beyerdynamic DT 240 Pro – Voor een prikkie de studio in

Door: kiwiet.erik@gmail.com Kiwiet | 11 januari 2018 15:16

Review

Het Duitse beyerdynamic staat bekend om zijn degelijke koptelefoons voor thuis, onderweg of in de studio. De beyerdynamic DT 240 Pro is met een prijskaartje van nog geen 100 euro één van de goedkoopste koptelefoons uit het assortiment. Is deze koptelefoon het ultieme instapmodel voor de professional? En hoe praktisch is de DT 240 Pro buiten de studio?

beyerdynamic DT 240 Pro

Prijs: 99 euro
Frequentieberiek: 5Hz – 35kHz
Impedantie: 34Ohm
Gewicht: 196 gram
Verbindingen: 3.5mm- en 6.3mm-aansluiting
Website: www.europe.beyerdynamic.com
Kopen: Kieskeurig.nl
7,5
Score
75
Score: 75
  • Pluspunten
  • Bouwkwaliteit
  • Natuurgetrouw geluidsbeeld
  • Prijs
  • Lage impedantie voor onderweg
  • Minpunten
  • Oorkussens niet heel comfortabel
  • Lage impedantie voor de studio

Mat

De DT 240 Pro is volledig zwart en vrij neutraal vormgegeven. De klassiek ronde over-ear oorschelpen bevatten geen knoppen en alleen de broodnodige tekst zoals de merknaam en de indicatie welke oorschelp links of rechts moet. De koptelefoon voelt stevig en robuust aan, ondanks dat deze nog geen 200 gram weegt.

Je krijgt er een draaisnoer bij, waardoor de kabel niet gelijk uit de koptelefoon vliegt als er spanning op de kabel komt te staan. Dit snoer is al prettig lang, en door het draaisnoer heb je maar liefst 2 tot 3 meter speling voordat de kabel er bijna uitvliegt. Deze kun je overigens aan beide oorschelpen bevestigen, net wat je uitkomt. Met de bijgeleverde 3.5mm-naar-6.3mm-adapter kun je het uiteinde van het snoer eenvoudig aanpassen naar de gebruikssituatie, en de hoofdband is makkelijk te verstellen. Wanneer je de DT 240 Pro niet gebruikt kun je deze opbergen in de meegeleverde opbergzak.

Door de ronde compacte oorschelpen is de over-ear pasvorm niet al te ruim; de boven- en onderkant van mijn oren raakten de binnenkant van de oorkussens. Hierdoor voel je de koptelefoon wel zitten en gaat het na een tijdje irriteren. Wel zijn de oorschelpen diep genoeg en zijn de leerachtige oorkussens heel zacht.

Monitor

Door de gesloten klankkast en de over-ear pasvorm wordt veel omgevingsgeluid weggefilterd, maar lang niet alles. Voor studio-doeleinden zal je toch een rustige plek moeten opzoeken om niets ander te horen dan het geluid van de koptelefoon. Wanneer je die rustige plek hebt gevonden, kun je genieten van een bijzonder natuurgetrouwe luisterervaring. De bas is minder aanwezig dan bij veel reguliere koptelefoons, waardoor veel details van instrumenten een stuk duidelijker naar voren komen. Door de impedantie van 34Ohm is er geen versterker vereist en kun je deze ook op je laptop of smartphone aansluiten. Deze lage impedantie kan in de studio juist weer een tegenvaller zijn.

Ondanks dat het een studio-koptelefoon is, kun je de beyerdynamic DT 240 Pro prima gebruiken voor thuis of onderweg - mits je kunt leven met een kabel. Doordat het geluidsbeeld zo natuurgetrouw is, zal het voor basliefhebbers wel even wennen zijn om geen oorverdovende lage tonen te horen bij het afspelen van genres als hard dance. Dergelijke muziek klinkt door de DT 240 Pro zoals het uit de studio kwam, neutraal en vol details. Van pop en rock tot reggae en country; het komt allemaal prima en natuurgetrouw tot zijn recht.

Conclusie

Met een prijskaartje van 99 euro levert de DT 240 Pro een fijne geluidservaring voor zowel in de studio als onderweg. Door de bouwkwaliteit en de meegeleverde opbergzak gaat de koptelefoon lang mee, al zijn de kussens niet comfortabel genoeg om de deze de hele dag non-stop te dragen. In zulke gevallen zouden we eerder de DT 770 Pro aanbevelen. Vergeleken met de DT 770 Pro is de DT 240 Pro een compactere allrounder.

Op zoek naar een leuke instap voor in de studio en onderweg? En heb je geen moeite met een kabel? Dan kun je door de goede prijs-kwaliteitsverhouding maar moeilijk om de beyerdynamic DT 240 Pro heen.

0 Reactie(s) op: beyerdynamic DT 240 Pro – Voor een prikkie de studio in

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.