ASUS VG248QE - Razendsnel scherm voor gamers

Door: Michiel de Roode | 07 januari 2014 11:11

Overige elektronica

Voor gamers dient een scherm ten eerste een lage responstijd te hebben, zodat de game zonder vegen wordt weergegeven. Als tweede dient het een hoge verversingssnelheid te hebben, en ook is het belangrijk dat het scherm geen last heeft van de zogenoemde 'input lag'. Komt de ASUS VG248QE over de brug?

Score
80
 • Pluspunten
 • Ergonomische functies
 • Geen ‘input lag’
 • Reactietijd
 • Verversingssnelheid
 • Minpunten
 • Inkijkhoek
 • Prijs

None

ASUS VG248QE

Straatprijs € 320,-

Garantie 3 jaar

Beelddiagonaal 24 inch (1920 x 1080)

Type paneel TN (144 Hz)

Backlight WLED

Omvang (BxDxH) 57 x 23,1 x 49 t/m 60 cm

Gewicht 5,5 kg

Energieverbruik 30,5 W standaard, 24 W gekalibreerd

De ASUS VG248QE is specifiek voor gamers ontworpen. Het scherm heeft een razendsnelle responsetijd, een verversingssnelheid van 144 Hz en geen merkbare 'input lag'. Het verschil tussen een 120Hz- of 60Hz-monitor is direct merkbaar, snelle games worden veel vloeiender weergeven. Het verschil tussen 144 en 120 Hz is een stuk minder groot. Wij hebben al onze tests uitgevoerd met de 144Hz-verversingssnelheid.

De belangrijkste aansluitingen zijn aanwezig: aan de achterkant treffen we HDMI, Dual-Link DVI en DisplayPort aan. Het scherm is geschikt voor actieve 3D en ondersteunt NVIDIA 3D VISION. Dit werkt alleen via DVI en DisplayPort. Een 3D-bril wordt niet meegeleverd. Doordat het scherm geen ingebouwde IR-zender heeft, moet je deze samen met de 3D-bril aanschaffen als je gebruik wilt maken van de 3D functionaliteit.

Beeldkwaliteit

Het scherm heeft een formaat van 24 inch en een resolutie van 1920 x 1080. De extreem lage responstijd en de hoge verversingssnelheid zijn op dit moment alleen mogelijk met een TN-paneel en dit type treffen we dan ook aan.

Doordat het scherm in hoogte verstelbaar is en op de voet is te draaien, is de matige inkijkhoek in de praktijk geen groot probleem. De kleurreproductie van het scherm is met de standaardinstellingen niet goed. Als je een kritische gamer bent en games kleurgetrouw wilt spelen, is het kalibreren van het scherm aan te raden. Een aandachtspunt hierbij is dat de kleuren verschillen als je het scherm op 60, 120 of 144 Hz instelt.

De zwartwaardes van het scherm zijn goed en daarnaast is de statische contrastratio met een gemeten waarde van 710:1 ook in orde. De helderheid is standaard veel te hoog, we raden dan ook aan deze tot zeker vijftig procent te reduceren.

Conclusie

Als we een vergelijking maken met de directe concurrent, de BenQ XL2420T, dan valt de keuze op de ASUS VG248QE. Het scherm van ASUS is ongeveer 50 euro goedkoper en heeft dezelfde belangrijke eigenschappen. Als je de 3D-ondersteuning niet nodig hebt, dan is de BenQ XL2411T een goed alternatief. Iiyama heeft inmiddels een 27inch-beeldscherm met een 144Hz-verversingssnelheid uitgebracht (de G2773HS-2), deze hebben wij echter nog niet getest. De ASUS VG248QE is met een prijs van zo'n 320 euro niet goedkoop, maar door de razendsnelle reactietijd en de 144Hz-verversingssnelheid voor een diehard-gamer een regelrechte aanrader.

4 Reactie(s) op: ASUS VG248QE - Razendsnel scherm voor gamers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 januari 2014 13:17 Oscar
  Waarom voegen jullie bij dit artikel, geen video presentatie toe?, met een video presentatie kan je het geteste product, in dit geval dus het beeldscherm, van uit verschillende invalshoeken mooi in beeld brengen, wat close-ups, van de voor- zij en achterkant, inzoomen op de bedieningsknoppen, een duidelijke voice-over toevoegen, zonder zelf in beeld te hoeven komen, desnoods gebruik je de zelfde beschreven tekst. Dan wordt je als lezer nog meer betrokken bij de test, Dan komen de testresultaten, bij het zien van het product, en het horen van het (kritische) commentaar nog beter over bij de lezer. Als jullie niet zitten te wachten op een BN'er (bekende Nederlander) status, maakt je alleen maar een voice-over presentatie, zonder zelf in beeld te hoeven komen…..maar het gesteste product wel………..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2014 12:32 Anoniem
  als gamer zou ik wachten tot dat nvidia G-sync word toegevoegd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 januari 2014 20:49 Anoniem
  Het scherm kan ook geupgrade worden voor G-Sync:

  Hier zie je hoe dat moet:
  https://www.youtube.com/watch?v=FMKpJr0KTC8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 augustus 2014 15:19 Anoniem
  hallo wat moet ik precies kopen om 3d te gamen en films kijken en waar zou ik dat eventueel kunnen kopen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.