Bluetooth tracking: hoe werkt het en wat heb je eraan?

Door: Wesley Akkerman | 09 mei 2019 17:55

Bluetooth staat in iOS 12 standaard (en ongemerkt) aan
How To

Met bluetooth tracking is het mogelijk spullen te vinden die je kwijt bent, maar natuurlijk alleen wanneer je er een tracker in gedaan of aan gehangen hebt. Maar hoe werkt het?

Voor bluetooth tracking heb je twee dingen nodig: een tracker en een smartphone. De tracker hang je aan het product dat je niet kwijt wil raken en staat constant in verbinding met je smartphone. Op je smartphone moet je de functies bluetooth en locatie wel altijd aan hebben staan. Staan beide apparaten met elkaar in verbinding, dan kun je de tracker vinden op een kaart of je kunt een luid geluid horen wanneer je dat activeert. Maar ze moeten natuurlijk wel bij elkaar in de buurt zijn.

Maximale afstand Bluetooth

Hoewel bluetooth tracking in vergelijking met gps-tracking zo zijn voordelen heeft, is het allergrootste nadeel dat de afstand beperkt is. Meestal kun je spullen tot tien meter bij je smartphone vandaan tracken. Ligt het product buiten die tien meter, dan valt de verbinding weg. Dan kun je nog beroep doen op de applicatie waar de accessoire mee werkt. Daar kun je vaak in terug zien wat de laatste plek is waar de bluetooth tracker lag waar je naar op zoek bent.

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat je andere mensen in de buurt laat helpen met zoeken. Wanneer ze dezelfde applicatie op hun telefoon hebben en ze lopen langs je verloren tracker, dan krijg je daar een notificatie van en weet je dus waar die ligt. In dit specifieke geval ben je dan wel afhankelijk van de mensen die dezelfde trackerapplicatie op hun telefoon hebben staan, maar het kan dus soelaas bieden op het moment dat je buiten iets verloren hebt.

Een Chipolo-sleutelhanger zorgt ervoor dat je je bos nooit kwijtraakt.

Bluetooth 4.2 of 5.0

Voordat je begint aan bluetooth tracking is het handig dat je je bewust bent van een aantal dingen. Zo kun je kijken naar de bluetoothversie. De meeste trackers hebben bluetooth 4.2 aan boord, maar sommige beschikken ook over versie 5.0. Daarnaast is het zo dat sommige trackers geen vervangbare batterijen hebben en je dus na zes tot twaalf maanden (afhankelijk van het model) een nieuwe tracker moet kopen. Maar soms kun je dus ook de accu in de accessoire vervangen.

Dan is het nog de vraag of je een waterdichte bluetooth tracker wil of niet. Als ze waterdicht zijn, dan kun je de accu meestal niet vervangen – en doe je er dus goed aan je in te lezen over de accuduur. Haal je er één in huis met een alarm aan boord, zodat je dat kunt activeren tijdens het zoeken, check dan van tevoren hoe hard het geluid kan gaan. Bekende merken die bluetooth trackers maken zijn onder meer Tile en Chipolo, maar er zijn ook tal van onbekende en goedkopere merken te vinden.

1 Reactie(s) op: Bluetooth tracking: hoe werkt het en wat heb je eraan?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 mei 2019 15:19 audb
  Wat je er aan hebt?, eigen helemaal niets.
  Het geeft namelijk geen echte locatie door maar een gebied waar het zou kunnen zijn.
  Kijk een auto zie je niet over het hoofd maar een klein ding zal je lekker moeten gaan zoekken.
  Alleen als er ook een GPS of nog liever Galileo in zit dan pas weet je waar de Bluetooth zich bevind.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.