Android-x86 2.2

Door: Koen Vervloesem | 26 januari 2011 12:44

Apps & Software

Googles besturingssysteem Android is populair op smartphones, en hier en daar duiken er ook al netbooks met Android op. Dankzij het project Android-x86 kunt u nu al Android op heel wat netbooks of andere computers draaien. Onlangs kwam daarvan versie 2.2 (codenaam Froyo) uit.

Er kunnen heel wat redenen zijn om Android op een computer te draaien. Misschien denkt u er wel aan om een Android-smartphone te kopen en wilt u het besturingssysteem eerst eens op uw computer uitproberen om te kijken of het u wel bevalt. Of misschien hebt u al een Android-smartphone en bent u zo tevreden over Android dat u het ook op uw netbook wilt. Dankzij Android-x86 kunt u dit.

Android-x86 komt in de vorm van een live-cd, die u dus zonder installatie kunt uitproberen. De ontwikkelaars bieden ISO-images aan voor ASUS-laptops, de ASUS Eee PC-familie van netbooks, de Dell Inspiron Mini Duo, de Viewsonic Viewpad 10 en een ISO-image voor andere netbooks, laptops, tablets en computers. U kunt Android-x86 ook in VirtualBox uitproberen: kies dan als besturingssysteem Linux 2.6 en als geluidsapparaat Sound Blaster 16. Wilt u Androix-x86 via een usb-stick op uw netbook installeren, dan kan dat met het programma Unetbootin dat uw ISO-bestand naar usb-stick schrijft. Daarna kiest u in het bootmenu voor installatie. Het installatieprogramma van Android-x86 is tekstgebaseerd en helaas niet zo gebruiksvriendelijk. U kiest een bestaande partitie of maakt een nieuwe partitie aan, kiest een bestandssysteem (het best kiest u ext3) en bevestigt dat u de bootloader GRUB wil installeren. Daarna begint de installatie en op het einde kunt u Android-x86 direct opstarten of eerst herstarten.

Android-x86 is gebaseerd op Android voor smartphones, maar heeft heel wat drivers toegevoegd om op het pc-platform te draaien, en dan speciaal op netbooks. De meest voorkomende wifi- en ethernet-chipsets zijn ondersteund, evenals 3G usb-modems en internet en externe bluetooth-chips. Helaas werkt een aantal zaken nog niet, zoals webcams. Wifi en ethernet kunnen bovendien niet gelijktijdig ingeschakeld zijn (al is dat niet zo’n groot probleem) en de slaapstand werkt niet op alle computers. U zult het dus op uw eigen hardware moeten uitproberen om te weten of u succes hebt.

Applicaties

Helaas is de Android Market niet beschikbaar in Android-x86, waardoor extra applicaties installeren wat omslachtiger is. U moet dan eerst in Settings / Applications de optie Unknown sources aanvinken. Daarna kunt u een applicatie rechtstreeks in de browser downloaden als u de URL weet. Wanneer de download volledig is, klikt u erop, waarna u de privileges te zien krijgt die de applicatie nodig heeft en u op Install klikt (of Cancel als u de applicatie niet vertrouwt). Na de installatie klikt u op Open om de applicatie te starten. Android-x86 beschikt ook over de AndAppStore, maar die biedt maar een kleine 2000 applicaties aan. Door al deze onvolkomenheden is Android-x86 al met al dus nog geen volwaardige vervanger voor Windows of Ubuntu op computers.

Alle Android-applicaties nu ook op uw netbook.

Android-x86

Freeware (opensource)

Taal Engels

Download 82,4 MB

OS n.v.t.

Systeemeisen Hardware ondersteund door Android

Maker Chih-Wei Huang en anderen

Oordeel 6/10

Pluspunten

Eenvoudig uit te proberen als live-cd of in VirtualBox

Minpunten

Applicaties installeren gaat omslachtig

Hardwareondersteuning is nog onvolledig

Installatieprogramma is niet gebruiksvriendelijk

0 Reactie(s) op: Android-x86 2.2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.