Nvidia Shield TV kopen voor het streamen van films en games

Door: Gertjan Groen | 16 februari 2022 15:36

Nvidia Shield
Nieuws

Met Nvidia Shield TV kun je films en games streamen naar je televisies. Er zijn meerdere versies van het streamingapparaatje. Wat moet je nog meer weten over de Shield TV?

De Shield TV van Nvidia is een populair kastje met Android TV. Wij noemen het een mediaspeler. Eind 2019 verscheen hiervan een nieuwe versie. Er zijn twee uitvoeringen. De gewone Shield TV (149 euro) met cilindervormige behuizing en de iets krachtigere Pro-versie (199 euro) die qua uiterlijk meer op zijn voorganger lijkt.

We hebben voor dit artikel de gewone versie bekeken. Die heeft naast een stroomaansluiting een hdmi-aansluiting, een ethernet-poort en een micro-sd-geheugenslot. Het duurdere Pro-model heeft geen micro-sd-slot, maar wel twee usb 3.0-poorten. De Pro heeft bovendien meer opslagruimte (16 GB tegenover 8 GB) en meer werkgeheugen (3 GB tegenover 2 GB). Heb je te weinig opslagruimte dan kun je de mediaspeler toegang geven tot een netwerkmap, bijvoorbeeld op een nas.

De processor in beide modellen, een Tegra X1+, is maar een kleine upgrade in vergelijking met de Tegra X1 uit 2015 die in de eerdere Shield TV werd gebruikt. Gelukkig kan die nog wel heel goed meekomen. Het is dan ook niet voor niets dat een variant van de processor in de Nintendo Switch wordt gebruikt. De belangrijkste concurrent is de Apple TV 4K die vergelijkbare prestaties biedt. Hiermee zet Apple flink in op haar eigen streamingdienst en het gamesabonnement Arcade.

Shield

Beeld en geluid

Op het gebied van beeld en geluid zijn de ontwikkelingen de laatste jaren best snel gegaan. Denk aan de opmars van 4K-televisie, hdr en het verwante Dolby Vision dat zorgt voor rijkere kleuren, meer details in de lichte en donkere delen van het scherm en een veel hoger contrast. Er zijn veel implementaties van hdr en met de belangrijke, als Dolby Vision en hdr10, kan de Shield TV overweg. Het hdr-materiaal bij YouTube is niet af te spelen, maar daarvan is het aanbod ook nog beperkt.

Wat geluid betreft werkt Shield TV prima met onder meer Dolby Atmos en DTS:X. Hiermee wordt de bioscoopervaring compleet gemaakt. De beeldverbeteringen zijn vooral een meerwaarde met een 4K-televisie. Daarbij wordt met kunstmatige intelligentie het materiaal in lagere resolutie handig opgeschaald, zodat het er beter uitziet. Hoe goed dat werkt, beoordeel je zelf met de demo-mode die je via het menu aanzet. Dolby Atmos komt eigenlijk pas echt uit de verf met geschikte apparatuur, zoals een av-receiver en een setje luidsprekers.

Streamen

De Shield TV is een heel veelzijdig streamingapparaat voor films en series van bijvoorbeeld Netflix, Disney+ en vele andere populaire streamingdiensten. Vooral de snelheid valt op: bladeren door menu’s en het starten van apps gaat bijvoorbeeld razendsnel en een titel van Netflix begint direct te spelen na het aanklikken. Een app als Plex of Kodi voor je eigen collectie van bijvoorbeeld video’s, muziek en foto’s, speelt ook moeiteloos alles af.

Dat de mediaspeler alle belangrijke audio- en videocoderingen direct kan afspelen, is daarbij een groot voordeel. Het apparaat zelf of de achterliggende server (zoals bij Plex) hoeft dan geen zwaar werk te doen om formaten om te zetten. De vernieuwde afstandsbediening werkt ook heel praktisch. De toetsen lichten op zodra je deze oppakt, je hoeft de afstandsbediening niet op het apparaat te richten én je kunt via een knopje met de stem opdrachten geven. We geven daar vaak de voorkeur aan bij het zoeken naar bijvoorbeeld video’s op YouTube.

Disney+

Games streamen

Een meerwaarde zit ook in het streamen van games. In plaats van Android-games rechtstreeks op je Shield TV te installeren (wat natuurlijk een goede optie is), kun je ze streamen. Dat kan via het lokale netwerk vanaf je eigen game-pc of via internet met GeForce Now. Idealiter gebruik je voor het spelen van games een controller. Nvidia heeft zelf een geschikte controller in haar assortiment, maar ook verschillende draadloze controllers kun je via bluetooth koppelen.

Heb je een computer met genoeg grafische kracht in huis, dan kun je de games daarop via het lokale netwerk streamen naar de Shield TV. De game draait dan weliswaar op je pc, maar beeld en geluid worden naar de televisie gestuurd. De acties die je met de controller uitvoert, worden teruggestuurd naar de pc. Zo kun je ontspannen op de bank spelen.

Het streamen naar de Shield TV kan op verschillende manieren. Zo is er de Steam Link-app voor games die je bij het populaire distributieplatform Steam hebt gekocht. Daarnaast kun je GameStream van Nvidia zelf gebruiken, dat voor Steam-games werkt maar ook andere games. GameStream vereist een grafische kaart van Nvidia. Beide opties werken ongeveer even goed. Het voelt in veel gevallen alsof je achter de pc zelf zit. Je krijgt wel de beste prestaties als je voor zowel de pc als Shield TV een vaste netwerkverbinding gebruikt en geen wifi.

Alternatief

Blijkt een Shield TV toch niet helemaal bij jou te passen, dan zijn er ook andere manieren om games te streamen. Zo kun je een Raspberry Pi omtoveren tot gamestreamingkastje, eveneens op basis van distributieplatform Steam. In een ander artikel leggen we uit hoe je games kunt streamen met een Raspberry Pi.

Nvidia Games

Wil je de (betrekkelijke) rompslomp van het streamen via het lokale netwerk niet of hebt je geen game-pc? GeForce Now is ideaal voor als je af en toe een game wilt spelen. Je kunt hiermee games via internet streamen naar de Shield TV. Ze draaien dan in feite vanaf servers met Nvidia-gpu’s.

Het gebruik van Geforce Now kan vooralsnog gratis, maar je hebt dan wel een beperkte speelduur van 1 uur. Voor een bedrag van 9,99 euro kun je langer spelen en krijg je toegang tot de beste gamingservers van Nvidia. Ook wordt het RTX-platform van Nvidia ondersteund, waardoor games er nog beter uitzien. Het is ook mogelijk om een jaarabonnement af te sluiten: je betaalt dan omgerekend 8,33 euro per maand. 

Bij Geforce Now zijn diverse goede games inbegrepen. Ook kun je via deze dienst veel games spelen die je bijvoorbeeld bij Steam of Uplay hebt gekocht. Daarmee hebben we de voornaamste functies van de Shield TV besproken. Is het wat voor je?

0 Reactie(s) op: Nvidia Shield TV kopen voor het streamen van films en games

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.