Beveilig uw gegevens

Door: Vincent Ossewaarde | 23 februari 2011 09:20

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Veel mensen maken een back-up zodat hun data veilig is, mocht de schijf crashen, kwijtraken of gestolen worden. Maar hebt u ooit nagedacht welke gevoelige gegevens in vreemde handen vallen als uw laptop of usb-stick ongewild van eigenaar verwisselt? Door gegevens te versleutelen voorkomt u nare gevolgen.

Het versleutelen van gegevens lijkt vaak wat overdreven voor consumenten en thuisgebruikers. Toch hebben we vaak gemerkt dat het onleesbaar maken van gegevens helemaal niet zo gek is, zeker niet als we de statistieken mogen geloven over het verlies van gegevens door diefstal en verlies. In de Verenigde Staten publiceerde Intel ondanks onderzoek naar 329 bedrijven, die bij elkaar meer dan 86.000 laptops gestolen zagen worden of verloren zagen gaan. Van al deze laptops maakte slechts dertig procent gebruik van een versleutelingssysteem, terwijl op bijna alle laptops gevoelige gegevens aanwezig waren.

In dit onderzoek werden enkel Amerikaanse bedrijven meegenomen, maar cijfers tonen aan dat er ook in eigen land veel laptops en harde schijven gestolen worden. De fysieke waarde van de laptops maakt maar een heel klein deel uit van de totale schade. Het verlies aan data en de schade van gegevens die in verkeerde handen terecht komen, is veel kostbaarder dan de laptop of gegevensdrager zelf. Voor consumenten is die situatie vergelijkbaar: heel wat mensen bewaren wachtwoorden, financiële gegevens en privébestanden op hun laptop of externe harde schijf. Deze zaken ziet u natuurlijk liever niet in andere handen terecht komen.

Verloren sleutels

'Echte' sleutelmakers kunnen een prima boterham verdienen met het openbreken van sloten van mensen die hun sleutels zijn verloren. Helaas zijn er geen digitale slotenmakers die een versleutelde schijf eenvoudig kunnen ontsleutelen. Recent bleek nog dat de politie erg veel moeite had om de harde schijven van vermeende verzamelaars van kinderporno te ontgrendelen, omdat de verdachte gebruik had gemaakt van TrueCrypt voor de versleuteling van zijn gegevens. Door een lange sleutel te kiezen, maakte hij het justitie erg moeilijk om de computer te ontgrendelen. Indien u de sleutel tot uw versleutelde schijf verliest of vergeet, dan bent u reddeloos verloren: het zal niet meer mogelijk zijn om de versleuteling terug te draaien zonder de originele sleutel.

0 Reactie(s) op: Beveilig uw gegevens

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.