Alles wat je moet weten over gamecontrollers voor de iPad

Door: Richard Borgman | 20 oktober 2014 14:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De komst van de iPad maakte het gamen op een mobiel apparaat nog veel populairder en gevarieerder. Onlangs heeft Apple een nieuwe functionaliteit voor gaming toegevoegd aan het besturingssysteem iOS: officiële ondersteuning voor gamecontrollers. Maakt dat games spelen op een iPad nóg beter?

Ze waren er al langer: controllers die je op een iOS-apparaat kunt aansluiten om games te spelen. Tot nu toe waren ze nog niet erg populair. Dat komt met name door de kwaliteit. De knoppen en de stuurpookjes waren niet zo solide als de consument gewend was van apparatuur van bijvoorbeeld de PlayStation 3 en de Nintendo Wii. Een ander probleem was dat er weinig spellen waren die overweg konden met deze randapparatuur. Daardoor werden er weinig controllers verkocht en ten gevolge daarvan namen de spelmakers weer niet de moeite om hun software aan te passen.

Officiële ondersteuning

Om controllers voor een iPhone of iPad echt tot een serieus product te maken, was de hulp van Apple nodig. En dat was precies wat er gebeurde. Op de WWDC 2013, de Worldwide Developers Conference waar Apple aankondigingen doet over nieuwe software, gaf het bedrijf uitleg over het MFi-programma.

De afkorting staat voor Made for iPhone, iPod en/of iPad. Doordat Apple strenge eisen stelt aan de randapparaten die dit logo mogen dragen, zullen deze naadloos moeten functioneren met een iOS-apparaat. In iOS 7 worden gamecontrollers met deze standaard ondersteund. Apple maakt zelf geen gamecontrollers maar laat dit aan derde partijen over. Het MFi-programma omvat niet alleen gamecontrollers, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor HomeKit, een platform voor automatisering in de woning met behulp van de iPad of iPhone.

Apple biedt sinds iOS 7 een officiële standaard voor gamecontrollers.

Altijd optioneel

Het programma voor MFi-gamecontroller moet vooral tot gevolg hebben dat fabrikanten zich aan bepaalde standaardeisen voor hun controllers gaan houden. Zo moeten er controllers op de markt komen met een uniforme werking en vorm. Uniform in bijvoorbeeld het aantal knoppen en 'triggers' en de knoppen aan de achterzijde. Het programma biedt ondersteuning voor twee modellen: een ontwerp dat als een behuizing om het apparaat past en verbinding maakt via de Lightning-aansluiting, en een apparaat dat verbinding maakt via bluetooth. Zowel voor de iPhone als de iPad moeten beide versies mogelijk zijn, al ligt voor de iPhone een kleinere behuizing meer voor de hand, die de iPhone omtovert tot een soort draagbare spelcomputer zoals de Nintendo DS.

De regels van het programma vermelden ook duidelijk dat het gebruik van de controllers altijd optioneel is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je in de toekomst je games niet meer met die handige aanraakbesturing kunt spelen door de komst van de controllers. In de praktijk betekent het dat er geen tweedeling komt in de App Store. Alle games zullen zonder controller speelbaar zijn, zodat je als consument nooit de 'verkeerde' app kunt kopen.

Een game als Grand Theft Auto: San Andreas speelt veel beter met een controller.

Veel games

Door de ondersteuning van Apple zien steeds meer spelontwikkelaars het nut om hun games geschikt te maken voor de MFi-controllers. In de appomschrijving of in de updatetekst in de App Store wordt vermeld of de game met dergelijke accessoires werkt. Bekende games als Grand Theft Auto: San Andreas, Call of Duty: Strike Team en Dungeon Hunter 4 zijn al bijgewerkt en zijn prima geschikt voor deze besturing. Ook zijn veel kinder-games al aangepast, zoals de LEGO-spellen van Lord of the Rings en Star Wars, Drawn to Life en de verschillende Sonic-titels.

Voor de fanatieke gamers zijn er titels als Star Wars: Knights of the old Republic, Terraria, Limbo, Final Fantasy III en IV en Bastion. Als je naast een controller voor de iPad of iPhone ook beschikt over een Apple TV, kun je via AirPlay de beelden op je televisie vertonen waarbij je iPad als een soort spelcomputer fungeert. Het voordeel ten opzichte van een Xbox of PlayStation is dat je de beschikking hebt over veel gratis en voordelige spellen.

Solide controller

Een van de veelbelovendste gamecontrollers voor iPad en iPhone is de Mad Catz C.T.R.L.i. De fabrikant ervan, Mad Catz, is een bekende producent van game-accessoires. Waar het bedrijf in de jaren tachtig en negentig nog goedkopere en vaak minder goede alternatieven op de markt bracht, produceert het inmiddels controllers die zich kunnen meten met de officiële producten van spelcomputerfabrikanten als Microsoft en Sony. De C.T.R.L.i draagt het MFi-logo en werkt dus volgens de eerder in dit artikel besproken standaard.

De vorm en in de indeling van de knoppen doen denken aan een controller voor de Xbox 360-console. Deze heeft een digitaal stuurkruis, twee analoge joysticks, vier actieknoppen, twee schouderknoppen en twee 'triggers'. Er komt ook een Micro-versie van deze controller, die alleen kleiner in afmeting is en verder dezelfde functionaliteit biedt.

De Mad Catz C.T.R.L.i. lijkt een van de beste controllers voor een iPad.

1 Reactie(s) op: Alles wat je moet weten over gamecontrollers voor de iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 21 oktober 2014 20:13 Anoniem
    Gaan jullie ook een gamecontroller artikel schrijven voor android en windows tablets?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.