ASUS ZenWatch 2 of Apple Watch?

Door: Chwhynny Overbeeke | 24 juli 2015 20:01

Review

Op 1 juni heeft ASUS haar nieuwe Android Wear smartwatch, de ZenWatch 2, aangekondigd. Met het stijlvolle design lijkt het bedrijf te willen concurreren met de Apple Watch. Zal dit gaan lukken? Wij blikken vast vooruit en leggen de twee slimme horloges (virtueel) naast elkaar.

Ontwerp

Het apparaat is een stuk groter dan de Apple Watch (49x41mm of 45x37mm tegenover 42x36mm of 38x32mm). Het grootste model van de Apple Watch is dus nog altijd kleiner dan de kleinste ZenWatch 2. De kleinste Apple Watch Sport weegt 25 gram en de grootste reguliere Apple Watch weegt 50 gram. Het gewicht van de ZenWatch 2 is nog niet bekend, maar zijn voorganger weegt in ieder geval 75 gram. Lees ook: Apple Watch review.

De ZenWatch 2 biedt, net als de Apple Watch, verschillende stijlopties. Voor de horlogekast kun je kiezen uit twee formaten (49mm of 45mm) en een afwerking in zilver, staalgrijs en roségoud. De polsband heeft altijd een standaardformaat van 22mm en is verkrijgbaar in rubber, leer of metaal in verscheidene kleuren en afwerkingen. Als je voor de juiste opties gaat, kan de smartwatch best bij avondkledij voor zowel mannen als vrouwen passen. Bovendien zijn er meteen meer dan vijftig verschillende wijzerplaten beschikbaar waaruit je kunt kiezen. Je kunt zelfs je eigen wijzerplaat maken, mocht je dat willen.

De digitale kroon van de Apple Watch.

De Apple Watch heeft een digitale kroon, een draaiknop waarmee je kunt in- of uitzoomen, door lijsten heen kunt scrollen of terug naar het beginscherm kunt gaan. De ASUS ZenWatch 2 heeft ook een knop op de zijkant zitten, maar in tegenstelling tot de kroon van de Apple Watch lijkt het erop dat deze drukknop alleen als stand-by knop voor het scherm zal dienen.

Hardware

De Apple Watch heeft een Apple S1 processor, 8GB aan opslagruimte, een lichtsensor, versnellingsmeter, gyroscoop en hartslagmeter. Wat connectiviteit betreft biedt de Apple Watch Bluetooth 4.0, wifi 802.11b/g/n (2.4GHz) en NFC (uitsluitend voor Apple Pay). De precieze specificaties van de ZenWatch 2 zijn nog niet bekend, maar het lijkt erop dat hij een Qualcomm processor zal krijgen. De originele ZenWatch heeft Bluetooth 4.0, wifi en NFC connectiviteit.

De ZenWatch 2 heeft een vierkant, gebogen 2.5D AMOLED scherm dat gemaakt is van Gorilla Glass 3 (net als zijn voorganger). Het scherm van de Apple Watch Sport is gemaakt van verstevigd Ion-X glas, en dat van de reguliere Apple Watch en de Apple Watch Edition bestaat uit Saffierglas.

Een IP-code is een classificatiesysteem voor behuizingen voor elektrische apparatuur naar de mate van bescherming. Het eerste getal geeft de weerstand tegen stof aan (0 tot 6, hoger is beter) en het tweede getal de weerstand tegen water (0 tot 9, hoger is beter). Met zijn waardering van IP67 is de ZenWatch 2 is beter bestand tegen stof en water dan zijn voorganger (IP55). De precieze IP rating van de Apple Watch is niet bekend, maar Apple beweert dat haar smartwatch goed bestand is tegen spatten en stof.

Software en functies

De Apple Watch draait op watchOS (watchOS 2 is in ontwikkeling). De ZenWatch 2 draait op Android Wear en maakt gebruik van het bestaande ecosysteem van ASUS met apps zoals Find My Phone, Unlock My Phone en Cover to Mute die naadloos met je Android smartphone integreren.

De ASUS ZenWatch 2.

Net als de Apple Watch kan de ZenWatch 2 als fitnesstracker gebruikt worden. Zo kun je zien hoeveel stappen je gelopen hebt, hoeveel calorieën je verbrand hebt en wat je hartslag is.

Een van de populairste functies van de originele ZenWatch was de Remote Camera app waarmee je op het scherm van je smartwatch door de cameralens van je smartphone kunt kijken. Op de nieuwe ZenWatch 2 is deze functie is verbeterd, met snellere prestaties, een groter bereik en de mogelijkheid om te switchen tussen de camera op de voorzijde en die op de achterzijde van je telefoon.

Om de functionaliteit van de ZenWatch 2 uitgebreider te kunnen bespreken en te vergelijken met die van de Apple Watch, zullen we helaas moeten wachten tot we het apparaat zelf kunnen uitproberen.

Batterij

Het grotere formaat van de ZenWatch 2 brengt een extra functie met zich mee. Het grootste model kan namelijk gebruikt worden als een externe batterij om je telefoon mee op te laden. Handig, maar je zult het waarschijnlijk alleen in een noodgeval doen omdat de capaciteit van de batterij van een smartwatch beperkt is.

Volgens ASUS heeft de ZenWatch 2 een batterijduur van ongeveer twee dagen. Dit is langer die van de Apple Watch, die je elke nacht (of soms vaker) moet opladen.

In tegenstelling tot zijn voorganger heeft de ZenWatch 2 geen USB oplaadhouder. Nu kun je de smartwatch opladen door middel van een handige magnetische oplaadkabel die veel gemakkelijker mee te nemen is. Bovendien kun je zonder dat het opvalt een extra batterij op de achterzijde van het grootste model toevoegen, maar dan wordt het apparaat wel wat dikker. Als je de extra batterij tijdens het opladen op het horloge laat zitten worden allebei de batterijen tegelijk opgeladen. Deze optie is niet beschikbaar voor het kleinere model.

Releasedatum en prijs

De Apple Watch is in Nederland vanaf 17 juli te koop. Wanneer de ZenWatch wordt uitgebracht is nog niet bekend, maar er wordt gespeculeerd dat het in de herfst van dit jaar zal zijn. Of het apparaat dan ook meteen in Nederland verkrijgbaar zal zijn weten we niet.

De prijzen van de Apple Watch Sport beginnen bij €419 en die van de reguliere Apple Watch bij €669. De prijs van de ZenWatch 2 is nog niet bekendgemaakt, maar er wordt gespeculeerd dat het zo rond de €250 zal liggen - een stuk goedkoper dan de Apple Watch. De originele ZenWatch kostte bij zijn lancering €229.

Conclusie

Vanwege de sterke link tussen je smartphone en smartwatch ligt het voor de hand om voor een apparaat te kiezen dat goed aansluit bij het type smartphone dat je hebt of van plan bent om te kopen. Het is onhandig (en vaak duur!) om van ecosysteem te wisselen, en het lijkt er dan ook op dat veel mensen die zich al in een bepaald ecosysteem bevinden (zoals bijvoorbeeld Android of Apple) daarin blijven hangen vanwege lock-in, tevredenheid of familiariteit - hoe geweldig een apparaat uit een ander ecosysteem ook moge zijn.

Hoe dan ook lijkt de ZenWatch 2 lijkt een interessante concurrent van de Apple Watch te gaan worden, maar zonder het apparaat in handen gehad te hebben en zonder een volledige lijst met specificaties is het lastig te bepalen of de Apple Watch zijn hogere prijskaartje waard is ten opzichte van de ZenWatch 2. In ieder geval heeft ASUS met haar nieuwe smartwatch onze aandacht getrokken en we kijken er dan ook naar uit om het uit te proberen zodra het verkrijgbaar is.

3 Reactie(s) op: ASUS ZenWatch 2 of Apple Watch?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juli 2015 21:52 Kasander
  Sorry, maar ik zie nog steeds geen meerwaarde die de prijs goed kan maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2015 11:05 Anoniem
  En wéér zo'n "vergelijking" met de Apple watch waarbij jullie het andere apparaat niet eens vastgehad hebben.

  Stuur eens een nieuwsbrief uit wanneer we C!T weer serieus kunnen nemen, dan hoef ik tot die tijd niet meer langs te komen hier
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2015 14:06 Kasander
  Gast, C!T is echt niet het enige blad dat deze enorm irritante gewoonte heeft aangenomen. Helaas doen vrijwel alle bladen dat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.