Staat uw harde schijf inmiddels ook aardig vol foto's en audiobestanden? Als u geen overzichtelijk archief maakt, vindt u binnen de kortste keren uw favoriete nummers of foto's nooit meer terug. Wij leggen u stap voor stap uit hoe u een overzichtelijke foto- en muziekcollectie opbouwt.

Foto's

Importeren

Het importeren van nieuwe foto's van uw camera, geheugenstick of ander medium kan zowel handmatig als via speciale software. We kunnen u niet vertellen welke manier de beste is, de keuze is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Sommigen importeren het liefst alles handmatig in zelf aangemaakte mappen via Windows Verkenner, anderen laten een softwarepakket zoals Windows Live Photo Gallery, Photoshop Elements of Picasa de klus klaren. Handmatig importeren kan door simpelweg uw camera aan uw pc te koppelen of een geheugenkaartje in uw kaartenlezer te stoppen. Windows zal u vragen wat u wilt doen. Kies dan voor Map en bestanden weergeven met Windows Verkenner. U kunt nu uw foto's bekijken, één of meerdere bestanden selecteren en de foto's kopiëren naar een bestandslocatie naar keuze. Het grootste voordeel van handmatig importeren is dat u alles zelf in de hand hebt.

Gebruikt u een fotobewerkings- of archiveringsprogramma? Dan kunt u de klus eveneens automatisch laten uitvoeren. Kies in het dialoogvenster dat opstart wanneer u uw stick invoert het programma van uw keuze of open de toepassing via Start / Alle programma's. In de Organizer van Photoshop Elements kan dat bijvoorbeeld erg eenvoudig via Bestand / Foto's en video's ophalen / Van camera of kaartlezer. U kunt tijdens het importeren zelf een locatie kiezen, een submap maken en de bestandsnamen wijzigen. Windows Live Photo Gallery-gebruikers halen hun foto's binnen via Bestand / Importeren vanuit een camera of scanner. Via Meer opties in het dialoogvenster kunt u ook hier mappen en submappen aanmaken en fotonamen wijzigen. Gebruikt u Picasa? Importeren kan dan via Bestand / Importeren van en selecteer uw bron- en doelbestemming. Via andere programma's gaat het op gelijkaardige wijze.

© PXimport

U kunt handmatig foto's importeren of speciale software gebruiken. Photoshop Elements 8 bijvoorbeeld.

Handmatig archiveren

Wie een grote collectie foto's op zijn harde schijf heeft staan, kan maar beter even nadenken over een overzichtelijk, structureel archief. Als u uw afbeeldingen blijft droppen in de map Mijn Afbeeldingen gaat het wellicht snel mis. We kunnen niet zeggen dat ons systeem 100% waterdicht is, maar het vergemakkelijkt het archiveren van foto's in ieder geval. Wij delen onze foto's in per jaar, mapnummer, onderwerp en locatie. In de map Mijn afbeeldingen staat dus bijvoorbeeld de submap 2010/001/Verjaardag Mark/Heerlen. Hierin staan alle foto's van Marks verjaardagsfeest met de bestandsnaam MAPNUMMER_(c)UWNAAM_FOTONUMMER.jpg. In ons geval is dat bijvoorbeeld 001_(c)evimaquoi_023.jpg en 001_(c)evimaquoi_024.jpg. Op deze manier heeft elke foto in uw archief een unieke naam. Bovendien blijft uw naam als fotograaf zichtbaar indien u de foto's naar vrienden of familieleden stuurt. Een tweede reeks foto's archiveert u op dezelfde manier, bijvoorbeeld in de map Mijn Afbeeldingen/2010/002/Zomervakantie/Barcelona. Gebruikt u zowel raw- als jpg-beelden? Dan kunt u deze nog opsplitsen in de mappen Mijn Afbeeldingen/2010/002/ Zomervakantie/Barcelona/RAW en Mijn Afbeeldingen/2010/002/Zomervakantie/ Barcelona/JPG. Wie foto's bewerkt kan ook de submap Mijn Afbeeldingen/2010/002/ Zomervakantie/Barcelona/Bewerkt toevoegen. U kunt uiteraard ook een ander archiveringssysteem gebruiken maar zorg ervoor dat er structuur in zit. Dat is niet alleen overzichtelijk maar het vergemakkelijkt ook het terugvinden van foto's. Tip: Zorg ervoor dat de datum en het uur op uw camera juist staat ingesteld!

© PXimport

Aan de hand van een jaartal, mapnummer, onderwerp en locatie maakt u een duidelijk archief.

Bibliotheken in Windows7

Gebruikt u Windows 7? Dan kunt u uw documenten, foto's, muziek en films ook ordenen in bibliotheken. Op die manier krijgt u nog sneller toegang tot uw bestanden, want in principe is een bibliotheek niets meer dan een verzameling bestandslocaties. Een nieuwe bibliotheek aanmaken is eenvoudig. Open Windows Verkenner en plaats uw cursor op Bibliotheken in de linkerkolom. Open het rechtermuisknopmenu en kies Nieuw / Bibliotheek. Geef uw bibliotheek een naam en voeg vervolgens bestandsmappen toe.

© PXimport

In een handomdraai maakt u een nieuwe bibliotheek aan.

Labelen en taggen

Mappen met de locatie en het jaartal in combinatie met unieke bestandsnamen maken het makkelijk om foto's opnieuw op te sporen. Als u echter een overzicht wilt van alle foto's waarop bijvoorbeeld een hond, baby of zonsondergang staat, dient u uw foto's te labelen. Dit kan op verschillende manieren. Houd in het achterhoofd dat hoe meer tags u toewijst aan uw foto's, hoe sneller u uw afbeeldingen zult terugvinden. Geef altijd de locatie, het jaar, de namen van de personen op de foto en de gebeurtenis mee. Label uw foto's eventueel ook met extra details zoals dag of nacht, het seizoen, fauna en flora enzovoorts. Het is een tijdrovende klus, maar het kan u bij het zoeken van foto's heel wat kostbare tijd en ellende besparen!

We leggen u uit hoe u te werk gaat in Windows Verkenner, Windows Live Photo Gallery, Picasa en Adobe Photoshop Elements 8. In andere programma's gebeurt het labelen op een gelijksoortige manier.

> Windows Verkenner

Selecteer één of meerdere foto's en kies vervolgens in het rechtermuisknopmenu Eigenschappen. Klik op het tabblad Details en voeg bij Labels de gewenste tags in, eventueel gescheiden door een puntkomma. Klik op Toepassen en OK.

> Windows Live Photo Gallery

Selecteer één of meerdere afbeeldingen en klik bovenaan in de balk op Info. Klik vervolgens in de rechterkolom op Beschrijvende tags toevoegen en druk na elke tag op Enter.

> Picasa 3

Selecteer de foto('s) die u wilt labelen en klik rechts onderaan op Labels. Voer nu een tag in in de rechterkolom en klik op Enter. Eerder aangemaakte tags kunt u snel gebruiken via de Snellabels.

> Adobe Photoshop Elements 8

Photoshop Elements 8 heeft een ietwat uitgebreider tagsysteem. Open het tabblad Organiseren, selecteer één of meerdere foto's en klik in de rechterkolom op Tag toew. aan geselecteerde media. Merkt u de verschillende categorieën op? U kunt uw tags nog opsplitsen in Mensen, Plaatsen, Gebeurtenissen en Overige.

Meer en meer programma's zoals Picasa en Photoshop Elements 8 beschikken ook over gezichtsherkenningstechnologie. Zodra u één foto getagd hebt met Pieter, Andrea of Mieke, herkent het programma de personen ook op andere foto's. Uiteraard moet u wel nog bevestigen of de personentags die het programma wil toewijzen juist zijn, maar dit neemt minder tijd in beslag dan alle foto's zelf te taggen. Deze gezichtsherkenningsfunctie werkt in de meeste programma's behoorlijk goed en kan u heel wat tijd besparen.

© PXimport

In Photoshop Elements 8 kunt u uw labels zelfs nog onderverdelen in verschillende categorieën.

Fotogegevens bekijken en aanpassen

Aan elke foto hangt een heleboel informatie die u op elk moment kunt oproepen. De datum en het tijdstip van opname, het cameramodel, het diafragma, de sluitertijd, de ISO-waarde, de brandpuntsafstand- u kunt het allemaal opvragen op het tabblad Details via Eigenschappen in het rechtermuisknopmenu van Windows Verkenner. U kunt hier ook extra informatie zoals een titel, onderwerp, opmerking of auteur toevoegen. Dat is helemaal niet nodig voor Jan Modaal, maar wie zijn foto's online deelt kan dat maar beter wel doen. Op die manier krijgt iedereen te zien dat u de eigenaar bent van de foto. Via Photoshop Elements kunt u extra informatie meegeven via Eigenschappen tonen in het rechtermuisknopmenu en in Windows Live Photo Gallery kunt u de details oproepen via Info in de bovenste balk. Het invoeren van uw eigen voornaam en naam bij Fotograaf neemt helemaal niet veel tijd in beslag. Maak er een gewoonte van om dit altijd te doen. Selecteer alle foto's met de toetsencombinatie CTRL+A en voer uw naam in.

© PXimport

In Windows Live Photo Gallery krijgt u de details te zien via Info in de bovenste balk.

Sterren uitdelen

Een andere manier om foto's te sorteren is via het zogenoemde sterrenclassificatiesysteem. Op deze manier kunt u het kaf van het koren scheiden. U kunt zowel in Windows Verkenner (via Eigenschappen in het rechtermuisknopmenu) als via de meeste fotosoftware sterren toewijzen aan uw foto's. De foto's waar u echt trots op bent, kunt u vijf sterren geven. Andere foto's kunt u één, twee, drie of vier sterren toekennen. Via dit systeem vindt u uw beste en favoriete foto's in een handomdraai terug. Dat kan bijvoorbeeld heel erg handig zijn als u een (online) album wilt maken of prints wilt bestellen. Sterren worden opgeslagen in de eigenschappen van een foto. Als u bijvoorbeeld vijf sterren toewijst aan een foto in Verkenner, blijft dat ook zichtbaar in Picasa, Windows Live Photo ­Gallery of Photoshop Elements.

© PXimport

Mooie foto? Vijf sterren!

Geotagging

Steeds meer fotografen maken ook gebruik van geotagging. Dit is het koppelen van een geografische locatie aan een foto. Nieuwe camera's (en cameratelefoons) zijn standaard uitgerust met zo'n gps-geotaggingfunctie en slaan dus de exacte locatie van elke foto op in de exif-gegevens. Is uw camera niet uitgerust met deze technologie? Dan kunt u ook een extern geotagapparaatje kopen en aansluiten op uw camera. Dankzij deze technologie vergeet u nooit meer waar u die ene foto van die gigantische waterval gemaakt hebt. Softwarefabrikanten springen eveneens op de geotagging-kar en ontwikkelen speciale toepassingen om geotags te lezen. Via Picasa bijvoorbeeld krijgt uw foto met geotag bijvoorbeeld een aanduiding op Google Maps.

© PXimport

In de eigenschappen van de foto kunt u ook de lengte- en breedtegraad bekijken.

Foto's opzoeken

Labelen, unieke namen geven, sterren toewijzen u doet het uiteraard niet zomaar! Dankzij deze handelingen is het een fluitje van een cent om foto's terug te vinden. Foto's opsporen kan simpelweg met behulp van de zoekfunctie van Windows. U krijgt echter betere resultaten als u in de fotosoftware op zoek gaat naar uw favoriete afbeeldingen. Als u bijvoorbeeld een gebruikte tag selecteert of invoert, kunt u filteren op trefwoorden. Software die ook over geotaggingfuncties beschikt kan uw beelden zelfs filteren op locatie. Op zoek naar uw favoriete plaatjes? Het is ontzettend eenvoudig om uw beste foto's op te sporen door uw afbeeldingen te filteren op (vier- en) vijfsterrenfoto's. In Photoshop Elements 8 kunt u uw zoekresultaten ook opslaan in een zogenoemd Slim album. Op deze manier kunt u de gefilterde foto's volgende keer nog sneller opvragen.

© PXimport

Een overzicht van uw beste foto's krijgt u pijlsnel door bijvoorbeeld alleen de foto's te tonen met vier of vijf sterren.

Verloren foto's terugvinden

Hebt u per ongeluk uw foto's al van uw geheugenkaart gewist zonder ze over te zetten op uw harde schijf? Alles kwijt? Nee, hoor. Als u uw geheugenkaart gewist hebt maar nog niet overschreven met andere foto's, is het mogelijk om verwijderde foto's terug te halen. Hiervoor hebt u speciale software nodig. SOS Verloren Foto's van Easy Computing is erg gebruiksvriendelijk. Hebt u liever freeware? Recuva en PC Inspector File Recovery zijn prima alternatieven. Deze softwarepakketten stellen u in staat om dankzij een simpele wizard gewiste bestanden te herstellen, zelfs nadat u een usb-stick of geheugenkaart hebt geformatteerd.

© PXimport

Met het gratis programma Recuva kunt u gemakkelijk verloren foto's herstellen.

Back-uppen

Wie zijn waardevolle foto- of muziekcollectie niet van de ene dag op de andere wil verliezen, kan maar beter op regelmatige tijdstippen een reservekopie maken. Dat kan zowel handmatig als automatisch, op cd's, dvd's, geheugensticks, externe harde schijven of online. Hoe u een reservekopie maakt is niet belangrijk... als u het maar doet! Een back-up van uw foto's op een externe harde schijf kan eenvoudig handmatig via Windows Verkenner, maar het vergt wel discipline om dit op regelmatige tijdstippen te blijven doen. Een back-upprogramma zoals Nero BackItUp & Burn, Norton Ghost of True Image hoeft u maar één keer in te stellen waardoor er bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch een reservekopie gemaakt wordt. U kunt echter ook de back-upfunctie van uw fotobewerkingsprogamma of muzieksoftware gebruiken. In Picasa kan dat via Extra / Back-up maken van foto's en in Photoshop Elements via Bestand / Back-up maken van catalogus naar cd, dvd of vaste schijf. Uw muziekcollectie back-uppen kan in iTunes rechtstreeks via Bestand / Bibliotheek / Reservekopie op schijf maken. Wilt u graag een online reservekopie? Ook dat kan. Via de diensten Carbonite, Mamut, Windows Live SkyDrive, Mozy Online Backup, Xdrive en Dropbox kunt u uw gegevens in 'the cloud' bewaren.

© PXimport

In iTunes kunt u rechtstreeks back-uppen.

Muziek

Orden uw muziekcollectie

Uw cd's en lp's zitten netjes in doosjes en hoezen zodat u uw favoriete plaat snel terug vindt. Ook uw digitale muziekcollectie verdient orde. Dat is niet alleen overzichtelijk maar ook erg handig om bijvoorbeeld snel nummers op te sporen. Stop uw mp3- en andere bestanden daarom niet allemaal samen in de map Mijn Muziek, maar catalogiseer ze net zoals u dat ook doet met uw cd's of vinylplaten. Catalogiseren kan op verschillende manieren. Alfabetisch per artiest of chronologisch per jaar en maand van de release bijvoorbeeld. Om een duidelijke structuur in uw muziekcollectie te verkrijgen is het daarom belangrijk dat u met mappen en submappen werkt. Bijvoorbeeld volgens deze structuur: Mijn Muziek / Anouk / Together Alone. Hierin stopt u alle nummers van Anouks album 'Together Alone'. Nummers van de plaat 'Who's Your Momma' krijgen een plekje in Mijn Muziek / Anouk / Who's Your Momma. Eventueel kunt u het jaar van de release ook nog in de mapnaam verwerken. Zoals in Mijn Muziek / Anouk / 2007 Together Alone. Op deze manier zullen de albums van een artiest niet alfabetisch maar chronologisch per jaar onderverdeeld worden. Hebt u echt een hele grote collectie, dan kunt u ook nog een map met de beginletter maken en daarin alle artiesten met die beginletter. In de map Mijn Muziek / A zitten dan de submappen Abba, ABN, Aerosmith, Alicia Keys, Anouk, enzovoorts met daarin de mappen met de verschillende albums.

© PXimport

Op deze manier krijgt u een structureel overzicht van alle artiesten met beginletter A.

Beheren en taggen

Mappen vormen de basis van een overzichtelijke muziekcollectie, maar het is net zo belangrijk dat u uw audiobestanden ook op een duidelijke manier benoemt. Ook dit kan op verschillende manieren. Het is belangrijk dat u één wijze kiest en die dan structureel toepast op al uw audiobestanden, bijvoorbeeld tracknummer naamvandesong.mp3. Eventueel kunt u ook de artiestennaam toevoegen aan de bestandsnaam. Handmatig een bestand een andere naam geven kan in Windows Verkenner via Naam wijzigen in het rechtermuisknopmenu. Dit is echter een ontzettend tijdrovende klus, zeker als u enkele honderden of duizenden nummers een andere naam wilt geven. Gelukkig bestaan er programma's zoals Tag & Rename en MediaMonkey of de freeware Rename Master. Hiermee kunt u volledige mappen in één keer van naam veranderen door gebruik te maken van zogenoemde naammaskers waarin bestandsinformatie zit zoals de naam van het nummer, de artiest, het tracknummer, jaar van uitgave, muziekgenre enzovoorts. Extra informatie toevoegen kan uiteraard ook. Dankzij Freedb en Amazon kunt u pijlsnel albuminformatie ophalen met deze programma's. MediaMonkey is een mediaspeler, converter, tagger en renamer in één. Dit programma kan overweg met gigantische muziekcollecties en is erg compleet en gebruiksvriendelijk. U kunt evengoed uw iPod of andere mp3-speler met het programma synchroniseren, albuminformatie handmatig toevoegen of ophalen uit Freedb, cd's branden enzovoorts.

© PXimport

Met Tag & Rename is het erg eenvoudig om alle bestandsnamen uit uw volledige muziekcollectie structureel te hernoemen.

Afspeellijsten aanmaken

Een overzichtelijke muziekcatalogus is een absolute must maar wie een erg grote audioverzameling heeft, kan beter ook afspeellijsten aanmaken. 's Ochtends hebt u misschien zin in een stevige portie rock, maar 's avonds liever wat rustiger klanken. Een afspeellijst met partymuziek is ideaal als er vrienden over de vloer komen en de meest recente nummers kunt u in een aparte lijst stoppen. Of wat dacht u van een lijst meezingers voor lange autoritten? Het aanmaken van afspeellijsten is eenvoudig. Klik op Afspeellijst maken (Windows Media Player), Playlists / New Playlist (WinAmp) of Bestand / Nieuwe afspeellijst (iTunes) en geef uw lijst een naam. Vervolgens hoeft u maar nummers uit uw bibliotheek naar de afspeellijst te slepen. U kunt uw afspeellijst op elk moment uitbreiden met nieuwe nummers. Songs die u te vaak gehoord hebt, kunt u uiteraard verwijderen uit de afspeellijst. Automatische afspeellijsten genereren kan eveneens. In Windows Media Player kunt u ook bepaalde criteria toewijzen aan een Automatische afspeellijst. Aantal keer gespeeld, Mijn waardering, Genre, bijvoorbeeld. Op deze manier maakt u ontzettend snel een afspeellijst met al uw favoriete platen door de vijfsterrennummers te filteren. iTunes maakt eveneens automatisch lijsten van de 25 meest gespeelde nummers, onlangs toegevoegde platen en mijn favoriete liedjes. Dankzij de Genius-functie kunt u iTunes zelfs automatisch lijsten en mixen laten maken van nummers die goed samenklinken. Dankzij de slimme technologie achter Genius behaalt de functie prima resultaten. In WinAmp krijgt u automatisch overzichten zoals Most Played, Top Rated en Recently Played.

Naast het ontwerpen en afspelen van afspeellijsten kunt u de nummers uit een bepaalde lijst ook met alle opgenoemde programma's op een cd branden. Dit laatste is vooral handig als u een cd'tje in de auto wilt beluisteren met mee­zingers, rocknummers of de beste schlagerplaten.

© PXimport

Het maken van afspeellijsten neemt niet veel tijd in beslag en is o zo handig!

Albumhoesjes

Wie digitaal muziek koopt, bijvoorbeeld via de iTunes Store, krijgt er ook altijd een digitaal hoesje bij. Dat heeft niet echt veel nut, maar oogt wel mooi in de mediaspeler op uw computer, uw iPod of iPhone. Wie mp3-bestanden op een andere manier aan zijn muziekbibliotheek toevoegt, mist die digitale hoesjes soms wel eens. Via iTunes, Windows Media Player of WinAmp is het erg eenvoudig om deze albumhoesjes alsnog op te vragen. Dit kan via Geavanceerd / Albumillustraties ophalen (iTunes), via Albumgegevens zoeken in het rechtermuisknopmenu (Windows Media Player) of via View file info / Artwork in het rechtermuisknopmenu (WinAmp). Vindt u via de mediaspeler zelf géén hoesje? Dan kunt u hand­matig op zoek gaan via een zoekrobot of het gratis tooltje Album Art Downloader gebruiken.

Cd's rippen

Hebt u nog een stapel cd's die u graag op uw computer of mp3-speler zou willen beluisteren? Dan kunt u de schijfjes rippen. Dat is volledig legaal. In Windows Media Player volstaat het om te navigeren naar de schijf, één of meerdere nummers te selecteren en op de knop Cd rippen te klikken. Via Ripinstellingen kunt u de bestandsindeling (wma, mp3 of wav) en de audiokwaliteit kiezen. Het ripproces duurt slechts enkele seconden per nummer. In iTunes moet u na het inbrengen van de schijf de gewenste nummers ­selecteren en op de knop Cd importeren klikken. Via Importinstellingen kunt u onder andere de kwaliteit en bestands­indeling invoeren.

In WinAmp gaat u als volgt te werk: selecteer uw cd-drive, kies de nummers die u wenst te rippen en klik op Rip. Persoonlijke voorkeuren instellen kan via CD Ripping Preferences. Let wel, in de gratis versie van WinAmp kunt u slechts rippen naar aacPlus-, aac- of wma-formaat. Om te rippen naar mp3-formaat hebt u WinAmp Pro nodig.

© PXimport

Cd's rippen is erg eenvoudig. Via WinAmp gebeurt het erg snel.

Sterren toewijzen

Net zoals u uw foto's kunt rangschikken op basis van kwaliteit met behulp van sterren, kunt u dat ook met uw audiofiles. Via Eigenschappen in het rechtermuisknopmenu van Windows Verkenner kunt u op het tabblad Details uw waardering voor een nummer uitspreken door één tot vijf sterren in te kleuren.

In iTunes,WinAmp, Windows Media Player, Media Monkey of een willekeurig ander muziekprogramma is dit eveneens mogelijk. Aangezien de sterrenwaardering bestands­afhankelijk is, ziet u bijvoorbeeld in WinAmp ook het aantal sterren dat u in MediaMonkey hebt toegewezen.

© PXimport

Nummers met vijf sterren komen in WinAmp automatisch in de afspeellijst Top Rated.

Nummers opzoeken

Sterren toewijzen, bestandsinformatie aanvullen, audiofiles indelen in mappen en submappen, overzichtelijke bestandsnamen toekennen u ordent uw muziekcollectie uiteraard niet zomaar. Dankzij dit voorbereidende werk is het uiteindelijk een fluitje van een cent om - zelfs in een muziekcollectie van enkele tienduizenden nummers in een handomdraai tracks terug te vinden.

Via de Windows zoekfunctie kunt u nummers terugvinden door de beginletters van de plaat of artiest in te typen. Via de zoekvensters van de mediaspelers gaat het zelfs nog sneller. Hier kunt u zelfs nummers filteren op basis van muziekgenre, releasejaar of tracknummer.

© PXimport

In één enkele muisklik kunt u uw platen bijvoorbeeld filteren op releasejaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten