Beheer uw e-books met calibre

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 juli 2012 14:25

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Calibre is hét programma om uw e-books te organiseren. U zet hiermee gemakkelijk digitale boeken over naar een e-reader of tablet. Bovendien kiest u zelf het formaat, zodat u de bestanden probleemloos op ieder apparaat gebruikt. Als klap op de vuurpijl maakt u ook eigen e-books! Wij leggen uit hoe u de verschillende functies van calibre gebruikt.

E-books hebben de nodige voordelen ten opzichte van traditionele boeken. U hoeft namelijk geen kilo's papier meer mee te sjouwen op vakantie en daarnaast scheelt het behoorlijk wat kastruimte. Het enige wat u nodig hebt, is een draagbaar apparaat waarmee u de digitale boeken kunt openen. Veel tablets zijn hiervoor geschikt, maar voor leesdoeleinden is een e-reader een betere optie. E-readers maken veelal gebruik van elektronische inkt. Het scherm geeft geen licht en u hebt geen last van lichtweerkaatsing en spiegeling. De leeservaring komt hierdoor grotendeels overeen met echt papier. E-books schaft u bij de meeste online boekhandelaren aan, zoals bol.com, AKO, Selexyz en Bruna. Ook bestaan er gratis vindplaatsen op het web. Neem maar eens een kijkje op Gutenberg.org en ManyBooks.net. Hier treft u eigenlijk alleen oude werken aan. Via downloadkanalen zijn wel veel recente titels te vinden. Vaak worden fysieke boeken met een scanner naar de computer gekopieerd, waarna ze in digitale vorm op deze downloadnetwerken verschijnen. Bedenk goed dat de huidige auteurswet geen duidelijkheid geeft of het legaal is om kopieën van e-books met copyright voor eigen gebruik te downloaden. Het delen van beschermde bestanden is sowieso verboden, waardoor u bittorrent of andere peer-to-peernetwerken beter niet kunt gebruiken. Gelukkig bestaan er genoeg andere manieren om aan e-books te komen, waardoor de verleiding groot is om honderden titels op uw computer te bewaren. Dankzij calibre houdt u de verzameling overzichtelijk met een virtuele boekenkast.

Kopieerbeveiliging

In een poging piraterij te voorkomen, voorzien uitgeverijen de meeste e-books van DRM (Digital Right Management). Deze strenge beveiliging zorgt ervoor dat u niet zomaar kopieën kunt maken, er is namelijk een persoonlijk gebruikersaccount aan de bestanden gekoppeld. Meestal is het alleen mogelijk om het digitale boek op een beperkt aantal apparaten te gebruiken. Even een titel uitlenen aan een vriend of vriendin is dus niet meer aan de orde. Helaas is calibre ongeschikt om DRM-beveiligde e-books te openen. U hebt hiervoor het programma Adobe Digital Editions nodig. Omdat DRM in feite de betalende gebruiker straft, verwijderen sommige leesliefhebbers deze kopieerbeveiliging met een speciale plug-in binnen calibre. Dergelijke kraakmethoden zijn echter wettelijk verboden. Als klantvriendelijker alternatief gebruiken uitgeverijen een watermerk om hun e-books te beschermen. Hierin staan persoonlijke gegevens van de oorspronkelijke koper. Bij grootschalige uploadpraktijken is de dader op die manier eenvoudig te traceren.

1. Installeren en instellen

Calibre (voorheen Libprs500) is een opensource-programma dat al sinds 2006 bestaat. In de afgelopen jaren is de freeware uitgegroeid tot een veelzijdig hulpmiddel om uw collectie met e-books te beheren. U vindt de nieuwste versie op Calibre-eBook.com. Calibre is beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Er is ook een portable editie, die u niet hoeft te installeren maar direct vanaf bijvoorbeeld een usb-stick kunt gebruiken. In deze cursus gaan we uit van de Windows-versie. Als u Windows XP, Vista of 7 gebruikt, installeert u het programma probleemloos via een msi-bestand. Zodra u de stappen van de installatiewizard hebt doorgenomen, start u de freeware op. De calibre verwelkomingswizard verschijnt op uw scherm. Selecteer de Nederlandse taal en geef aan in welke map u e-books wilt bewaren. Klik op Volgende en maak kenbaar welke e-reader of tablet u gebruikt. Staat het juiste type niet in de lijst, dan selecteert u Generic. Klik op Volgende en Finish om het hoofdvenster te openen. Overigens komt calibre vrijwel elke week met een update die bugs verhelpt en kleine nieuwe funties toevoegt. U krijgt hiervan een melding in het programma, waarna u handmatig de nieuwe versie moet downloaden en installeren.

Boeken die u binnen calibre opent, slaat het programma in een aparte map op.

2. E-books importeren

In calibre bevindt zich al één boek. Dit is een ePub-bestand met een Engelstalige handleiding van het programma. Mocht u daar geen behoefte aan hebben, dan verwijdert u dit e-book gemakkelijk: selecteer de handleiding en druk op de Delete-toets. U krijgt een waarschuwing dat het geselecteerde boek definitief wordt verwijderd uit de bibliotheek en van de harde schijf. Bevestig met OK.

Om nieuwe boeken toe te voegen aan de virtuele boekenkast, klikt u linksboven op Boeken toevoegen en selecteert u een e-book-bestand op uw computer. Kies vervolgens voor Openen. Overigens is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijk te importeren. Calibre ondersteunt alle gangbare formaten, waaronder ePub, pdf en mobi. U ziet de geïmporteerde boeken in het overzicht verschijnen.

U voegt in calibre een onbeperkt aantal boeken toe.

3. Sorteeropties

Zeker in grote boekencollecties is het lastig om de juiste titel eruit te pikken. U gebruikt daarom het veld Zoeken als u bijvoorbeeld alle titels van een bepaalde schrijver wilt vinden. Daarnaast zoekt u ook eenvoudig op titel of uitgever. Typ een zoekterm en gebruik de knop Gaan! om de resultaten te bekijken. Aan de linkerkant treft u verschillende rubrieken. Hiermee sorteert u het overzicht onder meer op auteur, taal, bestandsformaat, uitgever, labels (tags) en waardering. Dit deelvenster is onder meer handig wanneer u snel alle Engelstalige boeken wilt weergeven of als u alleen geïnteresseerd bent in het ePub-formaat. Verder schakelt u desgewenst de omslagbrowser in. Druk hiervoor op de sneltoets Shift+Alt+B. Gebruik de pijltjestoetsen om aan de hand van boekomslagen door de bibliotheek te bladeren. Zodra u op Enter drukt, bekijkt u rechts de details over de geselecteerde titel.

De omslagbrowser is een mooie manier om uw collectie e-books te bekijken.

15 Reactie(s) op: Beheer uw e-books met calibre

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 november 2013 08:37 Anoniem
  via de bibliotheek leen ik boeken voor de e-reader, helaas kan ik alleen "oude" boeken lenen de "nieuwe"boeken zijn nog alleen in pdf bestand verkrijgbaar, dus niet geschikt voor mijn e-reader.
  Het is heel omslachtig om toch een "nieuw"bibliotheekboek op mijn reader te lezen. Bij het lenen download ik een boek naar Digital Edition vervolgens sla ik het op in een computerbestand vervolgens zet ik het over naar Calibre, dan hang ik er het EPUB formaat aan. Vervolgens wil ik het boek naar de reader overzetten maar dan krijg ik de DRM waarschuwing, vreemd het boek is legaal gedownload. Nu kan ik dit weer gaan omzeilen maar het plezier van even een boek downloaden en lezen is dan wel over.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 januari 2014 22:04 Anoniem
  kan ik boeken van mijn ereader terugzetten in calibre en markeert deze dan de gelezen boeken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2014 21:25 Anoniem
  Dank je wel voor deze uitvoerige beschrijving
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juni 2014 02:15 Anoniem
  hoe kan ik mijn calibre bibliotheek vanuit mijn oude computer in mijn nieuwe computer plaatsen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2014 15:22 Anoniem
  hoe zet ik mijn e-reader om boeken van Callibre erop te zetten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2014 11:56 Anoniem
  Hoe kan ik gemaakte notities en markering op mijn Kobo ophalen en verwerken in Calibre
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2014 23:48 Anoniem
  Als ik striboeken met cbr bestand wil omzetten krijg ik naar het omzetten het stripboek niet in kleur kan ik dit instellen bij calibre?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2015 21:25 Boeli
  Ik ben de Engelsetaal onvoldoende machtig. Is er ook een Nederlandstalige handleiding. Ik heb jullie gewaardeerde uitleg doorgenomen maar hoe moet ik nu mijn dubbele in mijn boekenbestand opsporen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juni 2015 16:12 Anoniem
  Aan het eind van de maand intalleer ik w.s. Windows 10 op mijn PC.
  Heeft dit consequenties voor het gebruik van Calibre?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 augustus 2015 19:07 Anoniem
  Prima uitleg, bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 november 2015 15:47 Anoniem
  Wat voor zin heeft dit als je geen vragen kunt stellen? Ik zoek al 2 uur hoe ik mijn op de E-book zelf gemaakte markeren nadien kan terugvinden in Calibre om iets aan te passen. Iemand hierboven vroeg dit ook al. Geen reactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2016 15:53 Anoniem
  Wie kan mij helpen, heb boeken op laptop in Calibra staan, heb een kobo reader, krijg boeken niet over naar het hoofdgeheugen, wat doe ik fout, help
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juni 2016 12:14 Anoniem
  hallo :)

  Ik heb zelf een ebook gemaakt via calibre. Dat wil ik nu verkopen en verzenden via email. Ik kan nergens vinden hoe ik dat doe? Kun je mij wellicht hiermee helpen? veel dank, mo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juli 2016 12:28 Anoniem
  kun je de inhoud (boekenlijst) van Calibre ook uitprinten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 april 2017 07:26 khalifafinancialcompanie
  Bent u een zakelijke man of een vrouw? Heeft u geld nodig hebt om je eigen bedrijf te starten? Heeft u behoefte lening om uw schuld te vereffenen of betalen van je rekeningen of start een leuke bedrijf? Heeft u geld nodig voor uw project? Wij bieden gedekte leningen van enig bedrag en waar ook ter wereld (particulieren, bedrijven, vastgoed en rechtspersonen) in de prijs van 2% uitstekend. Voor het aanbrengen reacties en meer informatie naar het volgende e-mailadres te sturen: (khalifafinancialcompanies@outlook.com of khalifafinancialcompanies@gmail.com)

  Telefoonnummer: +16026337400
  http://khalifafinancialcompany.weebly.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.