Apple krijgt 'Ultrabook-patent' op wigvorm

© PXimport

Apple krijgt 'Ultrabook-patent' op wigvorm

Geplaatst: 11 juni 2012 - 07:46

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Apple heeft wederom ontwerpfeatures van de Macbook Air vastgelegd, nu de algemene vorm van de ultradunne laptop: de slanke wigvorm. Die vorm is ook gebruikt door Ultrabook-makers.

Apple heeft opnieuw een zogeheten design patent (model- of ontwerprecht) gekregen op onderdelen van de Macbook Air. Dit nieuwe patent slaat duidelijk op de vorm van de laptop. Het beschrijft de typische wigvorm, met het scharnier aan de dikke kant van de laptop die dan uitmondt in een relatief scherpe spitsvorm waar, in dichtgeklapte staat, de bovenkant van het scherm precies aansluit op de onderkant.

Ontwerppatent op noppen en wig

In februari dook er ook al een Macbook Air gerelateerd ontwerppatent op. Dat blijkt bij nader inzien echter alleen te gaan om de noppen onderop de laptop, zoals The Verge terecht constateerde.

Bij tekeningen van een modelrecht worden namelijk alleen de ononderbroken lijnen daadwerkelijk geclaimd. De stippellijnen 'zijn slechts om de proporties te illustreren, maar vormen geen onderdeel van de claim', zoals Apple ook vermeld in zijn nieuwste verkregen patent voor zijn ultradunne laptop.

Nu Apple de 'slanke wigvorm' heeft vastgelegd wordt de speelruimte voor concurrerende Ultrabooks wellicht beperkt. Apple heeft tot op heden vooral zijn modelrechten laten gelden om rivaliserende tablets van de markt te krijgen. Onder meer Samsung is daar doelwit van.

Weinig succes met tabletclaims

Deze juridische strijd van Apple loopt met wisselend succes. In Duitsland is de Galaxy Tab 10.1 aanvankelijk verboden, maar Samsung is met een licht aangepast versie alsnog de markt op gekomen.

In Nederland kreeg Apple tot twee keer toe het deksel op de neus met zijn tabletclaims. Ten eerste maakte de Galaxy Tab geen inbreuk en ten tweede, constateerden de rechter én het Hof, lijkt Apple's eigen iPad ook niet echt lijkt op de vastgelegde tabletschetsen uit 2004. De geclaimde rechten gelden dus niet voor de iPad en derhalve kan de aanklacht van 'slaafse nabootsing' van de iPad de prullenbak in. Apple procedeert door en is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten