4 redenen om de ASUS ZenWatch 2 in de gaten te houden

Door: Jeroen Boer | 10 september 2015 08:39

Hands-on

De nieuwe ZenWatch 2 van ASUS wordt goedkoper dan zijn voorganger. Maar dat is lang niet de enige reden om deze nieuwe smartwatch in de gaten te houden. Op de IFA ging ik alvast met de ZenWatch 2 aan de slag, en hier lees je vier redenen waarom dit een van de interessantste slimme horloges van 2015 wordt.

Op het eerste gezicht lijkt het ontwerp van de ZenWatch 2 veel op dat van de eerste ZenWatch. Daar is wat mij betreft niets mis mee, de ZenWatch is een stijlvolle smartwatch. Het opvallendste verschil met de eerste ZenWatch is wat volgens ASUS een metalen kroon is, maar je kunt er niet aan draaien. Het is enkel een knopje waarmee je het horloge aanzet en terug kunt keren naar de wijzerplaat. Niet heel spannend dus, maar het zorgt er wel voor dat de ZenWatch 2 wat meer op een echt horloge lijkt. Bovendien is een 'kroon' een handigere locatie dan de achterkant waar het knopje op de eerste ZenWatch zat.

1. Verschillende formaten

In tegenstelling tot zijn voorganger verschijnt de nieuwe ZenWatch 2 in twee maten: een versie die grofweg even groot is als de eerste ZenWatch met een afmeting van 49x41 mm en een kleinere uitvoering met een afmeting van 45 x 37 mm. In Nederland hebben beide uitvoeringen een zilverkleurige kast. De kleinste variant is overigens nog altijd groter dan de grootste Apple Watch.

De grotere uitvoering heeft een 1,63inch-scherm terwijl de kleinere uitvoering een 1,45inch-scherm heeft. Qua getoonde informatie maakt dat verder niet uit, beide OLED-schermen hebben een resolutie van 320 x 320 pixels. Dat is een lagere resolutie dan andere smartwatches, maar die zijn dan ook een stuk duurder. Het lijkt op de grotere variant om hetzelfde scherm als op de eerste uitvoering te gaan. Dat scherm vonden we tegenvallen qua helderheid en het lijkt er op dat dit ook voor deze ZenWatch 2 geldt.

De kleinere uitvoering is niet per se voor vrouwen, al lijkt ASUS daar gezien de kleur van het meegeleverde bandje wel op te hinten. De grotere uitvoering heeft namelijk een donkerblauw lederen bandje terwijl de kleinere uitvoering een zacht roze lederen bandje heeft. De combinatie van de kast en lederen bandje maakt de ZenWatch 2 stijlvol. Op de stand van ASUS waren ook andere bandjes te zien van metaal en rubber, maar deze komen (vooralsnog) niet naar Nederland. Is blauw of roze niet helemaal niet je ding, dan kun je het standaardbandje eenvoudig verwijderen en een eigen horlogebandje bevestigen.

2. De wijzerplaat tweaken

Het horloge draait op Android Wear dat sinds kort ook geschikt is voor samenwerking met iOS. Naast de normale koppelingsmogelijkheden heeft ASUS een Android-app voor de ZenWatch 2 gemaakt. Met de app kun je eenvoudig de wijzerplaat wijzigen. Ook kun je op sommige wijzerplaten eenvoudig meer informatie tonen dan standaard het geval is en kun je bijvoorbeeld de accuduur, gelopen stappen, de tijd en afspraken in één oogopslag zien. Het wijzigen van de wijzerplaat is overigens sowieso niet zo lastig in Android Wear, maar de extra app is een leuke toevoeging.

Het bandje is eenvoudig zelf te verwisselen.

3. Kwaliteit boven kwantiteit

Ten opzichte van de eerste ZenWatch zet ASUS de ZenWatch 2 duidelijker in de markt als een aanvulling op je smartphone. De gezondsheidsgerelateerde functie die op de eerdere versie zat, zoals de hartslagmeter en stressmeter, zijn in de tweede uitvoering verdwenen. Echt erg vind ik het verwijderen van de hartslagmeter niet. Echt nuttig is dat wat mij betreft niet op een horloge en de implementatie van ASUS was niet echt handig. De stappenteller is wel gebleven en is die volgens ASUS verbeterd.

4. Goedkope Smartwatch

De prijskwaliteitverhouding is zeer goed bij de ASUS ZenWatch 2. Ondanks dat de beeldkwaliteit van de Smartwatch niet optimaal is, zit de prijs van de de ASUS ZenWatch in het lagere segment. Deze is namelijk 169 euro. Dit maakt de wearable aantrekkelijk voor, zowel jong als oud.

Voorlopige conclusie

De ZenWatch 2 ziet er goed uit, zeker als je weet dat hij met een prijs van 169 euro een stuk goedkoper is dan de meeste andere Android Wear-smartwatches. Ook kost hij nog midner dan de eerste ZenWatch die al goed geprijsd was. Zowel de normale als de kleinere variant kosten overigens evenveel. Voor dat geld krijg je een fraai ogende smartwatch met een lederen bandje. Het grootste minpunt lijkt net als op zijn voorganger het scherm te zijn dat wat helderder had mogen zijn. De prijs maakt echter een hoop goed. De grotere variant is in oktober te koop terwijl de kleinere variant later dit jaar volgt.

0 Reactie(s) op: 4 redenen om de ASUS ZenWatch 2 in de gaten te houden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.