AOC E1659FWU - Tweede scherm voor onderweg

Door: Jeroen Boer | 07 februari 2014 11:40

Review

Een tweede scherm is een beproefde methode om de productiviteit te vergroten. Op een vaste werkplek is een tweede scherm eenvoudig te realiseren. Onderweg is het meeslepen van een fors scherm lastiger. AOC heeft een mobiel scherm dat plat genoeg is om in een rugzak mee te nemen.

AOC E1659FWU

Prijs: € 149,-

Beeldscherm: 15,6 inch (1366 x 768)

Backlight: Wled

Helderheid: 200 cd/m²

Contrastratio: 500:1

Aansluitingen: Usb 3.0

Ondersteuning 4:3-beeldverhouding: Nee

Omvang incl. voet (BxDxH): 37,5 x 23,4 x 2,3 cm

Gewicht: 1,5 kg

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Eenvoudig tweede scherm
 • Licht en compact
 • Sleeve meegeleverd
 • Minpunten

AOC heeft het scherm duidelijk voor mobiel gebruik ontworpen. De behuizing is slechts twee centimeter dik en het scherm weegt ongeveer anderhalve kilo. Daarbij is dit het eerste scherm dat wij hebben gezien dat inclusief een neopreen sleeve verkocht wordt. De E1659FWU kan zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst.

Bij installatie van het stuurprogramma dat op AOC's website is te downloaden, roteert het beeld automatisch als je het scherm draait. Aansluiten op een notebook of pc is heel eenvoudig, want je hoeft alleen maar een usb-kabel aan te sluiten die zowel het beeld als de energietoevoer voor zijn rekening neemt. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van DisplayLink-technologie die we al in eerdere usb-schermen zagen. De usb-kabel bevat twee usb-stekkers, vermoedelijk omdat één usb-poort niet altijd in staat is om voldoende energie te leveren. Op de pc's en notebooks die wij tijdens het testen hebben gebruikt, werkte het scherm ook via één usb-poort.

Beeldkwaliteit

Het paneel is vergelijkbaar met wat we in instapnotebooks zien en is een 15,6inch-scherm met een resolutie van 1366 x 768. Echt bijzonder is het beeld niet, maar voor normaal gebruik voldoet het ruimschoots. Dat geldt wel alleen als het scherm horizontaal gebruikt wordt. Wanneer het scherm verticaal gebruikt wordt, dan is de inkijkhoek eigenlijk te slecht om lekker te werken.

Het gewicht van zo'n anderhalve kilo is niet veel en in de bijgeleverde sleeve is hij zonder problemen in een rugzak te vervoeren.

Aanvankelijk is de helderheid wat laag, maar dit kan via het programma in het systeemvak opgeschroefd worden. Op één pc waarop we het scherm probeerden, functioneerde het beeld niet via usb 3.0 en zagen we alleen flikkeringen, maar werkte het wel via usb 2.0. Het probleem was op te lossen door het stuurprogramma van de normale grafische kaart bij te werken naar de laatste versie. Zowel via usb 2.0 als 3.0 is de beeldkwaliteit goed. Wel functioneert de E1659FWU via usb 3.0 net iets soepeler. Dit is vooral te zien aan de bewegingen van de muiscursor die via usb 2.0 net wat minder direct aanvoelen.

Conclusie

AOC zet met de E1659FWU een erg interessant product neer dat perfect is voor wie op locatie eenvoudig met een tweede scherm wil werken of bijvoorbeeld een presentatie moet geven.

2 Reactie(s) op: AOC E1659FWU - Tweede scherm voor onderweg

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2014 13:56 Anoniem
  Asus heeft ook zoiets: de MB168: 15,6" 1920x1080 voor rond de 190 euro.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 16:27 probeertehelpen
  Ik wacht wel op betere kwaliteit. Dit is niet echt fijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.