Android 6.0 (Marshmallow) - Wat is er nieuw?

Door: Joris Peterse | 12 oktober 2015 14:28

Review

De nieuwste Androidversie wordt door Google uitgerold en kent vooral op het gebied van veiligheid en privacy broodnodige veranderingen. Maar de update staat bol van de kleine vernieuwingen.

Android 6.0 (Marshmallow)

Taal:

Nederlands

Website:

www.android.com

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Permissie-weigering
 • Accu-besparing
 • Vingerafdrukbeveiliging
 • Minpunten
 • Android Pay niet beschikbaar
 • Google Now nog steeds beperkt

De vorige Androidversie (5.0, Lollipop) was een grote zichtbare vernieuwing. Deze versie kende een geheel nieuwe visuele stijl genaamd Material Design. Geen grote visuele veranderingen zie je terug in Android (6.0, Marshmallow). Maar maakt het de update minder ingrijpend? Zeker niet. Lees ook: Google onthult twee nieuwe Nexus-smartphones

Permissies intrekken

De enige grote tekortkoming van Android ten opzichte van iOS was dat het niet mogelijk is om apps toegang te weigeren uit bijvoorbeeld je adresboek, locatie, agenda, en andere systeembronnen. Veel apps in de Play Store maakten daar misbruik van, door bij de installatie te veel permissies op te eisen om zo grote hoeveelheden gebruikersgegevens binnen te harken. Voor gebruikers was het slikken of stikken: of je installeert de app (en geeft al je gegevens prijs) of je installeert de app niet. In Marshmallow is daar eindelijk verandering in gekomen. Wanneer een geïnstalleerde app zichzelf voor het eerst toegang probeert te geven tot een systeembron, kun je aangeven of je dit wenselijk vindt of niet. Ook vind je een permissietoegangs-overzicht door bij Instellingen / apps op het tandwieltje in de rechterbovenhoek te drukken en App-rechten te kiezen. Een onmisbare functie voor extra veiligheid en privacy die Android eigenlijk al veel eerder zou moeten hebben.

Eindelijk kun je apps als Facebook uit je privegegens weren!

Remslaap

Al sinds Android 4.4 proberen de ontwikkelaars Android zo energiezuinig mogelijk te maken. Dat gebeurde voornamelijk door de kaasschaaf over de code van Android zelf heen te halen. Android 6.0 analyseert geïnstalleerde apps om hun achtergrondprocessen te beperken. Ook is er een batterijbespaarmodus die hiervan profiteert. Bij Instellingen / Geheugen kun je als gebruiker precies nagaan hoe zwaar alle apps je systeem belasten, op korte en lange termijn. Zo heb je ook meer inzicht in de prestaties en verbruik en weet je welke apps je Android behoorlijk versnellen als je ze verwijdert.

Smartphones en tablets zijn uitgerust met bewegingssenoren. Android 6.0 zet deze slimmer in om de accu te ontzien. Wanneer het besturingssysteem merkt dat het apparaat stil op een tafel ligt of een tijd in de broekzak zit, wordt de 'doze mode' geactiveerd, een soort diepe vorm van standby.

System-UI-tuner

Android 6.0 heeft een klein, verborgen instellingmenu. Hierin kun je bijvoorbeeld de resterende accucapaciteit in procenten weergeven in het notificatiescherm. Je komt hier door het notificatiescherm naar beneden te halen en het tandwieltje rechtsbovenin ingedrukt te houden. Je krijgt vervolgens een melding dat de System-UI-tuner beschikbaar is in het instellingenmenu.

Bij de tijd

Verder heeft Google het besturingssyteem bij de tijd gebracht met nieuwe features. Zo worden bijvoorbeeld vingerafdrukscanners ondersteund. Er zijn al flink wat Android-toestellen met een vingerafdrukscanner voor de ontgrendeling van het toestel, maar de softwarematige ondersteuning moest door de fabrikant zelf ontwikkeld worden. Wat niet altijd een goed idee is. Zo bleek onlangs dat HTC deze beveiliging niet serieus nam en de vingerafdrukgegevens onversleuteld op het toestel op te slaan - terwijl een vingerafdruk eigenlijk een onveranderbaar wachtwoord is. De ontwikkelaars van Android nemen het serieuzer: de vingerafdruk wordt versleuteld opgeslagen en niemand heeft daar toegang toe. Maar het heeft als extra voordeel dat app-ontwikkelaars wel een extra beveiligingselement in hun app kunnen bouwen door de vingerafdrukscanner aan te spreken (zonder hierbij natuurlijk toegang te krijgen tot je vingerafdrukgegevens). Een prettige toevoeging, hoewel aan biometrische beveiliging toch wat haken en ogen zitten. De beveiliging is even goed als de kwaliteit van de scanner - bij een pincode of wachtwoord ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

Een ander nieuwigheidje is Android Pay, dat net als Samsung's en Apple's betaaldienst werkt via NFC. Even je toestel tegen een betaalterminal in de winkel tikken en je hebt betaald. Google is dus niet bepaald de eerste met zo'n dienst, maar suffer is dat Android Pay in Nederland voorlopig niet beschikbaar is.

Grote afwezigen: Android Pay en nog steeds Google Now.

Kleine wijzigingen

Wanneer je Android 6.0 voor het eerst onder ogen ziet zul je vooral veel kleine wijzigingen zien. Het selecteren van tekst om het vervolgens te knippen, kopiëren of plakken is (eindelijk) geen tranendal meer. Het applicatie-overzicht (app-drawer) is een verticale scrolllijst geworden, mensen die al een tijdje Android gebruiken kennen dit nog van oude versies. Ook het automatisch back-uppen van apps heeft een broodnodige update gekregen. Wanneer je je aanmeldt op een nieuw (of naar fabrieksinstellingen teruggebracht) toestel, worden niet alleen je apps geïnstalleerd, ook appgegevens worden opgenomen. De vernieuwingen in Google Now merk je in praktijk weinig van, omdat de meeste functionaliteit hiervan gewoonweg niet wordt uitgerold in Nederland.

De ondersteuning voor geheugenkaarten is verder onder handen genomen. Geheugenkaarten of gekoppelde externe opslag kan bij de hoofdopslag opgenomen worden. Hierdoor zijn bijvoorbeeld apps makkelijker op geheugenkaartjes te installeren.

Een andere handige optie die het vermelden waard is, is de Network Settings reset. Hiermee vergeet je in een klap al je bekende wifi-netwerken. Klinkt onhandig, maar het is bijvoorbeeld handig om te voorkomen dat je dataverkeer gekaapt wordt door een hacker die een draadloos netwerk opzet met een bekende naam, zoals Wifi in de trein, McDonald's of Starbucks.

Op het oog lijkt er weinig veranderd aan Android.

Conclusie

De update naar Android 6.0 maakt het besturingssysteem eindelijk een stuk veiliger, een inhaalslag die al veel eerder gemaakt moest worden. Vooral ten opzichte van concurrent iOS. Maar het is veel te kort door de bocht om het een beveiligingsupdate te noemen, want voor de accu is er ook een enorm merkbaar verschil en de Androidversie staat bol van kleine, maar handige vernieuwingen.

18 Reactie(s) op: Android 6.0 (Marshmallow) - Wat is er nieuw?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 oktober 2015 16:57 Error404html
  t duurt eeuwen voor het te downloaden is .. samsung, htc
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2015 20:49 Anoniem
  Hoe kan ik Android 6.0 Marshmallow op mijn mobiel installeren? Ik heb nu op mijn HTC One M8s de Androidversie 5.0, Lollipop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 oktober 2015 21:10 Jorispeterse
  Wachten tot HTC een update uitgeeft. HTC heeft alleen niet een al te beste reputatie wat betreft updaten.

  Eventueel kun je ook het toestel rooten en er een alternatieve Android 6.0 versie op installeren. Maar dat is een ingewikkeld proces.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 oktober 2015 17:47 Anoniem
  Gisteren (12-10-2015) op mijn Nexus 7 (2013) met versie Android 5.1.1
  een update ontvangen en uitgevoerd. Resultaat is nog steeds Android
  versie 5.1.1. Hebben meer mensen dit ervaren?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 oktober 2015 20:00 Jorispeterse
  Heb je je Nexus 7 ge-unlocked of geroot? Zo ja, dan moet je het handmatig installeren - wat je toestel naar fabrieksinstellingen brengt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 oktober 2015 20:40 Anoniem
  Mijn Nexus 7 is niet ge-unlocked of geroot. De Nexus 7 is weken geleden ook al eens geupdated, terwijl er versie 5.1.1 op stond en ook nu bleef de versie 5.1.1. Wie heeft een verklaring?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 oktober 2015 22:28 Anoniem
  Ik heb hier op mijn nexus 5 net melding van update naar 6.0 Toppie joppie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2016 23:41 Anoniem
  windows 7 kan mappen niet meer lezen van moto g 3e gen. wanneer ik deze met usb draad op mijn pc aansluit. Moto G komt wel in beeld, mappen niet, help?
  vgr,
  Edwin
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2016 14:37 Jorispeterse
  Als je je toestel ontgrendeld verschijnen de mappen in je Windows verkenner.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2016 23:39 Anoniem
  dank voor je reactie J. maar zo simpel is het helaas niet. PC herkent motog3 wel maar laat geen mappen (foto's o.i.d.) zien, ook niet na ontgrendelen.

  vgr,
  Edwin
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 23:49 Anoniem
  het blijkt dat er een menu verborgen zit boven in je telefoon wanneer je de usb kabel van je telefoon op je pc aansluit. Dit verschijnt na vegen van boven naar benden op het scherm. Daar kan je kiezen uit 4 opties naast alleen laden via usb. Probleem opgelost samen met helpdesk van motorola.
  vgr,
  Edwin
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 maart 2016 13:22 Jorispeterse
  Oh, verrek. Had ik helemaal niet aan gedacht. Goed dat je het toch gevonden hebt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2016 00:04 Anoniem
  Kan je met Android 6.0 nog apps verschuiven van intern geheugen naar extern? Ik vind dat niet meer terug, en mijn intern geheugen zit voor 95% vol.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2016 11:08 Anoniem
  Met Moto E kan geen verbinding maken met pc voorheen wel met Android 6.0 niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2016 09:42 Anoniem
  zit de stand "stil tot volgende alarm er nog op voor de nachtrust. dus geen belsignaal en meldingssignalen en ook niet trillen. ik kan nu alleen op trillen zetten snachts kwam ik achter.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 mei 2016 21:50 Anoniem
  Moto E 2e gen. na upgrade van 6.0 marshmallow: de mappen structuur was opeens niet meer zichtbaar als ik de Moto met de usb kabel aansloot op de pc.
  Oplossing gevonden op http://www.androidcentral.com/inside-marshmallow-usb-connection-options

  ``What you'll need to do is go into your notifications, and tap the USB connection entry. You'll get a dialog that allows you to change things.``

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 15:41 Anoniem
  Android 6? Oeps…..mijn S6mini heeft 4.2?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2016 18:14 Anoniem
  Ja en nu wachten tot wanneer ik die upgraden krijg van Samsung voor mijn tablet, duurt al aardig lang voor mijn gevoel. Ik denk dat als er weer een nieuwe Android is, dat we eindelijk eens de upgrade krijgen.
  En ik ben vooral blij dat mijn geheugen uitbreiding bij die van het apparaat wordt getrokken, had allang zo moeten zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.