Beheer uw foto's en mp3's

Door: Evi Maquoi | 11 augustus 2010 09:17

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Staat uw harde schijf inmiddels ook aardig vol foto's en audiobestanden? Als u geen overzichtelijk archief maakt, vindt u binnen de kortste keren uw favoriete nummers of foto's nooit meer terug. Wij leggen u stap voor stap uit hoe u een overzichtelijke foto- en muziekcollectie opbouwt.

Foto's

Importeren

Het importeren van nieuwe foto's van uw camera, geheugenstick of ander medium kan zowel handmatig als via speciale software. We kunnen u niet vertellen welke manier de beste is, de keuze is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Sommigen importeren het liefst alles handmatig in zelf aangemaakte mappen via Windows Verkenner, anderen laten een softwarepakket zoals Windows Live Photo Gallery, Photoshop Elements of Picasa de klus klaren. Handmatig importeren kan door simpelweg uw camera aan uw pc te koppelen of een geheugenkaartje in uw kaartenlezer te stoppen. Windows zal u vragen wat u wilt doen. Kies dan voor Map en bestanden weergeven met Windows Verkenner. U kunt nu uw foto's bekijken, één of meerdere bestanden selecteren en de foto's kopiëren naar een bestandslocatie naar keuze. Het grootste voordeel van handmatig importeren is dat u alles zelf in de hand hebt.

Gebruikt u een fotobewerkings- of archiveringsprogramma? Dan kunt u de klus eveneens automatisch laten uitvoeren. Kies in het dialoogvenster dat opstart wanneer u uw stick invoert het programma van uw keuze of open de toepassing via Start / Alle programma's. In de Organizer van Photoshop Elements kan dat bijvoorbeeld erg eenvoudig via Bestand / Foto's en video's ophalen / Van camera of kaartlezer. U kunt tijdens het importeren zelf een locatie kiezen, een submap maken en de bestandsnamen wijzigen. Windows Live Photo Gallery-gebruikers halen hun foto's binnen via Bestand / Importeren vanuit een camera of scanner. Via Meer opties in het dialoogvenster kunt u ook hier mappen en submappen aanmaken en fotonamen wijzigen. Gebruikt u Picasa? Importeren kan dan via Bestand / Importeren van en selecteer uw bron- en doelbestemming. Via andere programma's gaat het op gelijkaardige wijze.

U kunt handmatig foto's importeren of speciale software gebruiken. Photoshop Elements 8 bijvoorbeeld.

Handmatig archiveren

Wie een grote collectie foto's op zijn harde schijf heeft staan, kan maar beter even nadenken over een overzichtelijk, structureel archief. Als u uw afbeeldingen blijft droppen in de map Mijn Afbeeldingen gaat het wellicht snel mis. We kunnen niet zeggen dat ons systeem 100% waterdicht is, maar het vergemakkelijkt het archiveren van foto's in ieder geval. Wij delen onze foto's in per jaar, mapnummer, onderwerp en locatie. In de map Mijn afbeeldingen staat dus bijvoorbeeld de submap 2010/001/Verjaardag Mark/Heerlen. Hierin staan alle foto's van Marks verjaardagsfeest met de bestandsnaam MAPNUMMER_(c)UWNAAM_FOTONUMMER.jpg. In ons geval is dat bijvoorbeeld 001_(c)evimaquoi_023.jpg en 001_(c)evimaquoi_024.jpg. Op deze manier heeft elke foto in uw archief een unieke naam. Bovendien blijft uw naam als fotograaf zichtbaar indien u de foto's naar vrienden of familieleden stuurt. Een tweede reeks foto's archiveert u op dezelfde manier, bijvoorbeeld in de map Mijn Afbeeldingen/2010/002/Zomervakantie/Barcelona. Gebruikt u zowel raw- als jpg-beelden? Dan kunt u deze nog opsplitsen in de mappen Mijn Afbeeldingen/2010/002/ Zomervakantie/Barcelona/RAW en Mijn Afbeeldingen/2010/002/Zomervakantie/ Barcelona/JPG. Wie foto's bewerkt kan ook de submap Mijn Afbeeldingen/2010/002/ Zomervakantie/Barcelona/Bewerkt toevoegen. U kunt uiteraard ook een ander archiveringssysteem gebruiken maar zorg ervoor dat er structuur in zit. Dat is niet alleen overzichtelijk maar het vergemakkelijkt ook het terugvinden van foto's. Tip: Zorg ervoor dat de datum en het uur op uw camera juist staat ingesteld!

Aan de hand van een jaartal, mapnummer, onderwerp en locatie maakt u een duidelijk archief.

Bibliotheken in Windows7

Gebruikt u Windows 7? Dan kunt u uw documenten, foto's, muziek en films ook ordenen in bibliotheken. Op die manier krijgt u nog sneller toegang tot uw bestanden, want in principe is een bibliotheek niets meer dan een verzameling bestandslocaties. Een nieuwe bibliotheek aanmaken is eenvoudig. Open Windows Verkenner en plaats uw cursor op Bibliotheken in de linkerkolom. Open het rechtermuisknopmenu en kies Nieuw / Bibliotheek. Geef uw bibliotheek een naam en voeg vervolgens bestandsmappen toe.

In een handomdraai maakt u een nieuwe bibliotheek aan.

Labelen en taggen

Mappen met de locatie en het jaartal in combinatie met unieke bestandsnamen maken het makkelijk om foto's opnieuw op te sporen. Als u echter een overzicht wilt van alle foto's waarop bijvoorbeeld een hond, baby of zonsondergang staat, dient u uw foto's te labelen. Dit kan op verschillende manieren. Houd in het achterhoofd dat hoe meer tags u toewijst aan uw foto's, hoe sneller u uw afbeeldingen zult terugvinden. Geef altijd de locatie, het jaar, de namen van de personen op de foto en de gebeurtenis mee. Label uw foto's eventueel ook met extra details zoals dag of nacht, het seizoen, fauna en flora enzovoorts. Het is een tijdrovende klus, maar het kan u bij het zoeken van foto's heel wat kostbare tijd en ellende besparen!

We leggen u uit hoe u te werk gaat in Windows Verkenner, Windows Live Photo Gallery, Picasa en Adobe Photoshop Elements 8. In andere programma's gebeurt het labelen op een gelijksoortige manier.

> Windows Verkenner

Selecteer één of meerdere foto's en kies vervolgens in het rechtermuisknopmenu Eigenschappen. Klik op het tabblad Details en voeg bij Labels de gewenste tags in, eventueel gescheiden door een puntkomma. Klik op Toepassen en OK.

> Windows Live Photo Gallery

Selecteer één of meerdere afbeeldingen en klik bovenaan in de balk op Info. Klik vervolgens in de rechterkolom op Beschrijvende tags toevoegen en druk na elke tag op Enter.

> Picasa 3

Selecteer de foto('s) die u wilt labelen en klik rechts onderaan op Labels. Voer nu een tag in in de rechterkolom en klik op Enter. Eerder aangemaakte tags kunt u snel gebruiken via de Snellabels.

> Adobe Photoshop Elements 8

Photoshop Elements 8 heeft een ietwat uitgebreider tagsysteem. Open het tabblad Organiseren, selecteer één of meerdere foto's en klik in de rechterkolom op Tag toew. aan geselecteerde media. Merkt u de verschillende categorieën op? U kunt uw tags nog opsplitsen in Mensen, Plaatsen, Gebeurtenissen en Overige.

Meer en meer programma's zoals Picasa en Photoshop Elements 8 beschikken ook over gezichtsherkenningstechnologie. Zodra u één foto getagd hebt met Pieter, Andrea of Mieke, herkent het programma de personen ook op andere foto's. Uiteraard moet u wel nog bevestigen of de personentags die het programma wil toewijzen juist zijn, maar dit neemt minder tijd in beslag dan alle foto's zelf te taggen. Deze gezichtsherkenningsfunctie werkt in de meeste programma's behoorlijk goed en kan u heel wat tijd besparen.

In Photoshop Elements 8 kunt u uw labels zelfs nog onderverdelen in verschillende categorieën.

Fotogegevens bekijken en aanpassen

Aan elke foto hangt een heleboel informatie die u op elk moment kunt oproepen. De datum en het tijdstip van opname, het cameramodel, het diafragma, de sluitertijd, de ISO-waarde, de brandpuntsafstand- u kunt het allemaal opvragen op het tabblad Details via Eigenschappen in het rechtermuisknopmenu van Windows Verkenner. U kunt hier ook extra informatie zoals een titel, onderwerp, opmerking of auteur toevoegen. Dat is helemaal niet nodig voor Jan Modaal, maar wie zijn foto's online deelt kan dat maar beter wel doen. Op die manier krijgt iedereen te zien dat u de eigenaar bent van de foto. Via Photoshop Elements kunt u extra informatie meegeven via Eigenschappen tonen in het rechtermuisknopmenu en in Windows Live Photo Gallery kunt u de details oproepen via Info in de bovenste balk. Het invoeren van uw eigen voornaam en naam bij Fotograaf neemt helemaal niet veel tijd in beslag. Maak er een gewoonte van om dit altijd te doen. Selecteer alle foto's met de toetsencombinatie CTRL+A en voer uw naam in.

In Windows Live Photo Gallery krijgt u de details te zien via Info in de bovenste balk.

Sterren uitdelen

Een andere manier om foto's te sorteren is via het zogenoemde sterrenclassificatiesysteem. Op deze manier kunt u het kaf van het koren scheiden. U kunt zowel in Windows Verkenner (via Eigenschappen in het rechtermuisknopmenu) als via de meeste fotosoftware sterren toewijzen aan uw foto's. De foto's waar u echt trots op bent, kunt u vijf sterren geven. Andere foto's kunt u één, twee, drie of vier sterren toekennen. Via dit systeem vindt u uw beste en favoriete foto's in een handomdraai terug. Dat kan bijvoorbeeld heel erg handig zijn als u een (online) album wilt maken of prints wilt bestellen. Sterren worden opgeslagen in de eigenschappen van een foto. Als u bijvoorbeeld vijf sterren toewijst aan een foto in Verkenner, blijft dat ook zichtbaar in Picasa, Windows Live Photo ­Gallery of Photoshop Elements.

Mooie foto? Vijf sterren!

0 Reactie(s) op: Beheer uw foto's en mp3's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.