Besneeuwd kerstraam maken in Photoshop

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 24 december 2010 11:56

Apps & Software

Kerst, winter, sneeuw, het zijn ingrediënten voor prachtige afbeeldingen. Zoals mooie afbeeldingen waarbij u vanuit de winterse kou door een besneeuwd raam naar een warme huiskamer kijkt. Wist u dat dit soort afbeeldingen vrij eenvoudig zelf te maken zijn?

In dit artikel gebruiken we Photoshop CS5 als leidraad. Natuurlijk kunt u ook een oudere versie of Photoshop Elements gebruiken, die stappen zijn nagenoeg identiek. En ook met een ander fotobewerkingsprogramma zijn de stappen te volgen, al zult u af en toe moeten zoeken naar bepaalde menu-items omdat deze wellicht net iets anders heten.

1. De huiskamer

Voordat we met het raam gaan werken, is het belangrijk om te bepalen wat we door het raam gaan zien. U kunt uiteraard een mooi plaatje van internet plukken (googelen op Christmas room werkt goed) maar het is natuurlijk ook leuk om een afbeelding van uw eigen huiskamer te nemen. Open deze afbeelding in Photoshop. Dit is de basisafbeelding.

Kies eerst de achtergrond. Dit kan uiteraard prima een foto van uw eigen huiskamer zijn.

2. De muur

De volgende stap is het plaatsen van een muur, het raam moet immers ergens in hangen. Hebt u daar geen zin in, dan kunt u de muur ook overslaan, en het raamkozijn zo groot maken dat dit de hele afbeelding beslaat. Een muur voegt wel een leuke sfeer toe. U vindt eenvoudig afbeeldingen van muren door in Google te zoeken op wooden wall of brick wall. Of bezoek een site als Stock.Xchng om daar te zoeken naar gratis en rechtenvrije afbeeldingen. Sla de afbeelding die u wilt op en open deze in Photoshop (Bestand / Openen). Selecteer vervolgens de hele afbeelding (Ctrl+A) en plak deze in de afbeelding met de huiskamer (Bewerken / Plakken). Deze komt dan automatisch in een laag boven de huiskamer. Schaal de muur zodat deze wat patroon betreft realistisch is (dus geen gigantische planken of stenen). U doet dit via Bewerken / Transformatie / Schalen.

Het toevoegen van een muur voegt nog wat extra sfeer toe.

3. Het raam

Nu kunnen we het raam gaan plaatsen. Deze kunt u ook via Google Afbeeldingen of Stock.Xchng zoeken, maar we hebben alvast een afbeelding van een raam voor u voorbereid (omdat het uitknippen van de ruiten erg tijdrovend kan zijn). Plak deze afbeelding op zo’n manier dat deze in de laag boven de muur terechtkomt. Het raam heeft doorzichtige delen, maar de muur natuurlijk nog niet. Selecteer daarom de laag met de muur in het venster Lagen en vervolgens de Veelhoeklasso bij Gereedschappen. Klik langs de randen van het raam en druk vervolgens op de Delete-toets. U verwijdert daarmee het gedeelte in de muur waar het raam zit.

Tip: een andere manier om de ‘gaten’ in de muur te knippen, is om met de toverstaf de transparante stukken in het raam te selecteren, van laag te wisselen, en dan de selectie uit de muur te verwijderen.

Het raam plakt u over de muur, waarna u een gat in de muur ‘knipt’.

4. De sneeuw

Dan de finishing touch: de sneeuw. Hyperrealistische sneeuw maken is best ingewikkeld en kost veel tijd, maar in een paar stappen kunt u best een fraai effect realiseren. Maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen door te klikken op Lagen / Een nieuwe laag maken. Neem de Veelhoeklasso en teken een randje in een raamvak. Vul deze vervolgens met de kleur wit. Dit lijkt natuurlijk nog niet op sneeuw. Klik op Filter / Vervagen / Bewegingsonscherpte en stel de Hoek in op 79 graden en de Afstand op 4 pixels (zelf spelen met de instellingen kan ook). Dit geeft de sneeuw wat waas. Klik vervolgens in het venster Lagen op de knop Laagstijl toevoegen en kies voor Schuine kant en reliëf. De opties Stijl en Techniek hoeft u niet aan te passen, maar speel een beetje met Diepte, Formaat en Zachter maken, totdat uw sneeuw de dikte en schaduw heeft die u wilt. U kunt de laag dupliceren om hetzelfde sneeuwlaagje te gebruiken voor ieder raamvak, maar realistischer is natuurlijk om verschillende laagjes te maken. Hebt u alle vakjes ingevuld, dan hebt u een sfeervolle winterafbeelding gemaakt.

De sneeuw kunt u voor ieder vakje hetzelfde houden, maar realistischer is het om het voor ieder vakje apart te maken.

Het eindresultaat.

0 Reactie(s) op: Besneeuwd kerstraam maken in Photoshop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.