Basiscursus: Windows Live SkyDrive

Door: dennis-gandasoebrata | 04 april 2012 13:11

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Microsoft heeft de online opslagdienst Windows Live SkyDrive onder handen genomen. Met SkyDrive maakt u uw foto's, video's en documenten op verschillende locaties toegankelijk, door ze in de cloud op te slaan. De schijf is vervolgens vanaf elke computer in en buiten uw thuisnetwerk toegankelijk. Is deze dienst wat voor u?

U kunt SkyDrive beschouwen als een online harde schijf, ongeveer zoals Dropbox of STRATO Free HiDrive. Maar SkyDrive biedt meer. Een voordeel van online opslagruimte is dat u vanaf elke computer met internetverbinding toegang hebt tot uw opgeslagen bestanden. De bestanden worden in de datacenters van Microsoft (beveiligd) opgeslagen. Bovendien kunt u uw documenten en bestanden delen met anderen. U kunt SkyDrive kosteloos gebruiken. Maak eerst een Windows Live ID aan. Indien u al een Live-account hebt, kunt u via deze site inloggen om uw SkyDrive-map te openen.

SkyDrive fungeert als online harde schijf.

Vernieuwd

Eind vorig jaar ging SkyDrive flink op de schop. De website zelf maakt nu intensief gebruik van HTML5 en CSS3. Dit merkt u bijvoorbeeld aan de verbeterde fotoweergave, waarbij foto's sneller worden geladen en de indeling zich aanpast aan uw beeldscherm. De limiet voor het uploaden van bestanden is verhoogd naar 100 MB per bestand. Prettig is dat de advertenties voor het grootste deel zijn verdwenen: dit zorgt voor een opgeruimde omgeving. De website is bovendien verder geschikt gemaakt voor weergave op mobiele apparaten, zoals uw telefoon. Zoals u elders in dit artikel leest, zijn de belangrijkste onderdelen van SkyDrive toegankelijk via de JumpList van Windows 7.

1. Mappen indelen en bestanden toevoegen

De eerste keer dat u SkyDrive opent, wordt u verwelkomd door een lege map. Het is verstandig om uw account vanaf het eerste moment in te richten met verschillende submappen. Zo zorgt u ervoor dat u het overzicht houdt wanneer het account straks gevuld raakt met verschillende soorten bestanden. Klik op bovenin het venster op Bestanden toevoegen om nieuwe bestanden aan SkyDrive toe te voegen. U kunt ze op twee manieren toevoegen. De eenvoudigste manier is door het bestand naar het vlak te verslepen en het hierboven los te laten. Lukt dit niet, dan gebruikt u de bladerfunctie. Klik op Selecteer ze op de computer. Wijs het bestand aan en klik op Openen. Als u hoge-resolutiefoto's naar SkyDrive kopieert, kunt u deze automatisch naar een lagere resolutie laten omzetten. Plaats een vinkje naast Formaat van foto's wijzigen in 2048 px. U vindt deze optie in het uploadvenster rechtsonder op de website.

2. Bewerken in de browser

Voor het bewerken van documenten maakt u normaal gesproken gebruik van lokale programma's, zoals Word en Excel. Toch hebt u voor bepaalde documenten in SkyDrive geen lokaal programma meer nodig. Handig, bijvoorbeeld als u een computer zonder Office gebruikt en toch aanpassingen wilt maken. Plaatst u een Office-document in SkyDrive, dan kunt u dit bewerken in de browser. SkyDrive maakt hiervoor gebruik van de Office Web Apps. Dit zijn afgeslankte varianten van Excel, Word, PowerPoint en OneNote waarmee u online aan de slag kunt. De werking is eenvoudig. Klik met de rechtermuisknop op een Office-document (bijvoorbeeld een Excel-bestand) en kies voor Bewerken in browser. Het document wordt geopend en u kunt het direct aanpassen. Wijzigingen in Excel worden automatisch opgeslagen. Wilt u dit niet, dan kiest u Bestand / Opslaan als. Zo bewaart u de werkmap onder een andere naam.

Bepaalde Office-documenten kunt u in de browser bewerken.

3. Bestand afdrukken

Een Office-document dat u via SkyDrive hebt geopend in de browser, kunt u ook afdrukken. Hebt u bijvoorbeeld een Excel-document geopend en bewerkt, dan drukt u het af zonder dat u het in Excel zelf hoeft te openen. In de Office Web App kiest u voor Bestand / Afdrukken. Zorg ervoor dat pop-ups niet worden geblokkeerd door de browser. De afdrukweergave van het document wordt getoond en u kunt nu afdrukken op de gewenste printer.

4. Mobiele toegang

SkyDrive is ook beschikbaar voor uw mobiele telefoon. Hebt u een iPhone of Windows Phone, dan kunt u gebruikmaken van de SkyDrive-app. Andere telefoons - waaronder Android-toestellen - kunnen enkel gebruikmaken van de mobiele website van SkyDrive. Het ontbreken van een applicatie voor Android is volgens ons een forse miskleun. Of deze er überhaupt komt is nog onbekend. De mobiele website is te bereiken via http://skydrive.live.com. Bezit u een Windows Phone of iPhone dan kunt u via de betreffende applicatiewinkel de SkyDrive-app downloaden.

Uiteraard kunt u via de mobiele apps bestanden toevoegen aan uw online mappen. Op een iPhone opent u de SkyDrive-app en bladert u naar de map waaraan u een bestand wilt toevoegen. Druk op de knop rechtsboven en kies Een foto of video maken. Wilt u een bestaand bestand toevoegen, dan kiest u voor Kies bestaand(e). Gebruikt u Windows Phone? Ook dan kunt u foto's toevoegen via de SkyDrive-app. Open de map waarin u foto's wilt toevoegen en kies voor Toevoegen. Geef nu aan welk bestand u wilt toevoegen. Interessant bij de app voor Windows Phone is de mogelijkheid om foto's direct (zodra u ze hebt gemaakt) te uploaden naar SkyDrive. Ga naar Instellingen / Toepassingen, ga naar Foto's en camera en kies voor Automatisch uploaden naar SkyDrive. Dezelfde optie hebt u voor OneNote-aantekeningen. Ga naar Office / OneNote en kies Alles. Windows Phone vraagt of u wilt synchroniseren. Kies hier voor Ja. Hierna meldt u zich aan met uw Windows Live ID. De aantekeningen worden voortaan automatisch gesynchroniseerd.

Via uw mobiele telefoon - in dit voorbeeld de iPhone - hebt u ook toegang tot de SkyDrive-documenten.

2 Reactie(s) op: Basiscursus: Windows Live SkyDrive

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 oktober 2013 09:26 Anoniem
  Kunt u aangeven hoe ik Skydrive op mijn Laptop met Windows 8.1 kan uitschakelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2014 16:29 Anoniem
  Als ik bestanden verwijder van de computer op skydrive, dan worden ze automatisch in skydrive ook verwijderd. Hoe kan ik automatisch opslaan op skydrive en dat de bestanden niet verwijderd worden (stel dat de laptop gestolen wordt en ze gooien hem leeg) Anders zou ik alles kwijt zijn…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.