Avanca Minim - Degelijk minimalisme

Door: lub-snoek | 22 juni 2017 12:17

Review

Het Nederlandse bedrijf Avanca maakt al langer accessoires en gadgets voor de mobiele markt. Met de Minim breidt Avanca zijn collectie uit met een paar volledig draadloze oordopjes. Met een prijskaartje van slechts 99 euro zou de Minim een betaalbare keuze zijn in de wereld van volledig draadloze oordopjes. Zijn de dopjes de moeite waard, of kun je nog beter even doorsparen?

Avanca Minim

Prijs: 99 euro,-
Kleur: Zwart
Verbinding: Bluetooth 4.2
Batterij: 60mAh met 400mAh in oplaadcase
Speakerdimensie: 6mm
Afmetingen: 23,6mm x 16,5mm x 26,7mm
Formaat: 305,7mm x 220,6mm x 0,27mm (l x b x h)
Gewicht: 4,5 gram per stuk
Website: www.avancaproducts.com/nl/
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Oplaadcase
  • Bedienings-mogelijkheden
  • Minpunten
  • Verbinding kan haperen

Design

Met een neutraal en minimalistisch design steel je niet bepaald de show met de Minim. Aan de bouwkwaliteit van de Minim mankeert echter weinig. Het zijn stevige oordopjes met duidelijke en stevige knoppen. De silicone oordopjes zijn aangepast aan de vorm van de earbuds waardoor het een mooi geheel wordt. De cilindervormige oplaadcase past bij het ontwerp van de Minim en is eveneens minimalistisch. We beginnen de naam van de dopjes aardig te begrijpen. Door de lijn in het ontwerp kun je de oplaadstatus van de dopjes zien zonder dat je deze uit de oplaadcase hoeft te halen.

Verbinding

Om de Minim te koppelen zet je één dopje aan en houd je de hoofdknop ingedrukt. De earbud gaat nu in pairing-mode en zal verschijnen bij bluetooth-apparaten op je smartphone. De earbud die je als eerste aanzet, zal dienen als de hoofd-earbud. Je kunt de Minim nu al gebruiken in mono-modus. Om het tweede dopje te koppelen, zet je deze simpelweg aan, waarna deze uit zichzelf de hoofd-earbud herkent. Dit dopje zal fungeren als partner-earbud, het verschil tussen de twee komt later aan bod. In het overzicht van je bluetooth-apparaten wordt de Minim gedurende het gebruik weergegeven als de earbud die je als eerste koppelt, dit is te zien aan de R of L achter de naam.

Ook op de dopjes staat links en rechts.

Hoewel het koppelen van één earbud vrij eenvoudig ging, moesten we soms de tweede earbud meerdere malen aan- en uitzetten om ze te verbinden. Wanneer de set verbonden en gekoppeld is, hoorden we af en toe een kleine hapering in een earbud of de Minim in zijn geheel. Ondanks dat het bereik van de Minim ruim 20 meter is en de set is uitgerust met Bluetooth 4.2, is de signaalsterkte dus niet altijd even consistent.

Geluidskwaliteit en functies

Bij het afspelen van muziek merken we dat de nadruk duidelijk op de lage tonen klinkt. Om een gemoffelde geluidsweergave te voorkomen, zijn tonen in het hogere frequentiegebied ook iets meer aanwezig. In de praktijk trilt de Minim bijna uit je oor tijdens de baslijn van Doin’ it Right van Daft Punk en de hi-hats klinken soms bijna schel bij hogere volumes. Aan volume overigens geen gebrek bij de Minim, al klinkt het op het hoogste volumeniveau allesbehalve zuiver. Op normalere volumestanden is het geluid van de Minim prettig en vooral muziek met de nadruk op lage tonen komt goed tot zijn recht.

Met de knoppen op de Minim kun je muziek pauzeren en het volume bepalen. Met de volumeknoppen bepaal je niet alleen het volume, maar kun je ook het volgende of vorige nummer selecteren door deze knoppen langer in te houden. Opvallend genoeg selecteer je het vorige nummer met de plus-knop en het volgende nummer met de min-knop. Meestal is het andersom, maar het mag de pret niet drukken. Deze bedieningsmogelijkheden vind je niet vaak (genoeg) terug op (volledig) draadloze oortjes en het is dan ook een groot pluspunt voor de Minim.

Dankzij de microfoon op beide earbuds kun je ook oproepen beantwoorden met de Minim en spraakcommando’s geven via Siri of Google Now. Om de spraakassistentes te activeren, houd je simpelweg de knop in het midden anderhalve seconde in. Bijzonder genoeg hoor je de ringtoon voor oproepen alleen door de hoofd-earbud, welke je bepaalt op het moment dat je de Minim koppelt. Je kunt een oproep ook alleen beantwoorden met de knop op de hoofd-earbud. Het nut hiervan gaat ons voorbij, aangezien de muziek wel gewoon uit beide oordopjes komt en je met beide oordopjes het volume kan bepalen en pauzeren.

Comfort

De Minim wordt geleverd met 3 maten oordopjes, de standaard voor veel oordopjes. Na het vinden van de juiste pasvorm konden we moeiteloos uren luisteren met de Minim. Het lichte gewicht draagt hier ook aan bij. De dopjes zijn niet enorm isolerend; of dit een plus- of minpunt is verschilt per gebruiker, aangezien de muziekkwaliteit hier niet onder lijdt. De binnenkant van de earbuds is iets stroever gemaakt, waardoor de Minim iets steviger blijft zitten. De dopjes blijven stevig zitten bij alledaagse bezigheden, maar voor sportievere doeleinden zijn er betere opties op de markt.

Batterij

Avanca beweert dat de Minim zo’n 4 uur meegaat op een volle lading. In de praktijk is dit iets meer dan 3 uur, bij wisselende volumestanden. De oplaadcase bevat een extra batterij van 400mAh, waarmee je tot 3 keer de oordopjes volledig kan opladen in ongeveer 2 uur. Hoewel Avanca in totaal zo’n 12 uur aan geluid garandeert, is dit in de praktijk dus krap 10 uur.

Prijs

Het grootste pluspunt van de Minim is de prijs. Met een verkoopprijs van 99 euro biedt de Minim goed geluid en meer bedieningsmogelijkheden dan bijvoorbeeld de AirPods. De aanwezigheid van een case die de set kan opladen is niet vanzelfsprekend in deze prijsklasse en ook het gebruiksgemak van de verbinding is bijzonder goed in verhouding met de prijs.

Conclusie

De Avanca Minim is een minimalistische set volledig draadloze oordopjes die van alle gemakken is voorzien. Hoewel de verbinding tussen zowel de dopjes onderling als je telefoon en de Minim soms hapert, is de geluidskwaliteit goed en is het bluetooth-bereik bijzonder groot. De Minim steelt niet de show als het op zijn uiterlijk aankomt, maar staat zeker z’n mannetje als het gaat om functionaliteit, vooral voor 99 euro.

0 Reactie(s) op: Avanca Minim - Degelijk minimalisme

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.