Blackmagic ATEM Mini - Maakt livestreamen veel makkelijker

Door: Enno de Graaf | 11 februari 2020 17:00

Blackmagic ATEM Mini
Review

Blackmagic is bekend als fabrikant van hoge kwaliteitscamera’s. Nu introduceren ze de Blackmagic ATEM Mini, een klein mengpaneel voor iedereen die gemakkelijk meerdere camera’s wil schakelen om videocontent te maken, zonder al teveel bezig zijn met het onderhoud van videoapparatuur. Denk hierbij aan het opnemen van podcasts en het uitzenden van livestreams, maar naast Twitch en YouTube is de ATEM Mini ook geschikt voor het geven van presentaties via Skype en Powerpoint.

Blackmagic ATEM Mini

Prijs € 349,-
Ingangen 4 x HDMI, 2 x 3,5mm audio jack
Uitgangen 1 x USB Type-C 2.0, 1 x HDMI
Gewicht 550 gram
Afmetingen 23,75 x 10,35 x 3,5 cm
Website www.blackmagicdesign.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Prijs
  • Compact en complet
  • Eenvoudige bediening
  • Minpunten
  • Beperkte PIP-mogelijkheden
  • Geen multiview

De Blackmagic ATEM Mini is een compacte en scherp geprijsde studio waarmee eenvoudig en snel kan worden geschakeld tussen vier camera’s, ongeacht de framerate en het beeldformaat. Zo kun je met een simpele druk op de knop twee beelden op elkaar laten zien, door middel van de picture-in-picture optie. Die PIP-mogelijkheden zijn overigens wel beperkt. Je hebt maar vier vaste posities om uit te kiezen, nog leuker zouden we een vrije plaatsing vinden.

Blackmagic ATEM Mini
Je hebt directe knoppen voor de camera's en de PIP-mogelijkheden.

Makkelijk aansluiten

Naast camera’s is er ook de mogelijkheid om computers of spelcomputers als beeldbron aan te sluiten. Zo kun je eenvoudig de beelden hiervan gebruiken in je broadcast. Ook zitten er twee audio-aansluitingen en een HDMI-uitgang in voor onder andere projectoren of een extern scherm.

Multicamera-setup

De ATEM Mini heeft 4 HDMI-ingangen met ondersteuning tot 1080p. Je kunt er een professionele multi-camera setup mee maken. Dat maakt het een perfect instapmodel voor de nieuwkomer, maar ook voor wie meer ervaring en eisen heeft is de kwaliteit van de mixing en het uitgangssignaal ruim voldoende. Door de ATEM Mini aan te sluiten op een externe recorder krijg je de mogelijkheid om beelden op te nemen en op te slaan voor later gebruik.

Blackmagic ATEM Mini
Je kunt vier HDMI-bronnen aansluiten.

Professionele functies

Om het broadcasten makkelijker te maken zitten er een aantal professionele functies ingebouwd. Denk hierbij aan Chroma Key voor het gebruik van greenscreens, DVE, diverse opties voor live graphics en audio mixing. Sowieso bespaar je een dure video-pc. Dat werk neemt de ATEM Mini je uit handen. Hij maakt het signaal ‘uitzendklaar’ en wordt als een webcam-input gezien waardoor er geen hoge hardware-eisen aan je streaming-pc worden gesteld.

Blackmagic ATEM Mini
Je pc ziet de Blackmagic ATEM Mini als webcam (Webcam Out).

Conclusie

Kort en goed: de ATEM Mini is zowel gezien de prijs als de geboden functionaliteit en de geleverde kwaliteit een perfect instapmodel voor wie professionele multi-camera setup wil maken zonder al teveel gedoe en ‘systeembeheer’ om de video-pc in de lucht te houden. Het enige wat we echt missen, naast uitgebreidere PIP-opties, is multiview. Je kunt maar 1 van de 4 inputs in de previews zien voordat je live schakelt. Voor ‘normaal’ streaming-gebruik is dat geen gemis maar de ATEM Mini werkt zo makkelijk dat je hem ook graag bij complexere producties wilt gebruiken. Dat is eigenlijk een groot compliment.

0 Reactie(s) op: Blackmagic ATEM Mini - Maakt livestreamen veel makkelijker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.