Beoogde GPS-vervanger is duizend keer nauwkeuriger

Door: rene-schoemaker | 15 mei 2014 16:30

Nieuws

Binnenkort zijn we voor locatiebepaling niet meer afhankelijk van satellieten. Met kwantumtechnieken kan je positie duizend maal nauwkeuriger worden bepaald.

Een kwantum positiebepalingssysteem is in de maak voor gebruik (in eerste instantie) op onderzeeboten en voertuigen, en later in smartphones.

Het is een duizend maal nauwkeuriger dan bestaande gps-technologie, kan ook onder water functioneren en maakt het reizen in gevaarlijkse gebieden een stuk veiliger. In 2016 gaat het eerste prototype van de zo geheten kwartumversneller voor een praktijktest op een onderzeeboot.

Onderzoekers van de UK Defensie Science and Technology Laboratory hebben ontdekt dat het redelijk makkelijk is via bevroren atomen bewegende objecten te volgen tot op de meter nauwkeurig. De nieuwe toepassing is gestoeld op een uitvinding uit 1997, verhaalt New Scientist.

Verstoorde kwantum-atomen volgen door lasers

Wetenschappers ontdekten toen dat je een groep atomen kon afkoelen tot vlak boven het absolute nulpunt nadat je die atomen eerst vastpint in een vacuum met gebruik van lasers. Nu blijkt dat die in een kwantum-staat verkerende groep atomen kunnen worden verstoord door beweging.

Door het richten van een extra laser op het vacuum kunnen de atomen daarin worden gevolgd in hun verstoring. In een onderzeeboot wordt die verstoring bijvoorbeeld veroorzaakt door krachten van buiten, zoals de beweging in de zee.

Toepassing zo groot als een schoenendoos

De toepassing wordt in september 2015 eerst getest op het land. Het is zo groot als een schoenendoos, die wordt gevuld met drie atoomsets om elke richting te kunnen peilen. Elke atoomset zal een groep van 1 miljoen rubidiumatomen tellen die tot bij het absolute nulpunt worden gekoeld. De bedoeling is dat als het allemaal begrijpelijk werkt, het minimaliseren begint voor toepassing in kleinere hardware.

2 Reactie(s) op: Beoogde GPS-vervanger is duizend keer nauwkeuriger

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 mei 2014 08:47 Anoniem
  Dit is nog héél ver weg van de smartphone hoor. Reken er de eerst komende tien jaar maar niet op.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2014 12:17 Anoniem
  De GPS technologie heeft ook een hele lange weg afgelegd, voordat de techniek uiteindelijk beschikbaar kwam voor burger toepassingen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.