Beveiligingmythes

Door: Edmond Varwijk | 17 juni 2010 09:47

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Zodra er over computerbeveiliging wordt gesproken, duikt een aantal hardnekkige mythes op. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om beveiligingsmaatregelen die niet zouden werken of over 'beveiligingsrisico's' die geen gevaar zouden vormen. Deze maand halen we een aantal van deze mythes onderuit.

1. Wachtwoord

Geen enkel wachtwoord is honderd procent veilig, want ieder wachtwoord is te kraken. Sterke wachtwoorden zijn lastiger te kraken dan zwakke, maar uiteindelijk kan ook het allersterkste wachtwoord worden achterhaald. Een wachtwoord biedt dus niet de ultieme beveiliging, daarom is het aan te raden om sterke wachtwoorden te combineren met aanvullende technieken, waarover later meer. Van sterke wachtwoorden wordt altijd gezegd dat ze lastig zijn te onthouden. Een eenvoudige truc is om van een wachtwoord over te stappen op een wachtzin. Wanneer is een wachtwoord een wachtzin? Als er één of meer spaties in zitten, één of meer hoofdletters, liefst ook enkele leestekens, én wanneer het lang is. Wachtwoorden zijn vaak niet langer dan acht of tien tekens. Een wachtzin telt echter al snel dertig of veertig tekens, maar omdat het een logische zin is, is hij niet moeilijker te onthouden dan een wachtwoord. Om in Windows het wachtwoord te vervangen door een wachtzin, klikt u op Start, Configuratiescherm, Gebruikersaccounts, Ouderlijk toezicht. Klik vervolgens onder Gebruikersaccounts op Uw Windows-wachtwoord wijzigen. Hebt u nog geen wachtwoord ingesteld, kies dan Een wachtwoord voor uw account instellen. Is er al eerder een wachtwoord gekozen, dan klikt u op Uw wachtwoord wijzigen.

Vervang korte wachtwoorden door lange wachtzinnen.

2. Opschrijven?

Veel mensen denken dat het onverstandig is om wachtwoorden op te schrijven. Maar dat is het naar mijn mening juist wel! Het is daarbij alleen wel zaak om te bedenken waar u ze opschrijft en wie bij het document kan waar u ze in zet. Er is niets mis met een boekje waar al uw wachtwoorden in staan, zolang u dat boekje maar veilig opbergt en alleen gebruikt wanneer u een wachtwoord bent vergeten of het wilt veranderen. Het is namelijk belangrijk om ervoor zorgen dat de opgeschreven wachtwoorden actueel zijn. Een handig programma om wachtwoorden in een versleutelde kluis op uw computer op te slaan, is Keepass Password Safe, waar we al eerder aandacht aan hebben besteed in Tips & Trucs. U kunt dit programma downloaden via Keepass.

Het is prima om wachtwoorden op te schrijven, mits ze vervolgens op een veilige plaats worden bewaard.

0 Reactie(s) op: Beveiligingmythes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.