Apple: 'VS onderzoekt patentmisbruik Samsung'

© PXimport

Apple: 'VS onderzoekt patentmisbruik Samsung'

Geplaatst: 25 oktober 2012 - 05:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jasper Bakker

De Amerikaanse overheid voert een onderzoek uit of Samsung zijn standaardessentiële patenten misbruikt tegen concurrentie. Dit verklapt Apple in ITC-documenten.

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten heeft een onderzoek ingesteld naar het gebruik - of misbruik - van standaardessentiële patenten. Dit meldt Apple aan de Amerikaanse overheidsinstantie ITC (International Trade Commission), waar het bedrijf een rechtszaak heeft lopen tegen Samsung. De VS doet dit in navolging van de Europese Commissie, wat Apple ook aanstipt bij de ITC.

'Oneerlijk handelen'

Samsung heeft bij die instantie, die verkoop- en importverboden kan opleggen, net een nederlaag geleden. Het geëiste verkoopverbod op iPhones, iPads en iPods is door de ITC afgewezen. Volgens de ITC schendt Apple met zijn producten de door Samsung aangevoerde patenten namelijk niet.

Voor zover patenten wel van toepassing zijn, is er volgens Apple sprake van oneerlijk handelen door zijn Zuid-Koreaanse concurrent. Patenten die cruciaal zijn voor standaarden horen namelijk eerlijk en tegen redelijke voorwaarden (FRAND) aan gelicentieerd te worden.

Wel/geen misbruik

Volgens Apple doet Samsung dat niet voor zijn patenten op bepaalde sleuteltechnologieën op telecomgebied. De iPhone-maker verklapt in documenten ingediend bij de ITC dat het Amerikaanse ministerie van Justitie hier nu onderzoek naar doet, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Formeel richt het EC-onderzoek zich overigens op Samsung én Apple, maar vooral op eerstgenoemde.

In de geruchtmakende Californische rechtszaak van Apple tegen Samsung en vice versa heeft de jury Apple's beschuldiging van patentmisbruik echter afgewezen. Diezelfde jury heeft Samsung wel schuldig geacht aan inbreuk op patenten en ontwerp van Apple. Daarvoor is een boete van ruim 1 miljard dollar opgelegd. Over zowel de FRAND-bevindingen als het oordeel plus de boete moet de behandelende rechter (Lucy Koh) zich nog wel uitspreken.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten