Bing plagieert zoekresultaten Google

Google heeft Bing, de zoekmachine van Microsoft, betrapt op vals spelen. Bing kopieert automatisch de zoekresultaten van Google en presenteert die als zijn eigen.

Google heeft met een slimme ‘undercoveractie’ zijn rivaal Bing betrapt op zoekplagiaat. Bing blijkt te leunen op een inventief, maar tegelijk weinig origineel algoritme: het volautomatisch kopiëren van Google's zoekresultaten.

Valkuil Google

Bing blijkt via tools als Suggested Sites en de Bing Bar zoektermen én resultaten van Google te oogsten. De volgorde van resultaten wordt vervolgens één op één gekopieerd en in Bing gepresenteerd, schrijft zoekblog Search EngineLand.

Vanaf november blijkt dat Bing ineens veel vaker precies dezelfde zoekresultaten weergeeft als Google. Google vertrouwde de zaak niet en zette verschillende vallen. En daar tuinde de kloonbot van Bing met open ogen in. Google creëerde speciale en totaal niet relevante zoekresultaten op bizarre en unieke zoektermen als ‘hiybbprqag’, puur als valkuil. Binnen korte tijd had Google beet: Bing toonde ook het onzinnige zoekresultaten bij dezelfde zoektermen.

google valkuil

© PXimport

bing valkuil

© PXimport

Parasitair

Bing ontkent niet dat het Google plagieert, maar stelt in een verklaring dat het ‘meerdere signalen en benaderingen’ hanteert om tot ‘de beste zoekresultaten’ te komen. Microsoft vindt de valkuil die Google opzette “op een hack lijken om verwarring te zaaien en sommige van deze signalen te manipuleren.”

Bij veel alledaagse zoekacties geeft Bing overigens wel 'eigen' resultaten. Het is niet duidelijk of de na-aperij van Bing juridisch door de beugel kan. Google kwalificeert het in elk geval als vals spelen.

“Ik weet niet hoe ik het anders kan zeggen dan duidelijk en simpel vals spelen. Een andere vergelijking is het rennen van een marathon terwijl er iemand op je rug zit die er vlak voor de finish afspringt”, zegt Amit Singhal van Google verbolgen tegen Search EngineLand.

Google Nederland stelt in een verklaring: "We zien ernaar uit om de concurrentie aan te gaan met daadwerkelijk vernieuwende algoritmes. Die kunnen komen van Bing, maar ook van andere zoekmachines. Het is daarbij wel van belang dat dit innovatieve algoritmes zijn, en niet gerecycleerde zoekresultaten, gekopieerd van een concurrent."

Gênant

Tegelijk is de kwestie een groot compliment aan de superioriteit van Google en bijzonder gênant voor Microsoft. Bing zet zich immers vanaf het begin af tegen de grote rivaal Google. Bing zou heel anders zijn. Maar dat blijkt dus tegen te vallen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten