Amd Radeon HD 7950 en 7970

Door: Michiel de Roode | 27 april 2012 14:31

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

AMD start dit jaar met het uitrollen van zijn nieuwe generatie grafische kaarten. Zoals gebruikelijk bij AMD, verschijnen eerst de topmodellen. De Radeon HD 7970 en HD 7950. In de loop van het voorjaar wordt de rest van de Radeon HD 7000-serie gelanceerd. Wij zijn voor dit artikel aan de slag gegaan met de Radeon HD 7950 en de HD 7970.

Ten opzichte van de vorige generatie Radeon HD 6900-kaarten, heeft AMD de architectuur van de nieuwe generatie gpu's volledig opnieuw opgebouwd. Wat is er allemaal veranderd en welke nieuwe features zijn er toegevoegd? De Radeon HD 6900-serie introduceerde de Cayman-gpu en luidde de overgang in van de VLIW5 naar de VLIW4 architectuur. U kunt meer lezen over VLIW in onze test van AMD Radeon HD 6000-serie. Hier vindt u ook een begrippenlijst terug voor de meest voorkomende termen en afkortingen.

GCN-architectuur

Wie met de nieuwe HD 7900-serie slechts een verbeterde VLIW4-architectuur had verwacht, zit er flink naast. AMD stapt volledig af van het VLIW-principe en introduceert de GCN-architectuur (Graphic Core Next). Het is lastig om kort het verschil tussen VLIW4 en GCN uit te leggen, de verschillen zijn te groot. Het voornaamste is dat GCN een stuk flexibeler is met het aansturen en verwerken van data. Als voorbeeld nemen we twee fictieve gpu's met een gelijk aantal shaderprocessors en dezelfde kloksnelheid. De één met de VLIW4-architectuur en de andere met GCN. Als we nu op deze twee gpu's een complexe berekening loslaten zal de gpu met de GCN-architectuur beduidend beter presteren. Dit verschil wordt nog groter als er compute-instructies worden uitgevoerd. Denk hierbij aan berekeningen die normaal door de cpu worden uitgevoerd. De eerste gpu van AMD die gebruikmaakt van GCN, is de Tahiti-gpu. Dit is ook de eerste gpu die gemaakt is met het 28nm-procedé. Dit maakt het mogelijk om maar liefst 4,3 miljard transistors op een oppervlakte van slechts 365 vierkante mm te herbergen. In vergelijking, de Cayman-gpu heeft 2,64 miljard transistors met een oppervlakte van 389 mm². De Tahiti-gpu beschikt over zes 64bit-geheugencontrollers, in totaal 384 bit. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de Cayman-gpu van 256 bit. Gecombineerd met snel GDDR5-geheugen ontstaat er een enorme geheugenbandbreedte.

In het schematische overzicht is goed te zien dat de nieuwe AMD-gpu is opgebouwd uit 32 Compute- Units, in het totaal goed voor maar liefst 2048 shaderprocessors.

De Tahiti-gpu is opgebouwd uit 32 CU's (Compute Unit). Elke CU bestaat uit 4 SIMD-units (Single instruction, multiple data) en 4 texture-units. De SMID-unit bestaat weer uit 16 shaderprocessors. Een snelle rekensom vertelt ons dat de Tahiti-gpu beschikt over 2048 shaderprocessors en 128 texture-units. GNC is erg flexibel, elke CU is voor alle doeleinden inzetbaar. Hierdoor is de gpu niet alleen goed inzetbaar voor grafische berekeningen, maar ook voor compute-instructies. Door de opbouw van de gpu is het mogelijk één of meerdere clusters van 4 CU's uit te schakelen, om zo een eenvoudigere variant van de gpu te fabriceren. De Radeon HD 7000-serie begint met de Tahiti-gpu voor de krachtigste grafische kaarten. Er volgen dit voorjaar nog twee eenvoudigere gpu's die gebruikmaken van de GCN-architectuur, namelijk de Pitcairn-gpu en de Cape Verde. De Pitcairn is voor de middenklasse grafische kaarten: de Radeon HD 7800- en 7700-serie. De Cape Verde-gpu is onder aan de ladder gepositioneerd.

Testwijze

Onze testwijze voor grafische kaarten is iets gewijzigd ten opzichte van voorgaande tests. Het testsysteem is vernieuwd en nu voorzien van een Intel Core i7-3960X en een ASUS Sabertooth X79-moederbord met PCI Express 3.0-ondersteuning. De upgrade is gedaan om zo de prestatie van de grafische kaarten in een optimale situatie te meten. Al onze game-benchmarks zijn nu volledig DirectX 11 en we hebben getest op twee resoluties. De resolutie van 1920 x 1080 is gekozen omdat dit tegenwoordig voor veel gamers een gangbare resolutie is. Om de lat nog hoger te leggen hebben wij ook getest op een resolutie van 2560 x 1440. Deze resolutie zien we steeds meer bij 27inch-schermen.

0 Reactie(s) op: Amd Radeon HD 7950 en 7970

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.