Allround zoomcamera's (2/2)

Door: Jeroen Horlings | 13 januari 2011 13:19

Overige elektronica

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Het ideaal van menig fotograaf is een camera die onder alle omstandigheden inzetbaar is. Een camera die overal inzetbaar is bestaat nog niet, maar de compactcamera met een groot zoombereik verdient wat ons betreft wel de naam allround camera. Compact en licht genoeg om altijd mee te, maar wel genoeg zoom om ook onderwerpen vanaf een afstandje te fotograferen. In dit tweede deel testen we de laatste vier camera’s.

Dit artikel bestaat uit drie pagina’s:

Pagina 1: Panasonic Lumix TZ10; Fujifilm FinePix F300EXR;

Pagina 2: Sony Cyber-shot H55; Canon Ixus 1000 HS;

Pagina 3: Conclusie en specificatietabel.

 

In het eerder verschenen deel 1 van dit artikel vindt u de introductie van de test en vier geteste camera’s. In de specificatietabel kunt u alvast zien welke camera’s er getest zijn.

Panasonic Lumix TZ10

Panasonic heeft zijn TZ10 voorzien van een 12x optische zoomlens, tussen de camera’s met 10x en 15x zoom uit deze test dus. De camera begint bij een groothoek van 25 mm en eindigt met een telestand van 300 mm. Panasonic heeft, net als Nikon, een stereomicrofoon aan de bovenzijde gemonteerd.

De TZ10 ondersteunt handmatige sluitertijden, waarbij het bijzonder is dat sluitertijden tot maar liefst zestig seconden mogelijk zijn (zeer uitzonderlijk voor een compactcamera). De opvallendste eigenschap is de ingebouwde gps-chip, die automatisch geografische informatie aan de foto’s toevoegt. De camera kan tijdens het filmen gewoon nog zoomen, al gaat dat wel vrij traag. De macrostand van 3 cm is eveneens indrukwekkend. De TZ10 levert prima beeldkwaliteit af, maar het valt wel op dat foto’s overmatig worden verscherpt. Dit is al te zien bij de lagere ISO-waarden, maar wordt pas echt nadelig vanaf ISO 800. In combinatie met kleurruis wordt het beeld dan snel vlekkerig.

Panasonic Lumix TZ10

Straatprijs € 270,-

Oordeel 7/10

Pluspunten

Gps

Handmatige sluitertijden

Mooie groothoek (25 mm)

Minpunten

Prijs

Traag tijdens zoomen (video)

Ruis

Fujifilm FinePix F300EXR

De F300EXR is behoorlijk slank, zeker als je bedenkt dat er een 15x optische zoomlens in z’n jasje zit. Samen met Samsung biedt hij het grootste zoombereik: 15x. Ook biedt hij een zeer fraaie groothoekstand van 24 mm, wat de camera ultiem allround maakt; geschikt voor zowel stadsarchitectuur als safari. Fujifilm heeft het controlewieltje aan de achterzijde eigenzinnig 45 graden naar beneden gekanteld. Dit heeft een reden: op deze manier kunt u tijdens het fotograferen aflezen in welke stand u werkt, terwijl u tegelijkertijd op het lcd-scherm de compositie bepaalt. Bij de andere camera’s moet u heel wat meer moeite doen om dit te zien en soms zit uw wijsvinger dan ook nog in de weg. Ook de speciale videoknop is erg prettig.

Iets minder fijn is dat de flitser altijd omhoog komt als u de camera aanzet, of u deze nu gebruikt of niet. Gelukkig zakt hij wel weer vanzelf als de camera uitgaat (in tegenstelling tot bij Nikon). De beeldkwaliteit is goed tot circa ISO 800. Er is dan wel ruis zichtbaar, maar het beeld is nog goed bruikbaar. Op ISO 1600 gaan er te veel details en kleuren verloren. De Fujifilm FinePix heeft ook nog drie ‘low light’-standen (ISO 3200, 6400 en zelfs 12.800) waarbij de ruis min of meer wordt gecompenseerd door een lagere resolutie. Onnodige standen wat ons betreft.

Fujifilm FinePix F300EXR

Straatprijs € 290,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Fantastisch zoombereik

Mooie groothoek (24 mm)

Slimme positionering draaiwiel

Minpunten

ISO 3200/6400/12800 niet echt bruikbaar

Beperkte lange sluitertijd (8 sec)

Flitser klapt altijd uit

0 Reactie(s) op: Allround zoomcamera's (2/2)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.