Amazon Kindle 3

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 28 oktober 2010 12:32

Overige elektronica

De Kindle is in de Verenigde Staten een groot succes en inmiddels is Amazon toe aan de derde versie van de Kindle. Is het Amazon gelukt om de al uitstekende hardware nog beter te maken?

De derde generatie Kindle verschijnt in twee varianten en voor het eerst is er een versie zonder 3G. Dat betekent een prettige prijsdaling, want de Kindle Wi-Fi kost 139 dollar, terwijl de Kindle 3G + Wi-Fi met een prijs van 189 dollar fors meer kost. De versie met wifi is leverbaar in grafiet, terwijl de versie met 3G in grafiet en wit beschikbaar is.

De Kindle 3 is er in wit en grafiet.

De Kindle lijkt op het eerste gezicht veel op de vorige uitvoering, maar Amazon heeft toch een hoop veranderd aan de indeling van de knoppen. De navigatieknoppen zitten nu logischer bij elkaar en het stroeve joystickje is vervangen door een fijnere navigatieknop. Daarnaast is ook het toetsenbord veranderd. De knoppen zitten iets dichter bij elkaar en de cijfertoetsen zijn verdwenen. Wat we het meest waarderen, is dat de bladerknoppen naar de volgende en vorige pagina nu op dezelfde manier aan beide kanten van het scherm geplaatst zijn. Fraai is dat de schermrand smaller is en ook het scherm zelf is verbeterd. Net als de nieuwste Sony Readers heeft de Kindle een E Ink Pearl-scherm van 6 inch, dat heeft een vijftig procent beter contrast dan het Vizplex-scherm dat bij de Kindle 2 gebruikt werd. Het forse interne geheugen van 4 GB maakt dat het ontbreken van een SD-kaartslot geen probleem is. Qua hardware is er dus geen vuiltje aan de lucht en is de Kindle de beste e-bookreader die we tot nu toe zagen.

Amerikaans georiënteerd

Net als de vorige Kindle is het grootste nadeel van de Kindle dat het apparaat eigenlijk voor de Amerikaanse markt bedoeld is en toevallig nu ook naar Nederland opgestuurd wordt. Zo kunt u commerciële boeken alleen aanschaffen in de Amazon Kindle Store en wordt het in Nederland commercieel gangbare ePub-bestandsformaat niet ondersteund. Wel wordt de onbeveiligde variant van het Mobipocket-formaat ondersteund, zodat u zelf onbeveiligde boeken met bijvoorbeeld het programma Calibre kunt omzetten. Daarnaast is een nadeel dat u in Nederland de Kindle bij de Amerikaanse website van Amazon dient te bestellen, waardoor er nog verzendkosten en invoerrechten bij de prijs van 139 dollar komen. Hierdoor moet u nog ongeveer 50 dollar bij de prijs optellen. Tevens is het lastig dat de garantieafhandeling eveneens via de Verenigde Staten loopt.

Conclusie

Bent u op zoek naar een e-reader om eigen bestanden te lezen die u met bijvoorbeeld Calibre maakt, dan bent u bij de Kindle aan het goede adres. De bouwkwaliteit is erg goed en de Kindle is qua hardware de beste reader van dit moment. Het grote nadeel van de Kindle blijft dat hij Amerikaans georiënteerd is. Dat vertaalt zich in een boekwinkel die Engelstalige boeken verkoopt en u voor Nederlandstalige commerciële boeken niet bij Amazon terecht kunt. Door het gebrek aan ePub-ondersteuning kunt u die ook niet bij andere winkels kopen. Het gebrek aan ePub-ondersteuning is een zwaarwegend nadeel en wanneer u Nederlandstalige commerciële boeken wilt lezen, is de Kindle helaas het verkeerde apparaat.

Amazon Kindle 3

Prijs Kindle Wi-Fi: $ 139,- (ca. € 100,70); Kindle 3G + WiFi: $ 189,- (ca. € 137,-); plus $ 50,- (ca. € 36,22) verzendkosten en invoerrechten

Garantie 1 jaar (via de Verenigde Staten)

Taal Engels

Afmetingen 190 x 123 x 8,51 mm

Gewicht 240 gram (Wi-Fi), 250 gram (3G + Wi-Fi)

Schermformaat 6 inch (15,24 cm), 600 x 800 pixels

Intern geheugen 4 GB

E-bookformaten beveiligd Amazon AZW (Amazon DRM)

E-bookformaten onbeveiligd Pdf, txt, Mobi, prc, html, doc

Lettergroottes 8 letterformaten in 3 lettertypen

Afbeeldingsformaten Jpeg, gif, png, bmp

Meegeleverd Micro-usb-kabel

Oordeel 8/10

Pluspunten

Prijs

Goed scherm

Bladerknoppen links en rechts

Minpunten

Amerikaans georiënteerd

Geen ePub-ondersteuning

Garantieafhandeling in Verenigde Staten

0 Reactie(s) op: Amazon Kindle 3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.