helemaal logisch is dit niet: de invoertaal heeft weinig met het toetsenbord zelf te maken, maar vooral met functionaliteit. Zo herkent Word bepaalde talen en past daar zijn automatische correctiefuncties op aan. Vervelend neveneffect is dat je daardoor soms ook plotseling met een andere toetsenbordindeling komt te zitten: als je in het Engels tikt, selecteert Word ook een Engels toetsenbord, en als daar een andere toetsenbordindeling aan gekoppeld is, gebeuren er plots vreemde dingen.

Als je je instellingen op orde hebt, dan maakt de geselecteerde invoertaal verder niet uit. Waar het om gaat is die toetsenbordindeling: past die niet bij het toetsenbord dat je wilt gebruiken, dan doen de toetsen niet wat je ervan verwacht. Zo heeft een Belgisch toetsenbord een AZERTY-indeling en heeft een echte Nederlandse toetsindeling het plusteken (+) naast de L-toets zitten. Verwarrend genoeg gebruikt vrijwel iedereen in Nederland tegenwoordig een toetsenbord met de toetsindeling die uit de Verenigde Staten komt (QWERTY met de puntkomma naast de L-toets). Daar zijn alleen meerdere versies van.

Speciale leestekens en ‘dode toetsen’

Speciale leestekens als trema’s en accenten (de zogenoemde diakritische tekens) kun je over het algemeen invoeren door dubbele of enkele aanhalingstekens te typen, gevolgd door een klinker. Na het leesteken houdt het toetsenbord even in (de zogenaamde ‘dode toets’), om afhankelijk van de daaropvolgende toetsaanslag te besluiten wat er moet gebeuren. Niet iedereen vindt dat prettig. Wie veel teksten met aanhalingstekens typt, moet zich bijvoorbeeld altijd bewust zijn van wat de computer er, afhankelijk van de toets die volgt, van zal maken: een leesteken of een accent. Je denkt een aanhalingsteken en een e te typen (‘e) en krijgt een é. Sommige mensen gebruiken daarom nog steeds Alt-toetscombinaties om speciale tekens op te roepen (zoals Alt+130 voor é).

Het ‘geheim’ van de dode toets zit in de toetsenbordindeling (zie ook kader Toetsenbordindeling):

 • Het toetsenbord zónder dode toets krijg je met de indeling: Verenigde Staten
 • Het toetsenbord mét dode toets krijg je met de indeling: Verenigde Staten (Internationaal)

Deze taal- en landinstellingen kun je wijzigen via het Configuratiescherm, of als volgt: ga naar Start , typ uitvoeren' druk op Enter en tik: control intl.cpl,,2 gevolgd door opnieuw Enter.

Ga naar het tabblad Toetsenborden en talen en druk op de knop Toetsenborden wijzigen. Ga naar het tabblad Algemeen.

Onder Geïnstalleerde services zie je nu welke toetsenbordinstellingen je al ter beschikking hebt. Voeg toe wat je eventueel mist – en verwijder vooral wat je niet nodig hebt! Je kunt ze altijd opnieuw installeren als je ze mist.

Controleer of onder Standaard invoertaal de taal/indeling-combinatie geselecteerd is die je wil gebruiken en klik op Toepassen / OK.

Sneltoetsen

Soms kan het handig zijn meerdere services geïnstalleerd te hebben, en soms blijk je er gewoon plots om onverklaarbare reden mee opgescheept. Wil je wisselen tussen verschillende geïnstalleerde ‘standaard invoertalen’, dan hoeft dat gelukkig niet per se via de bovenstaande route – het kan dat ook via sneltoetsen:

 • Wisselen van invoertaal: linkerAlt+Shift
 • Wisselen van toetsenbordindeling: linkerCtrl+Shift

NB: Vaak zijn het juist die sneltoetsen die, ongemerkt ingedrukt, verantwoordelijk zijn voor vreemd gedrag van je toetsenbord– ook dat kan een reden zijn het aantal geïnstalleerde ‘standaard invoertalen’ te beperken tot één.

Shift-toets blijft actief na eenmaal indrukken

Normaal gezien houd je de Shift-toets ingedrukt wanneer je een hoofdletter wil typen. Het kan echter ook zijn dat je, wanneer je de Shift-toets eenmaal indrukt, ook een hoofdletter produceert wanneer je Shift allang hebt losgelaten. Hoor je daar ook nog een kort piepje bij, dan is de functie Plaktoetsen ingeschakeld. Dit gebeurt automatisch als je vijf keer achter elkaar op de Shift-toets drukt (je moet daarvoor nog wel even op Ja klikken, maar in het heetst van de strijd kun je dat per ongeluk gedaan hebben). De oplossing is heel eenvoudig: druk nog vijfmaal op Shift en de functie wordt weer uitgeschakeld. Deze functie zit zowel in elke Windows-versie, van XP tot en met Windows 10. Je kunt de functie ook permanent uitschakelen.

Je schakelt de functie uit door te bladeren naar Configuratiescherm / Toegankelijkheid / Toegankelijkheidscentrum / Het toetsenbord eenvoudiger in het gebruik maken. Daar verwijder je het vinkje bij Plaktoetsen inschakelen.

Toetsenbord werkt niet
Als je deze pop-up nog nooit gezien hebt, ben je een van de weinigen.

Multimediatoetsen functioneren niet

Je hebt Windows opnieuw geïnstalleerd of geüpdatet en plotseling werken de toetsen niet meer waarmee het volume kunt regelen, je mailprogramma kunt starten, etc. De reden hiervoor is dat er waarschijnlijk specifieke stuurprogramma’s horen bij je toetsenbord die de functies van deze toetsen definiëren. Ga naar de site van de fabrikant en download de stuurprogramma’s voor het toetsenbord opnieuw.

Het kan ook zijn dat andere programma's of drivers die met toetsenborden te maken hebben, de werking van je toetsenbord verstoren. Deïnstalleer ze als het probleem aanhoudt.

Soms werken multimediatoetsen alleen bij het gebruik van specifieke programma's. Zeker als je al een wat ouder toetsenbord hebt, kan dit vaak voorkomen. Soms geeft de fabrikant van het toetsenbord wat programmatips voor optimale compatibiliteit.

Toch defect

Geeft je toetsenbord écht geen teken van leven meer, dan zit er niets anders op dan een nieuwe aan te schaffen. Of je nu het allerbeste, allersnelste bord zoekt voor gaming, of gewoon de allerdegelijkste werkplank voor op kantoor: in beide gevallen kom je bij een mechanisch toetsenbord uit. In een ander artikel zetten we de beste toetsenborden voor je op een rijtje.

Zat je net in een sessie toen je toetsenbord het begaf en heb je geen vervangend toetsenbord liggen? Schakel dan even over op het schermtoetsenbord. Wij leggen in een ander artikel uit hoe je het schermtoetsenbord kunt activeren.

Toetsenbord (en muis) reageert niet na aansluiten

Dit probleem komt steeds minder voor omdat vrijwel alle muizen en toetsenborden tegenwoordig een usb-aansluiting hebben, in plaats van het oude PS/2-systeem. Heb je echter nog wel een PS/2-muis en -toetsenbord, en reageren deze niet meer nadat je ze opnieuw hebt aangesloten, controleer dan of je de muis niet in de aansluiting voor het toetsenbord hebt gestoken en vice versa. Op kleur na zijn het namelijk identieke stekkers.

De eerste gedachte: een virus! De realiteit bleek echter een stuk onschuldiger...

Ontbrekende letters

Je maakt opeens opvallend veel tikfouten in de teksten die je produceert. Bij nader onderzoek blijkt dat je vaardigheden niet zijn afgenomen, maar dat het toetsenbord bepaalde aanslagen niet registreert. Gaat het telkens om dezelfde toets, dan is óf de toets defect óf er zit vuil tussen (even de toets eruit wippen indien mogelijk en schoonmaken). Gaat het steeds om een andere letter en heb je een draadloos toetsenbord, dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om de batterijen te vervangen.

Je kunt mogelijk ook een korte vertraging ervaren tussen het moment dat je toetsen indrukt en het moment dat je de letters op je scherm ziet. Dit kan te maken hebben met de optie Filtertoetsen. Deze optie voorkomt dat je twee dezelfde toetsen in zeer korte tijd kunt intikken. Dit is handig voor mensen met handtrillingen, maar deze optie wil je niet aan hebben staan als je daar geen last van hebt. Je kunt dit controleren door naar het Configuratiescherm te gaan en op Toegankelijkheidsopties te klikken. Daar vind je Filtertoetsen

Draadloze lastpost

Problemen kunnen soms oorzaken hebben die je echt niet had kunnen verzinnen. Zo is er een voorbeeld waarbij er ineens allerlei vreemde tekens op het scherm verschenen zonder dat de gebruiker iets intikte. De eerste gedachte: een virus! De realiteit bleek echter een stuk onschuldiger. Twee draadloze toetsenborden op dezelfde frequentie, waarvan er eentje in de kast lag. Een voorwerp dat op het toetsenbord viel en daardoor toetsen indrukte, deed vervolgens de rest.

38 Reactie(s) op: Zo kun je allerlei toetsenbordproblemen oplossen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2013 20:24 Anoniem
  probleem: Als ik de letter 'o' typ, opent hij het scherm van developer tools. Als ik 'i' typ, krijg ik full screen. Als ik spatiebalk indruk, komt er een - ipv een spatie. als ik 1 typ in de browser, plakt hij automatisch laatst geopende website.
  Er is vocht over toetsenbord gekomen, maar is dit te verhelpen, of toch een los toetsenbord kopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 september 2013 18:30 Anoniem
  hoe komt het dat mijn hp envy soms van alle toetsen dat ik intyp als sneltoets gebruik bv, d voor sluiten l voor slaapstand….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 december 2013 11:58 Anoniem
  Als ik een n type, komt er 6n en als ik een b type, komt er 5b
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 maart 2018 11:45 Jan Potters
  @Anoniem Dit heb ik ook, is er een oplossing voor?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 januari 2014 17:06 Anoniem
  het rechtse numerieke gedeelte werkt niet. ook niet via num lock??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 januari 2014 22:51 Anoniem
  Ik heb medion laptop en het toetsenbord reageerd maar een aantal letters doen raar zoals de y u h j kaniknietgebruiken dan komer er andere tekens op het scherm het besturingsysteem is windows 8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 16:22 Anoniem
  Dank je!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 17:23 Anoniem
  mijnspatie,capslockensjeetwerkenniet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2014 01:46 Anoniem
  Ok dan heb ik het volgende. De caps Lock toest opend mijn dvd rom station.
  De zes op mijn toetsen bord geeft é¼ en de vijf zorgt ervoor dat ik ineens ga scrollen over het hele scherm. Verder geeft het dakje boven de zes een É te zien shift golfje de toest helemaal links boven opent ook mijn dvd rom station. Het plus teken doet het niet meer ook het is gelijk teken werkt niet meer. Zo zijn er misschien nog wel meer rare dingen die ik nog niet heb ondekt. Maar hoe zijn deze dingen op mijn toetsen bord te verklaren?
  MVG Ruben Hogenhout
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2014 13:58 Anoniem
  Bedankt voor de tip van een verkeerd functionerend toetsenbord. Was gelukkig heel simpel, maar was voor mij even onoplosbaar. Heel fijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2014 18:41 taxitonnie
  Nog een variatie. Ik heb windows 8.1 en in de taalinstellingen in het configuratiescherm staat alleen Ned met een VS toetsenbord. En toch wisselt de pc regelmatig en uiteraard ook spontaan en op momenten dat je het niet kunt gebruiken. Rechts onderin de taakbalk staan ook de taalinstellingen en vreemd genoeg staan daar 3 instellingen (Ned/VS ; Nl/Nl ; en Eng/VS). Hoe krijg ik deze 2 overbodige instellingen uit het systeem?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2014 16:48 Anoniem
  Als ik type komen er meerdere letters en cijfers wat moet ik doen,
  heb van alles al geprobeerd.
  bvb HHoe ga ik ddatoplosssenn
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2014 20:46 Anoniem
  ik heb geen enter en geen backspace. deze 2 toetsen doen het niet ze vielen in een keer weg. Wat zou ik kunnen doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 april 2014 11:53 Anoniem
  wat een goed artikel, heeft veel van mn problemen opgelost, bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 april 2014 09:14 Anoniem
  Hoe doe ik dit op een imac?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2014 17:06 Anoniem
  ik kan plots m,n toetsenbord niet gebreuken van m,n laptop .. als ik zo er op klik er komt zo geleud, niks anders ik kan ook ni type , voor dat het ni kapot was kwam er een text , zonder te kijke eb ik op ja geklikt en dan plots kn ik me toetsenbord ni gebreuke wat moet doen om alles normaal te doen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2014 23:00 Anoniem
  Mijn toetsenbord werkt perfect in Word, maar als ik mij op het internet bevind moet ik soms op een toets meerdere keren drukken, dan krijg ik dus tekst met gemiste letters. Dacht eerst dat het aan mij lag, dat ik zelf een toets oversloeg, maar in Word gebeurt dit niet. En het gaat ook niet om altijd dezelfde toets,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2014 12:29 Anoniem
  Ik heb het volgende probleem; een apple computer waarop programma citrix is geïnstalleerd. (voor mijn thuiswerken)
  Als cirtix geopend is, werkt opeens mijn toetsenbord niet meer, terwijl de muisfunctie het wel doet. Hoe kan ik dit oplossen?
  Lida Meines, Amersfoort
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2014 16:54 Anoniem
  ik heb het volgende probleem; een apple computer waarop programma citrix is geïnstalleerd. (voor mijn thuiswerken)
  Als cirtix geopend is, werkt opeens mijn toetsenbord niet meer, terwijl de muisfunctie het wel doet. Hoe kan ik dit oplossen?
  Thelma de Jong .Zoetermeer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2014 15:24 Anoniem
  ik heb een probleem met een samsung laptop ctrl werkt niet bij bijde kanten en me linkerpijl toets geen waterschade of val..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.