Blu-ray haalt in nieuwe standaard 128 GB

Door: tonie-van-ringelestijn | 07 april 2010 13:58

Internet & Thuis

Nieuwe specificaties voor Blu-ray Discs maken onder meer schijfjes met een opslagcapaciteit van 128 GB mogelijk.

De Blu-ray Disc Association heeft afgelopen weekend de komst van twee nieuwe standaarden bekendgemaakt (PDF). De eerste is de bdxl-standaard die eenmalig beschrijfbare schijfjes met een opslagruimte van 100 GB of 128 GB mogelijk maakt.

Daarnaast voorziet deze nieuwe standaard in herschrijfbare discs met 100 GB capaciteit. De 100 GB-schijfjes hebben drie lagen, de 128 GB-versie heeft er vier. Huidige Blu-ray Discs gebruiken twee lagen en hebben een capaciteit van 50 GB.

De tweede nieuwe standaard is de intra-hybrid blu-ray disc (ih-bd). Deze nieuwe schijfjes hebben zowel een rom-laag van 25 GB als een herschrijfbare laag van eveneens 25 GB.

Nieuwe hardware nodig

Voor beide nieuwe formaten is een krachtigere laser nodig, waardoor huidige Blu-ray-apparaten die toekomstige schijven niet kunnen lezen. De nieuwe schijfformaten zijn volgens de Blu-ray Disc Association vooral bedoeld voor het veilig opslaan van grote hoeveelheden data door bedrijven en overheden. "Professionele bedrijfstakken hebben behoefte aan optische oplossingen voor archiveringsdoeleinden", aldus Victor Matsuda van de Blu-ray Disc Association.

Holografische schijf

Op het gebied van opslagcapaciteit krijgt Blu-ray Disc op termijn concurrentie van de holografische schijf. Een capaciteit van 500 GB is met deze techniek al gehaald. Uiteindelijk zijn ook holografische schijven van 1 terabyte (TB) haalbaar.

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: Blu-ray haalt in nieuwe standaard 128 GB

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.