Android 4.0

Door: Joris Peterse | 29 maart 2012 13:08

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Android is sinds versie 2 aan een onstuimige opmars begonnen, inmiddels heeft het mobiele besturingssysteem veruit de meeste gebruikers. Qua versies was het altijd wat rommelig met Android. Versie 2.x was voor smartphones, 3.x juist weer voor tablets. Versie 4 moet een hybride eenheid brengen voor alle mobiele apparaten.

Smartphone met Android 2.3 kopen?

De meeste smartphones die op dit moment in de winkel liggen hebben nog Android 2.3 als besturingssysteem. Ga voordat u het toestel aanschaft eerst na of het toestel wel een update krijgt. Het zou zonde zijn als u met uw nieuwe smartphone meteen achterloopt op de nieuwste ontwikkelingen.

In het najaar van 2011 werd Android 4.0, met als bijnaam Ice Cream Sandwich, voor het eerst aan de wereld getoond op een nieuwe smartphone, de Galaxy Nexus. Dit toestel ligt sinds december ook in de Nederlandse winkelschappen. De Galaxy Nexus is een telefoon met een kale versie van Ice Cream Sandwich, het is de derde in de lijn van Google-telefoons. Eerder werden de Nexus One en de Nexus S tegelijkertijd met de vorige versies van Android (respectievelijk 2.2 en 2.3) gepresenteerd.

De meeste fabrikanten van smartphones werken Android bij met eigen toevoegingen. Dat is mogelijk omdat het besturingssysteem opensource is. De broncode van Android 4.0 is onlangs vrijgegeven. Qua toevoegingen kunt u denken aan bijvoorbeeld de complete interfaceverbouwingen van HTC (Sense), Samsung (TouchWiz) en Sony Ericsson (UX). Het vrijgeven van de broncode betekent ook dat applicatieontwikkelaars nu aan de slag kunnen. Dat is wel nodig ook, want Ice Cream Sandwich bevat aardig wat nieuwigheidjes die niet alleen een app kunnen verrijken, maar ook een bestaande app kunnen mankeren. Zo liepen we tijdens het testen tegen enkele apps aan die we voorheen wel konden gebruiken, maar die onder Android 4.0 nog niet lekker werkten. Bijvoorbeeld Hotmail (niet beschikbaar), Facebook (onmogelijk om een account toe te voegen in de instellingen van Android), ING (toestel werd niet herkend), Last.fm (de app sloeg gierend op hol) et cetera. Deze problemen deden zich op het moment van schrijven voor. We verwachten dat veel applicatieontwikkelaars hun apps op korte termijn geschikt maken voor Ice Cream Sandwich.

De interface van Android (hier versie 2.3) verschilt per fabrikant.

Android versienamen

De verschillende versies van Android hebben al sinds versie 1.0 een codenaam die vooral de zoetekauw zal aanspreken. Als u de versies oplopend achter elkaar zet ziet u hier ook een alfabetische volgorde in. De eerste twee versienamen uit de vroege begindagen van Android vallen buiten de boot omdat het geen toetjes zijn, maar de namen van robots. Om problemen met handelsmerken te voorkomen is sinds versie 1.5 besloten toetjesnamen aan de versies te koppelen.

Astro

Bender

Cupcake (Android 1.5)

Donut (Android 1.6)

Eclair (Android 2.0 en 2.1)

Frozen Yoghurt (Froyo) (Android 2.2)

Gingerbread (2.3)

Honeycomb (3.0)

Ice Cream Sandwich (4.0)

1. Apparaten met Android 4.0

Uiteraard zijn we bij de grootste smartphone-fabrikanten nagegaan welke smartphones en tablets een update krijgen naar Ice Cream Sandwich. Sony Ericsson gaf meteen te kennen dat veel toestellen een update kunnen verwachten, namelijk de gehele Xperia-lijn van toestellen uit 2011 (arc, arc S, PLAY, neo, neo V, active, ray, mini en mini pro). Ook de tablets Sony Tablet S en Tablet P krijgen een update. LG's Optimus 2X Speed, Optimus Black en de Optimus 3D Speed krijgen ook Android 4.0. Samsung kondigde aan dat de Galaxy S II, Galaxy Note, een update krijgen. Ook gaan er tablets over op 4.0: Galaxy Tab 10.1, Galaxy Tab 8.9, Galaxy Tab 7.7 en Galaxy Tab 7.0 Plus. HTC gaf op het moment van schrijven te kennen hier nog niets over te kunnen zeggen. Wij verwachten dat de Eee Pad Transformer Prime (zie p. 88) ook een update kan verwachten. Waarschijnlijk zullen er nog meer toestellen aan deze lijst toegevoegd worden.

Het startscherm van Ice Cream Sandwich.

Applicaties kunnen gegroepeerd worden.

Android updaten

Updaten is bij Android-toestellen niet moeilijk. Veel Androids laten zich standaard 'over the air' updaten. Dat houdt in dat het toestel (wanneer het verbonden is met internet) regelmatig kijkt of er een update beschikbaar is. Vervolgens kan de gebruiker deze laten downloaden en installeren. Samsungs Android-telefoons vormen een uitzondering, hierbij moeten enkele omslachtige stappen worden genomen. Het Samsung-toestel moet verbonden zijn met een pc waarop Kies geïnstalleerd staat. Vervolgens kunt u in de software nagaan of er een update beschikbaar is.

2. Ice Cream Sandwich

Google heeft flink geknutseld aan de vierde versie van Android. Op het eerste oog lijkt het alsof Google versie 2.3 (voor smartphones) en versie 3.2 (voor tablets) samen in de blender heeft gegooid, en vervolgens het resultaat heeft bijgevijld. Wanneer u het besturingssysteem voor het eerst in gebruik neemt, valt meteen op dat de functie van de menu-knop onderaan het toestel veranderd is. Deze knop leidt niet meer naar de instellingen van het proces in het getoonde venster, maar geeft direct een overzicht weer van de draaiende applicaties. In dit overzicht kunt u gemakkelijk een (op de achtergrond draaiende) applicatie sluiten door deze naar links of rechts uit beeld te slepen. Na enige gewenning is dit eigenlijk heel logisch en prettig, want zo hebt u altijd een app-killer bij de hand. De instellingen die u tot voorheen met die knop bereikte zijn nu in de rechteronderhoek of rechterbovenhoek te vinden onder de knop met drie verticaal geplaatste puntjes. Deze knop verschijnt alleen wanneer er instellingen beschikbaar zijn.

Ook valt meteen op dat u op de startschermen van Android nu ook applicaties kunt groeperen. Dit doet u door een snelkoppeling op een andere te plaatsen. Ook de vier knoppen onderaan het startscherm kunnen gegroepeerd worden. In het overzicht van applicaties zit nog een opvallende verandering in het ontwerp. De zogeheten 'app drawer' is geen lange verticale lijst meer met alle apps onder elkaar, maar wordt in verschillende pagina's opgedeeld. Bovenin ziet u twee tabbladen, waarmee u kunt wisselen tussen het app-overzicht en het widget-overzicht. Een andere leuke functie is de mogelijkheid om het toestel te ontgrendelen door middel van gezichtsherkenning. Bij het instellen van deze beveiligingsmogelijkheid hebt u een front-camera nodig, waarmee het toestel uw gezicht opslaat. In het vervolg kunt u het toestel weer ontgrendelen met uw gezicht voor de front-camera. Op zich werkt dit prima, er is alleen een groot mankement: de telefoon is ook te ontgrendelen met een foto.

De app drawer overziet nu ook de beschikbare widgets.

De ontgrendeling via gezichtsherkenning is handig, maar moet nog bijgespijkerd worden. Ook met een screenshot of foto is het toestel te ontgrendelen.

0 Reactie(s) op: Android 4.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.