Averatec B2

Door: Jeroen Boer | 05 maart 2010 10:47

Review

De Averatec B2 is een flinke alles-in-een pc die nog het meeste wegheeft van een televisie. De computer heeft dan ook een tv-tuner en het forse 25,5inch-beeldscherm is ook nog eens geschikt voor full HD-video. Is de Averatec B2 daarmee de ideale pc voor in de huiskamer?

De Avaratec B2 is met zijn 25,5inch-beeldscherm geen kleine jongen. Ook de binnenkant is kan met een Intel Core 2 Quad Q9400 en 4 GB geheugen krachtig genoemd worden. Qua ontwerp lijkt de behuizing meer op een televisie dan op een computer. De pc wordt zelfs inclusief een afstandsbediening geleverd. Deze afstandsbediening is op te bergen in het toetsenbord dat prettig tikt. Over de meegeleverde muis zijn we niet enthousiast. De dvd-brander is netjes weggewerkt in de zijkant. Iets dat opvalt is dat de computer aan de achterkant onder andere een DVI-uitgang heeft. Bijzonder, dat zien we niet vaak op een alles-in-een pc. Hierdoor kunt u op de B2 met een dual monitor setup werken of de computer aansluiten op bijvoorbeeld een nog grotere televisie of beamer.

De Averatec B2 lijkt net een televisie.

Films kijken

De Averatec B2 is voorzien van een fors 25,5inch-scherm met de breedbeeldverhouding van 16:10 zoals die tot voor kort bij computers gebruikelijk was. Ten opzichte van een 16:9 beeldverhouding heeft u zo verticaal 120 pixels meer. Wij vinden voor het kijken van films een beeldverhouding van 16:9 toch prettiger, omdat u dan minder of geen zwarte balken hebt tijdens het kijken naar een film. De resolutie van 1920 x 1200 is hoog genoeg om full HD-video te bekijken. Iets dat wij niet snappen, is dat het scherm glanzend is uitgevoerd. Dit is in de praktijk erg hinderlijk bij het kijken naar een film. De gebruikte NVIDIA GeForce 9300M GS grafische chip is in staat om het afspelen van HD-video te versnellen waardoor de processor nauwelijks belast wordt. Helaas heeft de B2 geen Blu-rayspeler, de computer is hier immers krachtig genoeg voor. De ingebouwde luidsprekers zijn wat ons betreft niet goed genoeg om te gebruiken voor het luisteren naar muziek of het kijken naar een film. Gelukkig heeft Averatec naast een analoge geluidsuitgang ook voorzien in een optische geluidsuitgang. De B2 is hierdoor prima te combineren met een goede surroundreceiver.

Het scherm is licht kantelbaar.

Televisie

Voor het kijken naar televisie vertrouwt de B2 op Windows 7 Media Center. Dit werkt goed en dankzij Media Center is de B2 een geavanceerde televisie met opnamefunctie. Jammer is dat de ingebouwde DVB-T tuner geen voorziening heeft voor de smartcard die nodig is voor Digitenne. De B2 kan hierdoor alleen zogenaamde free to air zenders ontvangen en dit is in Nederland beperkt tot de drie publieke omroepen en eventueel een lokale omroep. Hierdoor wordt de B2 een stuk minder aantrekkelijk om eenvoudig te gebruiken als tweede televisie op iedere denkbare plek. Overigens wordt een voor DVB-T benodigde antenne niet meegeleverd. Via de analoge kabel zijn uiteraard wel alle zender te ontvangen die via de kabel binnenkomen. Wel hebt u waarschijnlijk een verloopje nodig om de antennekabel aan te sluiten. Ook dit verloopje is niet meegeleverd.

Conclusie

De Averatec B2 is een krachtige alles-in-een pc met een fors scherm die prima geschikt is om full HD-video weer te geven en ook dienst doet als televisie. Op het eerste gezicht is de B2 hiermee een prima pc om lekker films op te kijken. Helaas heeft Averatec de B2 voorzien van een glanzend scherm wat bij het kijken naar een film of televisie erg hinderlijk is. Handig is dat de B2 via een optische geluidsuitgang te verbinden is met een surroundreceiver en dat er in een DVI-uitgang voorzien is. We zijn wel enigszins teleurgesteld dat er geen HDMI-uitgang aanwezig is, hiermee wordt HD-video en -geluid gecombineerd doorgegeven en zou de B2 nog beter in een home cinema opstelling passen. Dat de B2 alleen free to air zenders via DVB-T kan ontvangen vinden we een gemis. We zouden ons kunnen voorstellen dat de B2 dienst doet als televisie en multimedia pc op bijvoorbeeld een slaapkamer. Dan is de flexibiliteit van Digitenne erg handig.

Averatec B2

Prijs €1199,-

Info NBMI (Importeur Averatec)

Scherm 25,5 inch (1920 x 1200)

Processor Intel Core 2 Quad Q9400 (2,66 GHz)

Geheugen 4 GB DDR2

Opslag 1,5 TB Sata

Optisch station slot-in dvd-brander

Netwerk 10/100/1000 LAN, 802.11b/g/n

Tv-tuner Hybride PAL/SECAM en DVB-T tuner

Webcam Ja, met microfoon

Aansluitingen 5 x usb 2.0, eSata/usb-combopoort, hoofdtelefoonaansluiting, 2 x microfoonaansluiting, lijnuitgang, lijningang, optische geluidsingang, kaartlezer, DVI

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium 64-bit

Oordeel 7/10

Pluspunten

Krachtig

Speelt 1080p probleemloos af

DVI-uitgang en optische geluidsuitgang

Minpunten

Glanzend scherm

Geen HDMI

Geen voorziening voor DVB-T smartcard

0 Reactie(s) op: Averatec B2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.