Asus ZenWatch - Stijlvolle smartwatch

Door: Joris Peterse | 17 juni 2015 08:00

Review

Ook Asus stort zich op de markt van de smartwatches met een horloge dat Android Wear draait. In tegenstelling tot de meeste concurrenten oogt de ZenWatch van Asus een stuk statiger en juist minder sportief. Het is in ieder geval geen horloge dat je liever onder je mouw verbergt.

Specs

Prijs:

€ 229,-

Besturingssysteem:

Android Wear 5.1

Scherm:

1,63 inch (4,14 cm), 320x320

Processor:

1,2 GHz

Geheugen:

512MB RAM

Formaat:

5,1 x 4 x 0,9 cm

Gewicht:

75 gram

Communicatie:

Bluetooth 4.0, wifi, NFC

Overig:

Waterdicht

5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Mooi ontwerp
 • Waterdicht
 • Minpunten
 • Scherm
 • Accuduur
 • ZenWatch app
 • Hartslagmeter onnauwkeurig
 • Android Wear nog wat beperkt

De afwerking van de ZenWatch is prima. Toegegeven, het bruinlederen horlogebandje zal niet iedereen kunnen bekoren. Het bruine van het horlogebandje loopt subtiel door in het rechthoekige horloge-onderdeel zelf. Het horloge lijkt vooral goed aan te sluiten bij een formele, mannelijke kledingstijl. Mij kan het persoonlijk wel bekoren. Het scherm van het horloge is van prima formaat, alleen zijn de randen rondom het scherm vrij dik, hierdoor heb je alsnog een fors apparaat om je pols hangen. Gelukkig wordt het nog wel een beetje gecamoufleerd door de slankheid van het horloge. Het horloge is ook tevens waterdicht, wat vooral voor horloges erg prettig is. Lees ook: Alles over wearables in ons dossier

Features

Uiterlijk is belangrijk, maar mogelijkheden ook. De ZenWatch draait Android Wear en is daardoor te koppelen aan ieder Androidapparaat dat versie 4.3 of hoger draait. iOS-ondersteuning komt later. Net als alle andere Android Wear apparaten beheer je je horloge via de Android Wear-app. Zo ook bij de ZenWatch, alleen pusht Asus er een extra app bij, ZenWatch Manager, die je net even wat meer instelmogelijkheden geeft. Ontzettend flauw van Asus om dit niet gewoon in de Android Wear app zelf toe te voegen. ZenWatch Manager is gewoon een manier om bloatware op je Android op te dringen, terwijl een smartwatch op zichzelf al z'n tol eist voor de accu van je smartphone.

In de Play Store verschijnen steeds meer apps met Android Wear functionaliteit. Zo kun je via de ING-app snel je saldo checken op je horloge en zijn er meerdere sportprestatie- en weer-apps. Ook is er een hartslagmeter onzichtbaar ingebouwd. Wanneer je een hartslagmeting start hoef je alleen je vinger op de voorkant van het horloge te leggen. Nadeel is dat de meting er in praktijk constant mijlenver naast zat.

Opladen van de smartwatch gaat eenvoudig door het horloge in een kleine cradle te plaatsen. De cradle is verbonden via een micro-usb-aansluiting, die je ook gebruikt om je Android op te laden.

Het horloge is waterdicht afgewerkt.

Hardware

Helaas is het innerlijk van het horloge ook wat minder als het uiterlijk. Qua snelheid zit het wel snor, de ZenWatch reageert soepel op alle aansturingen via het touchscreen en polsbewegingen. Het scherm van het horloge schiet tekort, niet alleen is het beeld korrelig en onscherp, ook is de helderheid niet optimaal zodat je met je ogen moet knijpen om de tijd te lezen in het zonlicht. Tevens gaat de accu teleurstellend kort mee, je moet zuinig omgaan met je horloge om een hele dag met een opgeladen accu te doen.

Conclusie

Hoewel de Asus Zenwatch er aantrekkelijk uitziet, heb ik m'n bedenkingen bij het horloge. Vooral bij cruciale onderdelen als de accuduur en het schermpje laat de smartwatch steken vallen. Ook de ZenWatch app en hartslagmeter zijn missers. Laat je dus niet bedriegen door het uiterlijk, maar weet waar je aan begint als je de ZenWatch overweegt aan te schaffen.

2 Reactie(s) op: Asus ZenWatch - Stijlvolle smartwatch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 juni 2015 11:10 darknessblade
  het blijft iniedergeval beter dan een apple watch
  deze ziet er stijlvoller uit voor minder geld.
  ook heb je geen iphone 6 nodig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juni 2015 11:31 Kasander
  Ik wacht liever nog wel even tot er een smartwatch komt die standalone kan werken en voor iedereen betaalbaar wordt.
  Mijn hartslag maakt mij niet uit, net als het aantal stappen die ik doe. En krijg ik een mail dan lees ik dat, na een geluidje van mijn smartphone, op mijn smartphone zonder dat ik eerst een bericht krijg van mijn smartwatch dat ik op mijn smartphone moet kijken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.