ASUS Eee Reader DR900W

Door: Jeroen Boer | 11 oktober 2011 16:16

Internet & Thuis

Vorig jaar kondigde ASUS een e-reader aan in zijn Eee-productlijn, maar werd er weinig meer van de e-reader vernomen. Nu is het apparaat eindelijk in Nederland te koop. Biedt deze reader met een groot scherm een meerwaarde ten opzichte van wat er al op de markt is?

Het eerste dat opvalt aan de Eee Reader is het formaat, het scherm van 9 inch (22,86 cm) met een resolutie van 1024 x 768 is lekker groot. Het materiaal waar de behuizing van gemaakt is voelt rubberachtig aan. De Eee Reader weegt 440 gram, een gewicht dat goed te doen is. We zien een aantal bedieningsknoppen, een microSD-kaartslot, een usb-aansluiting en een hoofdtelefoonaansluiting. De meegeleverde beschermhoes ziet er op zich goed uit, maar de bevestiging is totaal niet stevig. De reader komt gemakkelijk los, waardoor het niet mogelijk is om alleen de hoes vast te pakken.

De Eee Reader heeft veel functies, maar voelt langzaam aan.

Scherm

Een e-reader wordt meestal in één adem genoemd met E Ink, de fabrikant van de populairste schermen die we terugzien in bijvoorbeeld de Sony Reader en de Amazon Kindle. ASUS heeft echter gekozen voor een scherm van E Ink-concurrent SiPix. Net als bij E Ink zijn de schermen van SiPix gebaseerd op geladen deeltjes die in een vloeistof zweven. Waar E Ink echter microcapsules gebruikt die zijn gevuld met zwarte en witte bolletjes in een doorzichtige vloeistof, maakt SiPix gebruik van zogenaamde microcups, gevuld met een zwarte vloeistof waar witte deeltjes in zweven. Deze microcups zijn hexagonaal en zijn zichtbaar als een honingraatstructuur wanneer u dicht op het scherm kijkt. De kleur van het 'papier' is overigens zichtbaar een stuk donkerder dan van het E Ink Pearl-scherm op onze Kindle 3 en ook het contrast vinden we minder goed. Het scherm is voorzien van een capacitief aanraakscherm waardoor u de menu's grotendeels met uw vingers kunt bedienen. Echt lekker gaat dit niet, menu's reageren soms niet direct op onze aanrakingen. Een grappige functie die mogelijk is door het aanraakscherm, is het schetsblok waarin u met uw vinger kunt tekenen. Echter biedt deze schetsfunctie niet veel meer dan met uw vinger een lijntje trekken.

De Eee Reader is voorzien van wifi en biedt daarom net als sommige andere e-readers een webbrowser. Echt veel moet u zich daar niet bij voorstellen, want elektronisch papier is niet geschikt voor snelle verversingen. Daarnaast biedt het apparaat een rss-lezer en een webwinkel. Deze webwinkel blijkt een de digitale boekwinkel van bol.com te openen. Een audiospeler maakt het apparaat qua functionaliteit af. De belangrijkste functionaliteit van een e-reader is natuurlijk lezen, een taak waarbij de Eee Reader helaas ook erg langzaam is. Het duurt erg lang om een boek te openen. Bladeren kan door uw vinger over het scherm te vegen of door de knoppen te gebruiken. U kunt tijdens het lezen bladwijzers toevoegen en notities maken over het boek. Net als het menu, verlopen ook deze taken naar onze smaak te langzaam. Vooral de notitiefunctie werkt te langzaam om er iets mee te kunnen.

Conclusie

Op het eerste gezicht ziet de ASUS Eee Reader er leuk uit. Het scherm is lekker groot en de behuizing voelt solide aan. Het scherm is echter van een mindere kwaliteit dan dat we gewend zijn. Erger is dat het apparaat erg langzaam reageert op bedieningscommando's en sowieso langzaam aanvoelt. Jammer is dat aardige functionaliteit als notities maken hierdoor eigenlijk onbruikbaar is. Het is te hopen dat ASUS het snelheidsprobleem kan oplossen met behulp van een nieuwe firmware, want van een e-reader met een 9inch-scherm verwachten we net iets meer functionaliteit dan simpelweg een boekje lezen.

ASUS Eee Reader DR900W

Prijs € 299,-

Scherm 9 inch (22,86 cm), 1024 x 768

Geheugen 2 GB uitbreid­baar met microSD(HC)

Draadloos 802.11b/g

Aansluitingen Micro-usb-aansluiting, hoofdtelefoon­aansluiting, microSD(HC)-kaartslot

Afmetingen 22,2 x 16,1 x 0,97 cm

Gewicht 440 gram

Accessoires Beschermhoes, oplader, usb-kabel

Oordeel 6/10

Pluspunten

Groot scherm

Solide behuizing

Minpunten

Schermkwaliteit minder dan andere e-readers

Erg langzaam

Hoes onhandig

0 Reactie(s) op: ASUS Eee Reader DR900W

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.