Alles over Google Assistent: tips, apparaten, configuratie en privacy

Door: Joris Peterse | 08 oktober 2019 11:31

How To

Een jaar geleden verscheen de Nederlandstalige Google Assistent, waarna de ontwikkelingen hard zijn gegaan. Intussen herkent de spraakassistent veel meer Nederlandstalige spraakcommando’s en kun je veel apparaten, zoals slimme verlichting, muziek en je thermostaat met spraak bedienen. In dit overzicht vertellen we je over alle mogelijkheden, handige commando’s, apparaten met Google Assistant en natuurlijk privacy.

De Google Assistant is een spraakassistent die werkt op Android, via een iOS-app op je iPhone of iPad en op verschillende andere apparaten zoals smart speakers. Je kunt de Google Assistent vragen stellen, maar ook commando’s geven om bijvoorbeeld muziek met Spotify te spelen, je slimme huis te bedienen (zoals je Philips Hue) of zelfs boodschappen te doen met Albert Heijn. Zelfs met IFTTT valt er veel te automatiseren.

Lees meer over wat je allemaal kunt doen met Google Assistent

5 tips voor de Google Assistent

Ook als je even niets te doen hebt, kun je je vermaken met de Google Assistant. Zo kun je bijvoorbeeld podcasts starten of met de Google Assistent YouTube bekijken via je Chromecast op de tv. Ook Netflix bedienen is mogelijk met de Google Assistent. Maar voor simpeler vermaak kun je de Google Assistant ook vragen een grap of een verhaaltje te vertellen. Het is zelfs mogelijk spelletjes te spelen met de spraakassistent.

Games spelen op je smart speaker

Shoppen met de Google Assistent

Je kunt ook winkelen met de Google Assistent. Albert Heijn en Bol zijn zo afgestemd, dat ze ook via de spraakassistent op te roepen zijn. Je kunt de spraakassistent bijvoorbeeld gebruiken om aankopen te doen, maar ook voor andere functies, zoals het toevoegen van boodschappen aan het lijstje, zodat je die later via de Appie-app bekijkt. Of je kunt je Bol-verlanglijstje of cadeau-suggesties opvragen.

Zo werkt Bol.com met de Google Assistent

Appie en Google Assistent: zo koppel je de diensten aan elkaar

Appie en Google Assistent
Je boodschappen kun je via spraak bestellen.

Apparaten met Google Assistant

Uiteraard is de Google Assistant beschikbaar op je Android smartphone. Op veel smartphones is deze al beschikbaar, maar mocht de Google Assistent nog niet op jouw smartphone staan, dan kun je deze ook uit de Play Store downloaden. Als je een iPhone of iPad hebt, kun je ook Google Assistant aanspreken, door de app te downloaden.

Google Assistant is echter op veel meer apparaten beschikbaar. Zo zijn er smart speakers beschikbaar, met Google Assistent en Amazon Alexa ingebouwd. Bijvoorbeeld de Sonos One-speaker. Ook is het mogelijk zelf een speaker met Google Assistent te maken met een Raspberry Pi.

5 apparaten met Google Assistent

Zo werkt de Google Assistent op Sonos

Maak je eigen Google Home met een Raspberry Pi

Google heeft zelf ook speakers met de Google Assistent, zoals de Google Home Mini en Google Home. Sinds kort biedt Google ook de Google Nest Hub aan, een smart display met de Google Assistent ingebouwd.

Lees meer: Wat is een smart display?

beste speakers 2017

Andere stem voor de Google Assistent

Wanneer je de Google Assistent nu voor het eerst configureert krijg je een willekeurige stem toegewezen: die van een vrouw of een mannelijke. Wie de spraakassistent al langer in gebruik heeft zal gewend zijn de vrouwelijke stem te horen. Dat komt omdat sinds het najaar van 2019 de tweede mannelijke stem is toegevoegd aan de Nederlandse versie van Google Assistent.

Lees hier hoe je de stem van de spraakassistent wijzigt

Privacy

Waar Google is, zijn gegronde privacyzorgen. Het bedrijf verzamelt onpasselijk veel gegevens van zijn gebruikers en met de Google Assistant zet je de sluisdeuren helemaal open voor Google. De assistent luistert namelijk altijd mee om klaar te staan om te reageren op je spraakopdrachten. Google is er bovendien op betrapt dat medewerkers meeluisteren om spraakopdrachten en foutmeldingen te analyseren. Bovendien, een spraakassistent heeft bijzonder veel gebruiksgevens nodig om zijn werk naar behoren te doen. Natuurlijk geldt dat voor Google Assistant, maar ook voor Amazon Alexa en Apple’s Siri.

Lees meer: wat weet Google Assistant?

Lees meer: Google-medewerkers luisteren mee naar Google Assistent-opnames

0 Reactie(s) op: Alles over Google Assistent: tips, apparaten, configuratie en privacy

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.