AVM FRITZ!Box 4040 - Ac1200-router vol features

Door: Stephan Overbeeke | 03 juli 2017 07:09

Review

Met de FRITZ!Box 4040 stapt AVM (vooral bekend van hun luxere modem-routers) het instapsegment in: routers van onder de 100 euro. De belofte? Een degelijke instaprouter, maar dan wel met de functies van een echte FRITZ!

AVM FRITZ!Box 4040

Prijs
Ca. € 89,-
Aansluitingen
4x 10/100/1000-netwerkaansluiting, wan/internetaansluiting, usb 2.0 (printer), usb 3.0 (opslag)
Draadloos
802.11b/g/n/ac (twee antennes, maximaal 1266 Mbit/s) Afmetingen
22,6 x 16,0 x 4,7 cm
Muurmontage
Ja
Website
nl.avm.de
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Goede draadloze prestaties
  • Uitgebreid softwarepakket
  • Laag stroomverbruik
  • Minpunten
  • Slechts twee datastromen
  • Usb3.0-schrijfsnelheid teleurstellend
  • Enkele ruwe kantjes in de software

Vrijwel elke FRITZ!Box moet het van de extra opties hebben, een ‘kale’ ac1200-router vinden we tenslotte al voor minder geld. Wil je echter zoals op de FRITZ!Box een gastnetwerk, uitgebreide mogelijkheden voor ouderlijk toezicht of de mogelijkheid om via de usb-poort je printer aan te sluiten, dan is de prijs van dit model snel gerechtvaardigd. De software van AVM gaat nog verder met onder meer vpn-mogelijkheden, uitgebreide beheeropties voor aangesloten opslag (een usb-stick of harde schijf) of de opvallende optie om op je gastnetwerk een landingspagina te maken zoals je dat in sommige restaurants of hotels ziet. De toevoeging van MyFRITZ!, de eigen DynDNS-oplossing om toegang van buitenshuis nog eenvoudiger te maken, mag ook op onze goedkeuring rekenen.

De firmware begint met een prima overzicht van relevante informatie en een prima menustructuur

Testresultaten

De AVM FRITZ!Box 4040 is een meer dan capabele router. Ac1200 klinkt anno 2017 niet heel spannend, maar de meeste laptops of telefoons zijn simpelweg niet in staat om meer datastromen te gebruiken dan de FRITZ!Box 4040 biedt. In onze test met een vlotte ac1200-wifi-stick zien we resultaten die overeenkomen met die van op papier veel snellere routers: op 5 GHz 440 Mbit/s op vijf meter, 230 Mbit/s op dertig meter en op het 2,4GHz-netwerk maximaal 114 Mbit/s, waar op tien meter en door één betonnen plafond nog 75 Mbit/s van over blijft.

Ruwe kantjes

Helaas laat de FRITZ!Box 4040 wel enkele steekjes vallen. Zo zijn de schijfprestaties op de usb3.0-poort teleurstellend (schrijven 17,5 MB/s, lezen gaat beter met 49 MB/s) wat de meerwaarde van de vele opslagmogelijkheden toch deels teniet doet. Ook enkele softwaremogelijkheden zoals de eerdergenoemde landingspagina vereisen nog wat verbetering door AVM. En hoewel AVM stappen heeft gemaakt in de toegankelijkheid, kan een echte leek nog prima verdwalen in de vele schermen. Positief voor elke gebruiker: het opvallend lage energieverbruik van 4 watt zien we zelden in routers.

De 4040 is herkenbaar AVM dankzij het rood/grijze design.

Conclusie

Een zuinige, degelijke, van buiten ogenschijnlijke typische dualband-router die binnen is voorzien van een extreem uitgebreid softwarepakket.

0 Reactie(s) op: AVM FRITZ!Box 4040 - Ac1200-router vol features

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.