Android Wear: Google brengt productiviteit naar smartwatch

Door: jon-phillips | 20 april 2014 10:00

Apps & Software

ACHTERGROND - Google heeft onlangs een 'preview SDK' voor haar nieuwe Android wearables aangekondigd, en als we alles dat in twee YouTube video's te zien is serieus kunnen nemen, zullen Google Now smartwatches baanbrekende toevoegingen zijn aan de wearables markt.

Het nieuwe softwareplatform van Google heet Android Wear, en zal gebruikt worden door een aantal fabrikanten voor smartwatches die later dit jaar in de verkoop zullen gaan. LG's wearable heet G Watch. Deze staat gepland voor het tweede kwartaal, en wordt door LG beschreven als een "lage toetredingsdrempel voor ontwikkelaars" die "voor gebruikers de beste Google ervaring zal bieden". Motorola heeft ook een Google Now horloge aangekondigd, de Moto 360 genaamd, die over een ronde display beschikt en deze zomer in "verschillende stijlen" verkrijgbaar zal zijn.

Fossil

Maar de meest intrigerende Android Wear aankondiging komt misschien wel van Fossil, een groot merk voor traditionele polshorloges. De chief strategy en marketing officer van het bedrijf zei dat Fossil "zich nog steeds echt in de vormende onderzoeks- en ontwikkelingsfase bevindt" van de ontwikkeling van wearables. Ondanks zijn voorzichtige woorden zou een serieuze samenvoeging van traditionele polshorloges en smartwatches een primeur zijn.

Maar het grote nieuws was Android Wear, en alle manieren waarop het belooft persoonlijke productiviteit te verhogen. In de twee video's en in de blogpost laat Google zien hoe Android Wear Google Now's contextuele informatiediensten meteen naar je pols brengt.

Getuige: Een man bestelt een taxi, direct vanaf zijn smartwatch. Een andere man krijgt een notificatie voor een vergadering - samen met de mededeling dat zijn collega te laat zal komen. Een surfer krijgt een waarschuwing voor kwallen op haar apparaat, en vraagt haar vrienden om op een ander strand te surfen. En terwijl één van de video's eindigt krijgt een man een waarschuwing waar zoveel Android gebruikers al mee bekend zijn, "35 minuten tot je moet werken", terwijl hij in de keuken zijn koffie inschenkt, allemaal zonder dat hij naar zijn telefoon hoeft te kijken.

Het is de "Google Now" smartwatch droom die Google absoluut moet gaan leveren, en het ziet er enorm spectaculair uit. Zoals afgebeeld in de video, heeft de gebruikersinterface geen arbeidsintensieve menuonderdelen. Het is gewoon een simpele, schone, Google Now kaartinterface. Informatie verschijnt automatisch, en reageert op tijdstip- en locatiesignalen.

Ronde displays

Maar ik ben niet gerustgesteld door het feit dat de horloges in de video worden afgebeeld met een ronde display. Nog geen enkele fabrikant heeft een ronde display geproduceerd voor de massamarkt, dus de frequente portrettering van deze schermen in Google's video's suggereren iets dat ongelooflijk zeldzaam is, en misschien duur.

Google heeft tegen The Verge bevestigd dat het ronde horloge in de video's de nieuwe Moto 360 is, en Motorola heeft wel ervaring met ronde displays. De Motorola Aura telefoon die in 2009 verkocht werd had een rond scherm met een diameter van 480 pixels. Maar die handset kostte dan ook tweeduizend Amerikaanse dollar. Maar ook al zou Android Wear alleen maar op rechthoekige schermen verschijnen, dan nog zou de simpele Google Now kaartinterface alle bestaande gebruikersinterfaces van smartwatches achterhaald doen lijken.

Android ontwerper Alex Faaborg legt in één van de twee video's het Android Wear concept uit: "We hebben speciaal voor deze form factor een geheel nieuwe gebruikersinterface ontworpen, en het is echt gericht op spraak en contextuele informatie die op je omgeving reageert," zegt hij. "We hebben goed nagedacht over hoe simpel dit moet zijn. Het moet enorm snel zijn, en je moet alles in één oogopslag kunnen zien. Er zijn in principe slechts twee onderdelen: informatie die het meeste relevant voor jou is, en de mogelijkheid om er tegen te kunnen praten en snel commando's te kunnen geven."

In Google's blogpost en de Android Wear developer's notes kun je lezen dat Google op het punt staat om alles te bieden waar ik in mijn valse persbericht van vorige maand van de Google Now smartwatch om vroeg. De Android Wear interface is te navigeren door simpel te tikken, te vegen, en met spraakbediening, en de Google Now kaarttradities waar alle Android gebruikers mee vertrouwd zijn.

Dicteren

Spraakbediening zal direct geïntegreerd zijn in apps en diensten, zodat je SMS-berichten kunt dicteren, en "OK Google" kunt zeggen om te zoeken naar looproutes, vluchttijden, sportuitslagen, en algemene informatie zoals hoeveel calorieën een avocado bevat. Google's ontwerprichtlijnen leggen ook de nadruk op de "oogopslag", en moedigen ontwerpers aan om zeer korte stukjes informatie te laten zien die op een klein scherm passen. En als het nodig is om meer informatie weer te geven kan de gebruiker deze te zien krijgen door voor de volgende "pagina's" naar rechts te vegen.

In haar blogpost verwees Google ook naar directe integratie met gezondheids- en fitness apps. Zo zou Android Wear samenvattingen van fitness apps kunnen geven, evenals "real-time snelheids-, afstands- en tijdinformatie tijdens het hardlopen, fietsen, of wandelen."

De preview voor ontwikkelaars van de Android Wear SDK is nu beschikbaar.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com. Wij publiceren de tekst om je een eerste indruk te geven van een product dat (nog) niet in Nederland verkrijgbaar is. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen dus afwijken van de Nederlandse editie.

0 Reactie(s) op: Android Wear: Google brengt productiviteit naar smartwatch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.