Ban op Windows 7 en Xbox 360 in Duitsland

Door: rene-schoemaker | 02 mei 2012 12:34

Nieuws

Motorola heeft in Duitsland de eerste slag gewonnen in een juridische procedure tegen Microsoft. Een rechtbank in Mannheim oordeelde dat de Xbox 360 en Windows 7-producten niet verkocht mogen worden.

Volgens de Duitse rechter maakt Microsoft inbreuk op twee patenten van Motorola betreffende de videostandaard H.264. Microsoft gaat in hoger beroep. Gedurende de verdere juridische procedure mag Motorola afdwingen dat Microsoft de Xbox 360 en Windows 7-producten van de markt haalt, maar moet het bedrijf dan wel een borgsom betalen. Die borgsom vervalt aan Microsoft als schadevergoeding als een hogere rechtbank uiteindelijk oordeelt dat het verkoopverbod ongeldig is.

De regionale rechtbank in Mannheim oordeelde in vier verschillende, door Motorola aangespannen, zaken in het nadeel van Microsoft. Dat gaat nu in beroep bij de Hogere Regionale Rechtbank in Karlsruhe, zegt Microsoftwoordvoerder Thomas Baumgartner in een telefonisch interview met IDG News Service.

Verbod kost wel honderden miljoen borg

Gedurende die verdere juridische strijd mag en kan Motorola met marktverbod voor Microsofts producten afdwingen, maar daartoe moet het in elk van de vier separate zaken een borg neerleggen. Volgens Joachim Mock, woordvoerder van de rechtsbank in Mannheim, varieert die borg in elke zaak van zestig tot honderdtwintig miljoen euro. Dat is om de mogelijke schadelijke gevolgen voor Microsoft te dekken, indien een hogere rechter Microsoft alsnog gelijk geeft en het marktverbod met terugwerkende kracht ongeldig wordt verklaard.

Onduidelijk is of Motorola dat verbod wil afdwingen en dus de honderden miljoenen borg gaat neerleggen. In een statement aan IDG News Service schrijft woordvoerster Gemma Goatly namens het bedrijf: "Microsofts producten schenden het intellectuele eigendom van Motorola Mobility. We blijven verder openstaan voor een oplossing in deze zaak. Een eerlijke compensatie voor ons intellectueel eigendom is het enige waarom we hebben gevraagd."

Rechter VS vindt Duitse uitspraak niet valide

Microsoft staat op het standpunt dat een eerdere uitspraak van een Amerikaanse rechter in een voor de districtsrechtbank in Washington Motorola verhindert de marktban in Duitsland af te dwingen. De Amerikaanse rechter oordeelde dat ondanks de uitspraak van zijn collega in Mannheim eerst de zitting in Washington moet worden afgewacht. Die is op 7 mei.

Microsoft probeert in die zaak Motorola te dwingen de patenten wereldwijd te licenseren aan Microsoft omdat die onder de FRAND-regeling vallen. De Europese Commissie is overigens eveneens een onderzoek begonnen naar het misbruik door Motorola van patenten die onder het FRAND-regime vallen.

De patentzaak in Duitsland heeft er inmiddels wel toe geleid dat Microsoft zijn Europese distributiecentrum heeft verplaatst van Duitsland naar het Limburgse Venray. Nederland wordt door Microsoft als veilig beschouwd voor patentzaken. "Het is makkelijker te voorspellen welke impact jurisprudentie heeft", zegt Baumgartner.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Ban op Windows 7 en Xbox 360 in Duitsland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.