Betere afdrukken, lagere kosten

Door: mark-swarts | 06 september 2010 11:54

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een inkjetprinter moet snel, goed en goedkoop werken. Inkt gaat helaas snel op en bijvullen kost handenvol geld. U print al een stuk effectiever wanneer u de juiste instellingen gebruikt. Ingewikkeld is dit niet, volg gewoon de stappen!

1. Printerinstellingen

Afhankelijk van het merk en type printer dat u hebt, zijn er heel wat aanpassingen aan de printerinstellingen mogelijk. Wanneer u een printer hebt geïnstalleerd en de standaardinstellingen in stand hebt gehouden, werkt het apparaat met de opties die onderling het meest zijn uitgebalanceerd. Dat wil echter niet zeggen dat ze goed aansluiten bij uw wensen en het kan dus zinvol zijn om ze aan te passen. In Windows 7 gaat u naar Start, Apparaten en printers of naar het printerscherm via Configuratiescherm. Klik nu met de rechtermuisknop op de printer en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken. Het aantal opties verschilt aanzienlijk per merk. Het standaard-optiemenu van Windows ziet er wat karig uit. Klik daarom op Geavanceerd, zodat u een uitgebreider menu in beeld krijgt.

Het standaard-optiemenu biedt slechts beperkte mogelijkheden.

2. Geavanceerde opties

We stellen de printer zó in dat hij zuinig gaat printen zonder dat er veel kwaliteitsverlies optreedt. Scroll naar beneden en stop bij de optie Printerfuncties. Klik hier op Intensiteit en kies voor Licht. Bij de tweede Intensiteit ziet u opties als 'levendig' of 'gedempt'. Kies hier voor Gedempt, zodat de tekst wat matter wordt afgedrukt. Het verschil met Normaal is niet groot, maar alle beetjes helpen. Met de functie Hoeveelheid inkt moet u een beetje spelen. U kunt ervoor kiezen om hier Licht aan te klikken en af te sluiten met OK. In het hoofdmenu gaat u naar het tabblad Papier/Kwaliteit. Bij Instellingen voor kwaliteit vindt u de mogelijkheden Best, Normaal, Concept en Aangepast. Hebt u zojuist bij Hoeveelheid inkt voor Licht gekozen, dan kan Concept iets teveel van het goede zijn, zodat u geen leesbare afdruk meer krijgt. Als dit inderdaad het geval is, kunt u vasthouden aan Normaal, of de mogelijkheden omwisselen: De hoeveelheid inkt op Normaal en de kwaliteitsinstelling op Concept.

Achter de schermen kunt u bijna alles instellen!

3. Papiersoort

De kwaliteit van een afdruk hangt nauw samen met het type papier dat u in de lade stopt. Niet iedere soort printerpapier is namelijk even dik of heeft dezelfde kleur. Wit is niet altijd wit, maar soms een beetje geel. Let daarom bij aankoop op het merk en type papier en vul dit in bij Papier/Kwaliteit, Media. Sommige printers geven in dit menu alleen het eigen merk papier aan. Kies in dat geval voor een vergelijkbare soort. Desgewenst kunt u nog kiezen om alleen in zwart-wit af te drukken, zodat u dure kleureninkt bespaart. Via het tabblad Indeling kunt u meerdere pagina's op één vel printen. Zo zorgen twee pagina's per vel voor een boekformaat. Dat is nog altijd prima leesbaar, terwijl u slechts de helft aan papier verbruikt.

De papiersoort kan van belang zijn voor de kwaliteit van uw printjes.

4. Aparte printers

Door uw printer als het ware op te delen en een aparte documenten-, foto- en zwart-witprinter te installeren, kunt u voor iedere afdrukopdracht de ideale configuratie aan het werk zetten. Dit doet u door dezelfde printer meerdere malen toe te voegen en iedere keer andere instellingen vast te leggen. In het printerscherm van Configuratiescherm klikt u op Een printer toevoegen. Laat Windows naar uw printer zoeken. In het menu met gevonden printers moet u de hoofdprinter selecteren en dus niet de al geïnstalleerde versie. Dubbelklik op de printernaam en laat de printer het al geïnstalleerde stuurprogramma gebruiken. Geef de printer nu een duidelijke naam, bijvoorbeeld 'Fotoprinter'. Laat hem eventueel gedeeld worden in uw netwerk. Een testpagina hoeft nog niet te worden afgedrukt. Haal het vinkje weg voor het instellen van een standaardprinter, en sluit af met Voltooien.

Één printer kan meerdere malen worden geïnstalleerd.

0 Reactie(s) op: Betere afdrukken, lagere kosten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.