ASUS WAVI

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 04 oktober 2011 10:17

Apps & Software

De pc is steeds vaker te beschouwen als het middelpunt van ons digitale leven en staat bijvoorbeeld vol met films. Een pc is prima te gebruiken als mediacenter, maar dan moet u hem natuurlijk wel op de tv aansluiten. Als de pc een eind van uw televisie vandaan staat en u niet met kabels in de weer wilt, dan denkt ASUS met de WAVI de oplossing te hebben gevonden.

Zoals u al eerder in Computer!Totaal hebt kunnen lezen, is de HDMI-aansluiting de beste en eenvoudigste methode om een pc op uw HD-televisie aan te sluiten. De ASUS WAVI is in de basis eigenlijk een draadloze HDMI-kabel waarbij u het ene kastje aansluit op de zender (de pc) en het andere kastje op de ontvanger (de televisie). ASUS heeft de naam WAVI niet voor niets gekozen, het is een acroniem voor Wireless Audio Video Interaction. Als we de doos openmaken, is draadloze HDMI toch niet zo simpel als u wellicht zou verwachten. In de verpakking vinden we twee flinke kastjes met afmetingen van 24,4 x 17,2 x 2,6 cm. We zien ook twee voedingsadapters en twee HDMI-kabels. We hebben dus twee forse ontvangers en vier kabels nodig om één HDMI-kabel te vervangen. Daarnaast vinden we nog een usb-kabel in de doos, het is namelijk ook mogelijk om de zender via usb op de computer aan te sluiten, zodat u op de ontvanger bij de televisie een toetsenbord en muis kunt aansluiten, om zo de computer te bedienen.

De zender en de ontvanger zijn forse kastjes.

Omdat het zenderkastje een forse jongen is die met een HDMI-kabel en een netspanningsadapter moet worden aangesloten, lijkt de WAVI ons geen oplossing voor mensen die het beeld van een notebook op de bank op televisie willen zien. Wij hebben de set gebruikt om onze mediacenter-pc op onze HD-televisie aan te sluiten op een afstand van ongeveer tien meter. Nadat we de zender en de ontvanger hadden aangesloten, hadden we gelijk beeld. Bovendien is er geen vertraging merkbaar in het beeld en is de beeldkwaliteit goed. Vervolgens stuitten we wel op een probleempje, dat voor uw situatie overigens niet van toepassing hoeft te zijn: wij sluiten onze mediacenter-pc normaal gesproken via S/PDIF aan op onze AV-receiver. De WAVI heeft echter alleen een HDMI-uitgang. Op zich logisch voor een HDMI-kabel-vervanger, maar bij een mediacenter-pc wordt vaak een andere aansluiting dan HDMI

gebruikt voor het geluid. Op de usb-poorten van de WAVI kunt u een toetsenbord en muis aansluiten.

Dit werkt boven verwachting goed. Er is geen vertraging merkbaar in de muisbesturing, waardoor

u de pc inderdaad op afstand kunt besturen. Helaas zijn drivers alleen beschikbaar voor Windows XP, Vista en 7. Gebruikers van andere besturingssystemen kunnen dus niets met de

usb-functionaliteit van de WAVI.

Conclusie

De ASUS Wavi is prima inzetbaar om een pc draadloos aan te sluiten op een HD-televisie, waarbij u de pc ook nog eens kunt besturen. Helaas zijn de benodigde kastjes wel erg fors, waardoor ze volgens ons alleen bruikbaar zijn voor een vaste opstelling. Het product is zoals het claimt een draadloze HDMI-kabel wat een nadeel kan zijn als u het geluid van uw pc via een andere aansluiting, zoals S/PDIF, op uw AV-receiver wilt aansluiten. Volgens ASUS is de oplossing geschikt om een afstand van 25 meter te overbruggen, wij hadden in ieder geval geen problemen op 10 meter. Overigens maakt het product gebruik van de 5GHz-band, dus als er 5GHz-wifinetwerken in de buurt zijn, kunt u mogelijk storing ondervinden. Een groot nadeel van de ASUS WAVI is de prijs. De set is verkrijgbaar voor ongeveer 175 euro, een hoop geld voor iets dat in feite alleen een simpele kabel vervangt.

ASUS WAVI

Straatprijs € 175,-

Besturingssysteem Windows XP/Vista/7

Oordeel 7/10

Pluspunten

1080p

Goede beeldkwaliteit

Geen vertraging in beeld en muisbesturing

Compatibel met HDCP

Minpunten

Forse zender en ontvanger

Veel kabels om aan te sluiten

Geen andere audioaansluitingen, alleen HDMI

1 Reactie(s) op: ASUS WAVI

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 28 mei 2018 15:46 wstuart
    testje
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.