Apple noemt de iPhone 4 de belangrijkste ontwikkeling sinds de originele iPhone. Het verbeterde scherm, videobellen en de flitser worden door Apple aangedragen als de vernieuwingen die voor de revolutie zorgen. Was er zoveel verbetering mogelijk dat de vierde variant zo revolutionair als Apple ons wil doen geloven?

Degelijk is het woord dat in ons opkomt als we de iPhone 4 vasthouden. Zowel de boven- als de onderkant zijn gemaakt van krasvast glas, terwijl de zijkant van roestvrijstaal is. Deze rand doet eveneens dienst als antenne. Fraai bedacht, maar dit ontwerp kan tot een probleem leiden dat op internet inmiddels bekend staat als de ‘death grip’, waar we in het kader verder op in gaan. Opvallend is dat de iPhone 4 razendsnel is. We hoeven nooit te wachten op apps die moeten starten en ook schakelen tussen apps verloopt soepel. De hardware is met een Apple A4-processor op 800 MHz in combinatie met 512 MB intern geheugen sowieso lekker vlot. De resolutie van de camera is verhoogd naar 5 megapixel en in combinatie met de flitser zijn daar zeer bruikbare foto’s mee te schieten. Filmen kan in de prettige resolutie van 720p. Op de voorkant vinden we nog een camera met een resolutie van 640 x 480 bedoeld voor FaceTime, oftewel videobellen met andere iPhone 4 gebruikers. Eventueel kunt u met deze camera ook foto’s en filmpjes – van lagere kwaliteit – maken.

© PXimport

De knopjes zijn netjes in de metalen zijkant verwerkt.

Haarscherp scherm

De grootste vernieuwing van de iPhone 4 zit in het scherm, iOS 4 ziet er spetterend uit. De schermdiagonaal is met 3,5 inch hetzelfde als die van eerdere iPhone’s. De resolutie is echter flink toegenomen en bedraagt bij de iPhone 4 960 x 640 tegenover de resolutie van 480 x 320 van de voorgangers. De iPhone 4 kan dus maar liefst vier keer zoveel informatie op het scherm tonen. Apple zelf noemt het hoge-resolutiescherm het ‘Retina-display’, een verwijzing naar het feit dat het scherm zo’n grote pixeldichtheid heeft dat het menselijk oog de pixels niet meer kan zien. De meerwaarde van het Retina-display wordt pas echt duidelijk als we de internetbrowser Safari opstarten. Websites worden in één keer getoond waarbij de (toegegeven: kleine) letters scherp leesbaar zijn.

© PXimport

Websites zijn dankzij de resolutie van het scherm in één keer goed te zien.

Ook Apple’s eigen app iBooks om e-books en pdf-documenten te lezen heeft veel profijt van het nieuwe scherm. De tekst is haarscherp en er passen indien gewenst veel kleine, maar leesbare letters in beeld. Een pdf op A4-formaat is zelfs leesbaar, al zijn de lettertjes natuurlijk piepklein. Een echte e-bookreader of iPad is fijner lezen, maar een boek lezen of pdf bekijken is op de iPhone 4 prima te doen. Erg indrukwekkend. Ook voor filmpjes is het scherm natuurlijk geweldig.

© PXimport

Het lezen van e-books is op het haarscherpe scherm geen probleem.

Multitasking

De iPhone 4 is voorzien van iOS 4, het nieuwste besturingssysteem dat eindelijk multitasking heeft. Door tweemaal op de thuisknop te drukken verschijnt er een overzicht met alle apps die actief zijn. Zo is snel over te schakelen naar een actieve app en gaat Safari bijvoorbeeld verder in de webpagina waar u gebleven was. Apps kunt u overigens helemaal afsluiten door de app in het multitaskoverzicht even ingedrukt te houden en op het kruisje te drukken. Applicaties die u ook geminimaliseerd op de hoogte moeten houden – zoals Windows Live Messenger – blijven actief door middel van pushberichten. U ziet bijvoorbeeld een pop-up als een contactpersoon u een berichtje stuurt. Hiermee heeft Apple een belangrijke tekortkoming van iOS opgelost die dankzij een upgrade naar iOS4 ook beschikbaar is op de iPhone 3GS.

© PXimport

Tweemaal drukken op de thuisknop brengt een overzicht van draaiende apps in beeld.

Conclusie

De viermaal zo hoge schermresolutie is het meest in het oog springende verschil ten opzichte van de eerdere iPhone’s. Wij vinden het scherm zelf zo prettig dat we echt kunnen spreken over een revolutie ten opzichte van bijvoorbeeld de iPhone 3GS. Zo is het browsen in Safari op de iPhone 4 echt een waar genot en is alle tekst al leesbaar, zonder in te zoomen. Handig is ook de uitstekende camera met flitser. Gebleven zijn de soepele bediening en prima multimediamogelijkheden, die op de iPhone 4 ook nog eens razendsnel werken. Het enige minpuntje dat we zien is de zogenaamde ‘death grip’. Het is slordig dat er een hoesje noodzakelijk is om het probleem helemaal op te lossen. Voorlopig is dit hoesje gratis, maar dit lijkt maar voor een beperkte tijd te gelden. Voor toekomstige kopers is het te hopen dat Apple de problemen helemaal oplost. Al moeten we wel eerlijk zeggen dat het verschil in ontvangstkwaliteit alleen in de signaalweergave merkbaar was. Bellen lukte ons altijd. Een klein minpunt dus voor een verder prima toestel.

‘Death grip’

Kort na het uitkomen van de iPhone 4 verschenen er berichten over de zogenaamde ‘death grip’. Door de iPhone op een bepaalde manier vast te houden ontstaat er contact tussen beide antennes waardoor de signaalkwaliteit van het draadloze telefonienetwerk verminderd en gesprekken zelfs wegvallen. Wij hebben de ‘death grip’ geprobeerd en in de signaalweergave op de iPhone inderdaad een vermindering in signaalkwaliteit geconstateerd. We konden echter nog gewoon bellen, dus in de praktijk was het geen probleem.

Apple iPhone 4

Prijs Afhankelijk van abonnement T-Mobile: iPhone 4 16 GB € 0,- - 359,95; iPhone 4 32 GB € 89,95 – 459,95

Taal Nederlands

Spreektijd Tot 7 uur via 3G; tot 14 uur via 2G

Stand-bytijd Tot 300 uur

Afmetingen 11,52 x 5,86 x 0,93 cm

Gewicht 137 gram

Bluetooth 2.1 + EDR

Wifi 802.11b/g/n

Scherm 3,5 inch (960 x 640)

Telefonie GSM/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA

Camera 5 megapixel (2592 x 1936) en 0,3 megapixel (640 x 480); filmen in 720p (1280 x 720) en vga (640 x 480)

Gps Assisted gps met kompas

Oordeel 9/10

Pluspunten

Resolutie scherm

Voelt degelijk aan

Snel

Minpunten

Probleem met antenne door vasthouden

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten