Alles over harde schijven en SSD's

Door: Edmond Varwijk | 28 maart 2011 10:16

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Als u merkt dat u onvoldoende lokale opslagruimte hebt of dat uw pc zonder aanwijsbare reden steeds trager wordt, kan het tijd zijn om uit te kijken naar een grotere harde schijf of een solid state drive. Wij helpen u bij de keuze van het juiste opslagmedium en leggen uit hoe u uw nieuwe aanwinst inbouwt.

1. Probleemherkenning

De harde schrijf heeft een belangrijke rol in uw computer. U gebruikt hem uiteraard als opslagmedium voor documenten, maar ook uw besturingssysteem en al uw programma's staan erop. Als uw harde schijf vol raakt, wordt het lastig of zelfs onmogelijk om nieuwe bestanden op te slaan. Vervelender is echter nog dat Windows erdoor in de problemen komt. Het besturingssysteem wordt namelijk traag en instabiel wanneer het onvoldoende ruimte heeft om zijn tijdelijke informatie kwijt te kunnen. Om de beste oplossing te kiezen, is het van belang om eerst te beslissen welk probleem u het vervelendst vindt. Een schijf die bij uitstek geschikt is voor de opslag van grote hoeveelheden foto's kan een heel andere zijn dan een exemplaar dat er met name voor zorgt dat Windows sneller werkt. Om te zien of de harde schijf in uw computer nog voldoende vrije ruimte heeft, opent u Deze Computer. Onder de weergegeven schijf is te zien hoeveel van de totale opslagcapaciteit van de schijf nog beschikbaar is (onder XP: via een klik met de rechtermuisknop en dan Eigenschappen). Tegenwoordig is 10 GB aan vrije ruimte eigenlijk wel de ondergrens van wat acceptabel is.

Als uw harde schijf te weinig vrije ruimte heeft, kunt u uw documenten niet meer kwijt. Bovendien wordt Windows er traag en instabiel door.

2. Welke schijven?

Verkenner toont de schijven zoals Windows die ziet, en die opsomming hoeft niet overeen te komen met de werkelijke situatie. In Schijfbeheer kunt u alle schijven en partities zien waar uw computer echt over beschikt. U opent dit onderdeel door met rechts op Deze computer te klikken en dan naar Beheren / Schijfbeheer te gaan (XP: Start / Uitvoeren, typ compmgmt.msc, klik op OK en kies Schijfbeheer). Schijfbeheer toont alle schijven en cd- en dvd-stations. De schijven zijn voorzien van een nummer, waarbij de eerste het nummer 0 heeft. Op iedere schijf is met blokken aangegeven hoeveel partities erop zijn aangebracht. Dat is er altijd minimaal één, maar een schijf kan ook zijn opgedeeld in twee of meer partities.

Deze schijf heeft nummer 0 en is opgedeeld in drie partities.

3. Meer partities met Win 7

Gebruikt u Windows 7? Dan zijn er op de schijf waarop het besturingssysteem staat altijd twee partities aangebracht. De partitie ­System Reserved is speciaal bestemd voor het opstartherstel van Windows. Hij is slechts 100 MB groot en zal nooit een oplossing bieden in geval van ruimtegebrek. De System Reserved-partitie mag overigens onder geen beding worden verwijderd.

Als u met Windows 7 werkt, komt u bij Schijfbeheer altijd de System Reserved-partitie tegen.

4. Harde schijf of SSD?

De harde schijf is lange tijd het enige interne medium voor het bewaren van bestanden en het installeren van een besturingssysteem geweest. Sinds ruim een jaar heeft dit onderdeel echter stevige concurrentie van de SSD (solid state drive). Anders dan een harde schijf met zijn leeskop en ronddraaiende platen werkt een SSD zonder bewegende delen. De techniek erachter is nog het best te vergelijken met die van een usb-geheugenstick. Wilt u extra snelheid, dan is een SSD meestal de beste keuze. Hebt u geen klachten over de snelheid van uw huidige schijf maar wilt u veel meer bestanden op kunnen slaan, dan kunt u beter voor een nieuwe harde schijf gaan.

Anders dan een SSD werkt een harde schijf met bewegende delen. Daardoor is dit opslagmedium trager en produceert het meer geluid.

5. Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van een SSD is nog altijd vele malen kleiner dan die van de gemiddelde harde schijf. SSD's leveren maximaal 160 GB aan ruimte, terwijl er momenteel al harde schijven zijn die 3 TB bieden. Hoeveel ruimte u nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van de manier waarop u uw computer gebruikt. Voor de installatie van Windows en een aardige hoeveelheid software hebt u in principe genoeg aan 100 GB. Een SSD met 120 GB volstaat dus prima als snelle systeemschijf, sterker: zelfs 60 of 80 GB zou daarbij al voldoende moeten zijn. Wilt u veel foto's, muziek en video's opslaan, dan is een 1TB- of 2TB-schijf een betere keuze. Zowel bij SSD's als bij harde schijven is het relatief duur om voor de grootst mogelijke opslagcapaciteit te gaan Probeer daarom op basis van uw situatie en wensen zo goed mogelijk in te schatten hoeveel opslagruimte u nodig hebt.

Harde schijven zijn qua opslagcapaciteit nog lang niet overtroffen door SSD's.

0 Reactie(s) op: Alles over harde schijven en SSD's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.