Beter geluid voor onderweg (1/2)

Door: raymond-koning | 22 juli 2010 15:13

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Bijna iedereen heeft een mp3-speler en kan thuis en onderweg genieten van zijn favoriete muziek. De meegeleverde hoofdtelefoons bij mp3-spelers en mobiele telefoons zijn nogal eens van bedenkelijke kwaliteit, waardoor niet het maximale resultaat behaald wordt. Ook laten meegeleverde hoofdtelefoons veel omgevingsgeluid door. Geluiddempende hoofdtelefoons zijn handiger: u hoeft het geluid minder hard te zetten, zodat uw oren gespaard worden.

Dit artikel bestaat uit drie pagina’s:

Pagina 1: Introductie; Persoonlijke keuzes

Pagina 2: Optimalisatie; Flac; Geluidsketen

Pagina 3: Geluidsonderdrukking

 

In deel 2 van dit artikel vindt u de daadwerkelijke test van hoofdtelefoons.

Bij veel apparatuur die we in Computer!Totaal testen wordt de kwaliteit deels bepaald door de specificaties. In veel gevallen is dit simpel: een hogere kloksnelheid bij een gelijke architectuur betekent dat iets sneller gaat en meer bitdiepte betekent minder kans op kleurfouten waardoor het eindresultaat een beter beeld oplevert. Bij audio ligt dit net iets anders omdat geluidskwaliteit en muziekbeleving heel persoonlijk is. Toch gaan we een poging wagen en uitleggen waarop u moet letten, en we testen waarom de ene hoofdtelefoon zoveel meer kost dan een andere.

Persoonlijke keuzes

Geluidskwaliteit en muziekbeleving is iets persoonlijks en heeft alles te maken met smaak, gebruik en waarnemingsvermogen. En juist daarom is iedereen in staat om invloed uit te oefenen op het eindresultaat. Audio bestaat namelijk uit een viertal basiselementen: bron, omzetting, versterking en weergave. Al deze elementen kunt u in meer of mindere mate beïnvloeden op basis van uw persoonlijke voorkeur. Daarnaast is er nog een ander component: gebruiksgemak. Deze factor bepaalt in welke mate u in sommige gevallen water bij de wijn moet doen als het om geluidskwaliteit gaat. Bijvoorbeeld bij de keuze voor een mp3-speler: met een technisch zeer goede speler die niet met bepaalde audioformaten overweg kan, ten opzichte van een compacte speler die juist wel alles afspeelt, maakt u de keuze tussen geluidskwaliteit en muziekbeleving. Kortom, muziek en kwaliteit is persoonlijk. Bij een draagbare mediaspeler bent u met optimalisaties beperkt tot bron en weergave, maar bij een pc gelden geen beperkingen. In dit artikel gaan we in op de optimalisaties die u kunt realiseren met draagbare apparatuur, zoals uw laptop of mp3-speler.

De Creative ZEN X-Fi Style is een compacte mediaspeler voor onderweg die flac kan afspelen.

0 Reactie(s) op: Beter geluid voor onderweg (1/2)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.