© PXimport

Android 4.0

Geplaatst: 29 maart 2012 - 09:08

Aangepast: 16 november 2022 - 10:21

Joris Peterse

Android is sinds versie 2 aan een onstuimige opmars begonnen, inmiddels heeft het mobiele besturingssysteem veruit de meeste gebruikers. Qua versies was het altijd wat rommelig met Android. Versie 2.x was voor smartphones, 3.x juist weer voor tablets. Versie 4 moet een hybride eenheid brengen voor alle mobiele apparaten.

Smartphone met Android 2.3 kopen?

De meeste smartphones die op dit moment in de winkel liggen hebben nog Android 2.3 als besturingssysteem. Ga voordat u het toestel aanschaft eerst na of het toestel wel een update krijgt. Het zou zonde zijn als u met uw nieuwe smartphone meteen achterloopt op de nieuwste ontwikkelingen.

In het najaar van 2011 werd Android 4.0, met als bijnaam Ice Cream Sandwich, voor het eerst aan de wereld getoond op een nieuwe smartphone, de Galaxy Nexus. Dit toestel ligt sinds december ook in de Nederlandse winkelschappen. De Galaxy Nexus is een telefoon met een kale versie van Ice Cream Sandwich, het is de derde in de lijn van Google-telefoons. Eerder werden de Nexus One en de Nexus S tegelijkertijd met de vorige versies van Android (respectievelijk 2.2 en 2.3) gepresenteerd.

De meeste fabrikanten van smartphones werken Android bij met eigen toevoegingen. Dat is mogelijk omdat het besturingssysteem opensource is. De broncode van Android 4.0 is onlangs vrijgegeven. Qua toevoegingen kunt u denken aan bijvoorbeeld de complete interfaceverbouwingen van HTC (Sense), Samsung (TouchWiz) en Sony Ericsson (UX). Het vrijgeven van de broncode betekent ook dat applicatieontwikkelaars nu aan de slag kunnen. Dat is wel nodig ook, want Ice Cream Sandwich bevat aardig wat nieuwigheidjes die niet alleen een app kunnen verrijken, maar ook een bestaande app kunnen mankeren. Zo liepen we tijdens het testen tegen enkele apps aan die we voorheen wel konden gebruiken, maar die onder Android 4.0 nog niet lekker werkten. Bijvoorbeeld Hotmail (niet beschikbaar), Facebook (onmogelijk om een account toe te voegen in de instellingen van Android), ING (toestel werd niet herkend), Last.fm (de app sloeg gierend op hol) et cetera. Deze problemen deden zich op het moment van schrijven voor. We verwachten dat veel applicatieontwikkelaars hun apps op korte termijn geschikt maken voor Ice Cream Sandwich.

© PXimport

De interface van Android (hier versie 2.3) verschilt per fabrikant.

Android versienamen

De verschillende versies van Android hebben al sinds versie 1.0 een codenaam die vooral de zoetekauw zal aanspreken. Als u de versies oplopend achter elkaar zet ziet u hier ook een alfabetische volgorde in. De eerste twee versienamen uit de vroege begindagen van Android vallen buiten de boot omdat het geen toetjes zijn, maar de namen van robots. Om problemen met handelsmerken te voorkomen is sinds versie 1.5 besloten toetjesnamen aan de versies te koppelen.

Astro

Bender

Cupcake (Android 1.5)

Donut (Android 1.6)

Eclair (Android 2.0 en 2.1)

Frozen Yoghurt (Froyo) (Android 2.2)

Gingerbread (2.3)

Honeycomb (3.0)

Ice Cream Sandwich (4.0)

1. Apparaten met Android 4.0

Uiteraard zijn we bij de grootste smartphone-fabrikanten nagegaan welke smartphones en tablets een update krijgen naar Ice Cream Sandwich. Sony Ericsson gaf meteen te kennen dat veel toestellen een update kunnen verwachten, namelijk de gehele Xperia-lijn van toestellen uit 2011 (arc, arc S, PLAY, neo, neo V, active, ray, mini en mini pro). Ook de tablets Sony Tablet S en Tablet P krijgen een update. LG's Optimus 2X Speed, Optimus Black en de Optimus 3D Speed krijgen ook Android 4.0. Samsung kondigde aan dat de Galaxy S II, Galaxy Note, een update krijgen. Ook gaan er tablets over op 4.0: Galaxy Tab 10.1, Galaxy Tab 8.9, Galaxy Tab 7.7 en Galaxy Tab 7.0 Plus. HTC gaf op het moment van schrijven te kennen hier nog niets over te kunnen zeggen. Wij verwachten dat de Eee Pad Transformer Prime (zie p. 88) ook een update kan verwachten. Waarschijnlijk zullen er nog meer toestellen aan deze lijst toegevoegd worden.

© PXimport

Het startscherm van Ice Cream Sandwich.

© PXimport

Applicaties kunnen gegroepeerd worden.

Android updaten

Updaten is bij Android-toestellen niet moeilijk. Veel Androids laten zich standaard 'over the air' updaten. Dat houdt in dat het toestel (wanneer het verbonden is met internet) regelmatig kijkt of er een update beschikbaar is. Vervolgens kan de gebruiker deze laten downloaden en installeren. Samsungs Android-telefoons vormen een uitzondering, hierbij moeten enkele omslachtige stappen worden genomen. Het Samsung-toestel moet verbonden zijn met een pc waarop Kies geïnstalleerd staat. Vervolgens kunt u in de software nagaan of er een update beschikbaar is.

2. Ice Cream Sandwich

Google heeft flink geknutseld aan de vierde versie van Android. Op het eerste oog lijkt het alsof Google versie 2.3 (voor smartphones) en versie 3.2 (voor tablets) samen in de blender heeft gegooid, en vervolgens het resultaat heeft bijgevijld. Wanneer u het besturingssysteem voor het eerst in gebruik neemt, valt meteen op dat de functie van de menu-knop onderaan het toestel veranderd is. Deze knop leidt niet meer naar de instellingen van het proces in het getoonde venster, maar geeft direct een overzicht weer van de draaiende applicaties. In dit overzicht kunt u gemakkelijk een (op de achtergrond draaiende) applicatie sluiten door deze naar links of rechts uit beeld te slepen. Na enige gewenning is dit eigenlijk heel logisch en prettig, want zo hebt u altijd een app-killer bij de hand. De instellingen die u tot voorheen met die knop bereikte zijn nu in de rechteronderhoek of rechterbovenhoek te vinden onder de knop met drie verticaal geplaatste puntjes. Deze knop verschijnt alleen wanneer er instellingen beschikbaar zijn.

Ook valt meteen op dat u op de startschermen van Android nu ook applicaties kunt groeperen. Dit doet u door een snelkoppeling op een andere te plaatsen. Ook de vier knoppen onderaan het startscherm kunnen gegroepeerd worden. In het overzicht van applicaties zit nog een opvallende verandering in het ontwerp. De zogeheten 'app drawer' is geen lange verticale lijst meer met alle apps onder elkaar, maar wordt in verschillende pagina's opgedeeld. Bovenin ziet u twee tabbladen, waarmee u kunt wisselen tussen het app-overzicht en het widget-overzicht. Een andere leuke functie is de mogelijkheid om het toestel te ontgrendelen door middel van gezichtsherkenning. Bij het instellen van deze beveiligingsmogelijkheid hebt u een front-camera nodig, waarmee het toestel uw gezicht opslaat. In het vervolg kunt u het toestel weer ontgrendelen met uw gezicht voor de front-camera. Op zich werkt dit prima, er is alleen een groot mankement: de telefoon is ook te ontgrendelen met een foto.

© PXimport

De app drawer overziet nu ook de beschikbare widgets.

© PXimport

De ontgrendeling via gezichtsherkenning is handig, maar moet nog bijgespijkerd worden. Ook met een screenshot of foto is het toestel te ontgrendelen.

3. Kleine verbeteringen

Het zijn vooral de kleine dingetjes die ervoor zorgen dat u na Android 4.0 niet meer terug wilt naar een oudere versie. Het toetsenbord is accurater, de camera werkt prettiger, er is een panoramamogelijkheid en kunt u foto's direct in de galerij bewerken. Vooral de panoramafunctie is een leuke aanvulling. U drukt op de opnameknop en beweegt het toestel naar links of rechts. De camera monteert het geheel tot een panoramafoto. In praktijk blijkt dat de resultaten soms te wensen overlaten. Beelden zijn wazig en de overgangen tussen de foto's zijn vaak duidelijk te zien. Het is de bedoeling dat u nogal nauwkeurig en met een vaste hand te werk gaat. Na enkele oefenpogingen zult u merken dat de resultaten van uw panoramafoto's van betere kwaliteit zijn. Helaas kan het nog niet tippen aan de kwaliteit van panoramafoto's die samengesteld zijn met speciale software. Nog een mooie verbetering zit in de browser. Het is nu mogelijk om uw browsegegevens zoals bladwijzers te synchroniseren, er zijn (onder een knopje) tabbladen verschenen en de navigatie werkt een stuk sneller. De fijnste toevoeging is de aparte app met een datameter, die in een grafiek toont hoeveel data u verbruikt. Hierbij worden data over 3G en wifi van elkaar gescheiden. Bovendien kunt u een limiet aangeven. Een bijzonder welkome aanvulling na de verlaging van de limieten in het najaar van 2011. Er zijn ook andere statistieken opvraagbaar, zoals de stand-by-tijd, de tijd die u verbonden bent met bijvoorbeeld wifi of bluetooth, of welke processen de meeste batterijcapaciteit opslokken.

© PXimport

De panoramafunctie is een leuke toevoeging, maar er zitten wat oneffenheden in.

© PXimport

De browser is op diverse punten verbeterd.

© PXimport

U weet altijd hoeveel data u in totaal hebt verbruikt en hoeveel elke toepassing heeft verbruikt.

© PXimport

Het nieuwe besturingssysteem is voorzien van diverse statistieken.

4. Google Music

In Android 4.0 zit Google Music ingebouwd. Deze dienst is nog in bèta en was tot kort alleen beschikbaar in de VS. Met deze dienst kunt u uw muziekcollectie (tot 20.000 nummers) uploaden en via internet streamen. Dit kan naar een pc, maar dus ook naar uw smartphone of tablet. Het voordeel is dat u een grote muziekcollectie kunt afspelen zonder dat het opslagruimte op uw mobiele apparaat kost. Ook is het op termijn mogelijk om via de dienst muziek aan te schaffen.

© PXimport

Muziek is nu ook te streamen via Google Music.

Zacht geluid

Tijdens het testen zaten er nog enkele oneffenheden in het systeem. Zo waren apps nog niet geoptimaliseerd, en werkte de gezichtsherkenning ook met een foto. De release van de Galaxy Nexus heeft enige vertraging opgelopen vanwege een andere bug. Het geluid werd uit het niets steeds zachter, alsof iemand op de volumeknop drukte. De fout zat in het besturingssysteem, niet in de knop. Inmiddels heeft Google dit probleem verholpen.

5. Conclusie

Hoewel we even de tijd nodig hadden om te wennen aan Ice Cream Sandwich, kwamen we al gauw tot de conclusie dat we niet meer terug wilden naar een oudere versie. Alles zit een stuk logischer op zijn plaats, het toetsenbord werkt nauwkeuriger en de extra functies maken het besturingssysteem veel completer. Het absolute kersje op de ijzige taart zijn de grafieken die uw dataverbruik tonen en waarin u een eigen datalimiet instelt voor 3G- en wifi-verkeer. We hopen dat app-ontwikkelaars hun applicaties snel updaten, en we zijn erg benieuwd naar hoe het besturingssysteem werkt op een tablet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten