Allround compactcamera's

Door: jeroen-horlings | 27 maart 2012 12:40

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Een superplatte, veelzijdige èn betaalbare kwaliteitscamera, is dat een utopie? Zeker niet! De acht camera's in deze test beschikken over de laatste technologische snufjes (zoals aanraakgevoelige schermen, wifi en veel zoom) en passen in vrijwel iedere broekzak. Bovendien zijn ze, met winkelprijzen van zo'n 100 tot 225 euro, zeer betaalbaar. Maar welke is de beste?

De afgelopen jaren zijn fabrikanten erin geslaagd om camera's en lenzen (objectieven) steeds kleiner te maken. We zien daardoor steeds meer compacte camera's bomvol mogelijkheden en technologie, zoals een gigantisch optisch zoomvermogen tot zelfs 8 keer. Het betekent ook dat men in staat is om camera's te produceren die zeer plat zijn, maar toch als volwaardige allrounders bestempeld kunnen worden. In vergelijking met de iets dikkere en duurdere compactcamera's is het zoomvermogen wat minder fors en zijn de instellingsmogelijkheden niet zo uitgebreid. Toch bieden ze voor de meeste consumenten ruimschoots voldoende mogelijkheden. Bovenal zijn ze uiterst compact, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen en gemakkelijk mee te nemen zijn.

Testverantwoording

De camera in deze test zijn beoordeeld op beeldkwaliteit, mogelijkheden (specificaties), gebruiksgemak en natuurlijk hun platte vormgeving. De beeldkwaliteit is beoordeeld met behulp van verschillende testkaarten en kunstmatig licht, evenals een reeks praktijkfoto's (op basis van de standaardinstellingen). We hebben testfoto's op alle ISO-standen gemaakt, om de camera's zowel individueel als onderling (op ISO 200 en 1600) te vergelijken. Verder is er gelet op de bediening (knoppen, aanraakgevoelig scherm), de reactietijd van de camera's en de indeling van het menu. De accuduur namen we over van de fabrikanten, die hun capaciteit opgeven op basis van de regels en testprocedures van de CIPA. Ook de is prijs meegenomen in de beoordeling.

Trends

In de overvolle markt van compactcamera's proberen fabrikanten zich van elkaar te onderscheiden met allerlei technologische snufjes. Denk bijvoorbeeld aan aanraakgevoelige schermen waarmee een camera bediend wordt (in plaats van fysieke knoppen). Dit biedt voordelen: zo zijn de knoppen virtueel en dus vrij gemakkelijk aan te passen naar bijvoorbeeld een andere taal. Ook kan de fabrikant via een firmware-update nieuwe 'knoppen' en mogelijkheden toevoegen. Bediening via het scherm is vrij gebruiksvriendelijk, omdat u simpelweg drukt op de tekst of het pictogram waar het om gaat. Maar bepaalde consumenten geven desondanks de voorkeur aan fysieke knoppen. Camera's die beide bieden, dus zowel (veel) fysieke knoppen als een aanraakgevoelig scherm, zijn helaas zeldzaam. Andere interessante snufjes zijn de toevoeging van wifi (waarmee foto's direct online kunnen worden gezet), een HDR- en panoramamodus, voorgeprogrammeerde scene-standen en nieuwe interne lensconstructies. Ook is er een nieuwe generatie van sensoren die zeer lichtgevoelig zijn en weinig ruis produceren.

0 Reactie(s) op: Allround compactcamera's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.