Alles over IKEA Symfonisk

Door: Justin Doornekamp | 07 februari 2019 10:40

Blog

IKEA en Sonos slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van een slimme speaker, de Symfonisk. Dit moet je erover weten.

Ook IKEA verwacht dat je huis binnen niet al te lange tijd steeds slimmer wordt en speelt in op de trend met onder meer slimme rolluiken en verlichting, maar ook met slimme speakers in samenwerking met Sonos.

Vorig jaar werden er al diverse niet-werkende prototypes getoond. Toen werd al beloofd dat de Symfonisk-speakers net als de speakers van Sonos, ondersteuning krijgen voor multiroom-audio via de app van Sonos en AirPlay 2 van Apple, en bovendien werken met Amazon Alexa en Google Assistant. Interessant is ook dat IKEA nieuwe meubels wil ontwerpen met de speakers erin gebouwd. Sommige Symfonisk-speakers kun je zelf al gebruiken als kastplankje of met een beugel vastmaken onder IKEA-keukenkastjes.

ENEBY-speakers

Het is niet de eerste keer dat IKEA zich samen met Sonos stort op de ontwikkeling van speakers. Zo bracht het Zweedse woonwarenhuis al eerder Bluetooth-speakers onder de naam ENEBY uit, maar deze bieden geen ondersteuning aan stembediening. Van de speakers zijn twee modellen uitgebracht, eentje van bijna vijftig euro met een woofer van 15W en tweeter van 5W en eentje van bijna negentig euro, voorzien van twee woofers van 15W en tweeter van 10W.

Het design van de ENEBY-speakers is rechthoekig en minimalistisch, zoals veel producten van IKEA en vermoedelijk ook de Symfonisk-speakers. De twee ENEBY-speakers wisten overigens niet helemaal te overtuigen. De kleine uitvoering klinkt matig en de geluidskwaliteit van het grote model is ook niet indrukwekkend. "Voor deze prijzen zijn er betere speakers te koop", concludeerden wij al eerder.

Over de ENEBY-speakers waren we niet erg te spreken.

Goedkoper dan Sonos

Met Symfonisk pakt IKEA het anders aan. Naast de stembediening, moeten de slimme speakers ook aan te sluiten zijn op je bestaande Sonos-systeem. Waarom je dat zou willen? Onder meer om op een ietwat goedkopere manier je huis vol te hangen met speakers. Hoewel IKEA nog geen prijskaartje heeft geplakt op de Symfonisk, wordt wel aangenomen dat de speakers goedkoper zullen worden dan de speakers van Sonos. De goedkoopste luidspreker van Sonos is de Play:1, die 175 euro kost. Ook zouden de speakers van IKEA zich wat beter lenen voor buitengebruik.

Het prijskaartje is dus nog niet bekend, maar het is inmiddels wel duidelijk dat IKEA mikt op een lancering in augustus van dit jaar. We moeten dus nog even wachten voordat we de Symfonisk in huis kunnen halen.

0 Reactie(s) op: Alles over IKEA Symfonisk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.