BlackBerry Torch 9800

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 18 januari 2011 15:38

Overige elektronica

De BlackBerry Torch 9800 is een slidetelefoon met QWERTY-toetsenbord en touchscreen. Een combinatie die steeds vaker opduikt bij smartphones en waarom ook niet? Beide invoermethodes hebben hun eigen voordelen. Maar werkt de combinatie ook efficiënt op dit fraai vormgegeven toestel?

BlackBerry’s zijn erg populair onder zowel zakelijke gebruikers als jongeren. Een vreemde combinatie van doelgroepen, maar het zijn de uitstekende communicatiemogelijkheden die de populariteit onder beide groepen verklaren. Vooral voor e-mail, sms en chat zijn de BlackBerry-smartphones onovertroffen efficiënt. Het aanraakscherm maakt het toestel nog veel efficiënter in gebruik. Bovendien bent u behoorlijk lang bereikbaar met een volgeladen batterij. Op het scherm is een virtueel toetsenbord op te roepen waardoor het niet nodig is om het toetsenbord naar beneden te schuiven. Handig, bijvoorbeeld voor een kort sms’je. Ook maakt het de aansturing van een browser veel minder frustrerend. Het is (na enige gewenning) prettig omgaan met het aanraakscherm en toetsenbord.

Qua hardware werkt alles soepel. Van het slidesysteem tot aansturing van het toestel. Alles oogt fraai en doordacht. Er is zelfs een antislippatroon op de achterkant van het toestel verwerkt. De processor in het toestel heeft een bescheiden kloksnelheid van 624 MHz. Toch komt er weinig geduld en frustratie aan te pas. De processor is dus krachtig genoeg om alles naar behoren te laten draaien.

De BlackBerry Torch 9800 oogt stijlvol.

Vergeleken met andere populaire smartphones zoals de iPhone en Android-smartphones, schiet deze BlackBerry toch wat tekort. Dit komt vooral door het besturingssysteem BlackBerry OS 6.0. Vergeleken met de andere besturingssystemen zijn de mogelijkheden behoorlijk beperkt. De aanwezige applicaties komen veelal niet verder dan iets dat met communiceren te maken heeft, en ook de aanpasbaarheid van BlackBerry OS is beperkt. Ook het aanbod in de App World-applicatiewinkel is karig en dat geldt ook voor de applicaties die buiten de applicatiewinkel om te installeren zijn.

Conclusie

De BlackBerry Torch 9800 is een praktische telefoon die wat minder zakelijk oogt dan andere modellen vanwege het aanraakscherm en de paar internetdiensten die hiermee prettig werken. Wilt u echter meer personalisering, mogelijkheden of een beter applicatieaanbod, dan is een iPhone of Android-smartphone geschikter. Bijvoorbeeld de HTC Desire Z, die ook over fysiek toetsenbord beschikt. Bent u echter niet op zoek naar deze mogelijkheden, dan is de Torch 9800 een uitstekend alternatief.

BlackBerry Torch 9800

Straatprijs los toestel € 659,-

Formaat 111 x 62 x 14 mm (h x b x d)

Gewicht 161 gram

Processor 624 MHz

Geheugen 512 MB RAM

Opslag 4 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Scherm 3,2 inch (8,1 cm), 480 x 360 pixels

Camera 5 megapixel

OS BlackBerry OS 6

Accu 1300 mAh

Communicatie Bluetooth 2.1, wifi 802.11b/g/n, gps

Oordeel 7/10

Pluspunten

Fysiek toetsenbord

Mooie vormgeving

Soepele werking

Prima batterijduur

Minpunten

Mogelijkheden BlackBerry OS wat beperkt

Karig applicatieaanbod

0 Reactie(s) op: BlackBerry Torch 9800

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.