Aqara Roller Shade Driver E1 – Toegankelijk gemak

Door: Wesley Akkerman | 22 september 2021 09:02

Review

Smarthomeproductenfabrikant Aqara heeft onlangs de Aqara Roller Shade Driver E1 gelanceerd. Met dit apparaatje kun je rolgordijnen in huis automatiseren. Je bevestigt het koordje aan het apparaat en kunt hem vervolgens bedienen via een app, stembediening en routines.

Aqara Roller Shade Driver E1

Prijs 40,-
Werkt met Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Assistent, Aqara Home-app
Protocollen Zigbee 3.0, wifi (2,4 GHz)
Aansluitingen usb-c
Overig vier motorkopjes, meegeleverde usb-c-kabel
Website Aqara-website
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Retrofit
  • Plug and play
  • Waardevolle toevoeging Aqara-netwerk
  • Minpunten
  • Ondersteuning smarthomeplatforms
  • Design
  • Niet uniek

De Aqara Roller Shade Drive E1 is een retrofit-product. In dit geval betekent het dat je dit apparaat aan allerlei koordjes van rolgordijnen kunt bevestigen. Je hoeft dus geen compleet nieuwe gordijnen te kopen, zoals bepaalde oplossingen van Ikea. Je gebruikt de accessoire in combinatie met het product dat je al voor je raam hebt hangen. 

Flinke unit

De Aqara Roller Shade Drive E1 hangt als een flinke unit aan het kozijn van het raam waar de rolgordijn voor hangt. Daardoor is die slecht weg te werken en kijk je er, met een beetje pech, constant tegenaan. Dat is afhankelijk van de lengte van het koordje, de breedte van het rolgordijn en de ruimte die je hebt om het apparaat op te hangen; maar dan nog is het geen fraai gezicht. Op de Roller Shade Driver zitten drie knopjes: twee aan de voorkant, voor bediening van het gordijn, en één aan de onderkant. Dat is de resetknop, die verschillende functies heeft. Die functies gebruik je eigenlijk maar één keer, dus daar kijk je verder niet naar om.

Bovenin zit een afneembaar klepje met daarin een motortje waar het koord omheen gedraaid wordt. Je hangt als het ware de Aqara Roller Shade Drive E1 in het koordje en bevestigt hem vervolgens aan de muur. Aangeraden wordt om dit middels schroefjes te doen, omdat er best wat druk op het koordje komt te staan. Wij hebben hem met de meegeleverde plakstrip in gebruik genomen en zijn – tijdens de testperiode – geen bijzonderheden tegengekomen. Aqara levert in totaal vier koppen mee voor de motor. Voordat je iets installeert, dien je van tevoren te controleren welke kop het beste werk voor jouw koord.

De motor draait een bepaalde kant op wanneer je op de knoppen drukt. Het kan zijn dat je rolgordijn ‘verkeerd om’ hangt voor de Aqara Roller Shade Drive E1. Dat merk je wanneer je op de omhoogknop druk en het gordijn naar beneden rolt. In de gratis app – of via de eerdergenoemde resetknop – kun je de draai van de motor omkeren. Je hebt hiervoor geen ingewikkelde kennis nodig: drie keer op de restknop drukken en de klus is geklaard. Het spreekt voor de toegankelijkheid van het product. Na het ophangen en de installatie, kun je het product zelf verder met rust laten. Houd er overigens rekening mee dat het koordje geen koppelstukje heeft, bijvoorbeeld. Want dat koppelstukje wordt niet altijd goed meegenomen door de motor, waardoor het koord losschiet.

Verder is het goed om te weten dat het slimme apparaat een ingebouwde accu heeft. Voordat je hem ophangt, dien je hem eerst 2,5 uur op te laden. Aqara belooft dat de accu heel lang meegaat, maar dat is natuurlijk afhankelijk van gebruik. De accu heeft een standbytijd van ongeveer twee maanden. Dat is best kort, zeker voor een product dat je aan de muur bevestigt. Want dat betekent ook dat je moet hopen dat je een stopcontact in de buurt hebt, waarmee je het apparaat moeiteloos oplaadt en je dus niet hoeft te rommelen met verlengsnoeren of stekkerdozen.

Reageren op andere apparaten

Je kunt de Aqara Roller Shade Drive E1 toevoegen aan de Aqara Home-applicatie, die gratis te downloaden is voor Android en iOS. Daarmee kun je verschillende dingen regelen, zoals automatiseringen, routines en de stand van het rolgordijn. Zo kun je vanaf de bank dus het rolgordijn omhoog en omlaag doen wanneer je merkt dat de zon weg of juist actief is. Het product ondersteunt het protocol Zigbee 3.0 en is daardoor aan te sluiten op de nieuwe Aqara Hub M1S-hub.

Wanneer je de Aqara Roller Shade Drive E1 in combinatie met de app wil gebruiken, dan is de Hub een verplichte aankoop. Dat is jammer, maar begrijpelijk; juist ook omdat het product op andere producten in je Aqara-netwerk kan reageren. Zo kan het apparaat bepalen wanneer de rolgordijnen naar beneden moeten op het moment dat een andere sensor in huis meet dat de zon fel op de ramen schijnt. Binnen de app kun je een automatisering instellingen dat wanneer de zon op het raam schijnt, de Aqara-hub het signaal afgeeft om de rolgordijnen naar beneden te rollen.

De smarthomehub is groot en rond en steek je direct in een wandcontactdoos. Bij ons zorgt dit ervoor dat de contactdoos eronder geblokkeerd wordt, waardoor die niet meer bruikbaar is. Mocht je meerdere van dit soort hubs in huis hebben hangen (hier hangen ze ook van Nuki en Tedee), dan kan dat best een probleem vormen. Je levert immers dubbele stopcontacten in, tenzij je overal stekkerdozen op de grond legt, wat gewoonweg niet altijd een oplossing is. Dat is dus een klein, wellicht persoonlijk nadeel, maar is wel iets om rekening mee te houden.

Overzichtelijke applicatie

De mogelijkheden van de Aqara Roller Shade Drive E1 worden overzichtelijk gepresenteerd. Na het openen van de app en het product te selecteren, kun je de positie handmatig aanpassen met een druk op de knop. Ook selecteer je heel snel een zelf ingesteld scenario en zie je hoe het ervoor staat met de accu. Binnen de instellingen geef je aan met wat voor soort gordijn te maken te hebben en wordt er een stappenplan voor het ophangen aangeboden. Dat heb je waarschijnlijk niet nodig, omdat het proces en de opties duidelijk omschreven worden in de papieren handleiding. Verder stel je hier natuurlijk routines in en kun je bijvoorbeeld de naam aanpassen.

De Aqara Roller Shade Drive E1 ondersteunt Apple HomeKit, Amazon Alexa en de Google Assistent. Hier in huis wordt alleen Google Home gebruikt, waardoor we de andere twee integraties niet hebben kunnen testen. Aanvankelijk waren er wat problemen bij het koppelen van het systeem binnen de Google Home-app, maar inmiddels zijn die opgelost. Wanneer je aan de Google Assistent vraagt of die de rolgordijnen wil bedienen, dan gebeurt dat ook gewoon.

Aqara Roller Shade Drive E1 – conclusie

We kijken met gemengde gevoelens terug op onze periode met de Aqara Roller Shade Drive E1. In de basis is het een tof idee om via een retrofit-manier je bestaande rolgordijnen te voorzien van slimme functies, waardoor die via een app te bedienen is of kan reageren op zonlicht. Maar om echt alles uit het apparaat te halen, dien je extra te investeren in de Aqara Hub M1S en andere sensoren voor in je smarthome. Zo heb je de hub nodig voor simpele appbediening en dat zorgt voor een drempel.

Dat zorgt voor weinig enthousiasme. Toegegeven, wanneer je al die dingen wel in huis hebt dan werkt het product perfect. Hij reageert op je scènes en automatiseringen en gaat razendsnel om met commando’s die via de app gestuurd worden. Maar los van dat is het een geïsoleerd product binnen je smarthome, zeker wanneer je niet geïnvesteerd hebt in andere producten van Aqara. Voor HomeKit-gebruikers geldt overigens het tegenovergestelde: de producten van de fabrikant werken doorgaans goed met Apples platform. Ben je zo iemand, dan mag je een halve ster bij de score optellen.

Het installeren en het apparaat in gebruik nemen – middels de hub en de app – is allemaal geen probleem. Heb je de hub dus al of vind je het geen probleem om er eentje aan te schaffen (omdat je de andere Aqara-producten ook tof vindt), dan zul je weinig problemen aantreffen die het gebruik in de weg zitten. Voor mensen in het ecosysteem werkt alles zoals je zou verwachten.

Het enige wat dan nog een beetje schuurt is dat het product qua design en functionaliteit niet heel anders is dan de bestaande opties die je op Amazon aantreft. Of die net zo goed werken, weten we niet. Maar Aqara lijkt hier gebruik te maken van een mal, zonder er functies aan toe te voegen die uniek zijn. 

0 Reactie(s) op: Aqara Roller Shade Driver E1 – Toegankelijk gemak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.