Bluetooth versus bekabelde koptelefoon: wat is beter?

Door: Justin Doornekamp | 11 november 2021 19:59

How To

Je staat in de winkel en hebt de keuze uit een bluetooth-koptelefoon of een bekabelde variant: welke kies je dan? Al jarenlang zijn er discussies over welk type hoofdtelefoon de beste keuze is. Draadloze koptelefoons ondersteunen vaak de nieuwste geluidstechnieken, maar zijn daardoor wel een stuk duurder dan bekabelde varianten. Is die hogere prijs het wel waard?

Geluidskwaliteit

Veel mensen hebben nog steeds de voorkeur voor bekabelde hoofdtelefoons en daar zijn goede redenen voor. De ontwikkeling van draadloze oordopjes gaat in een razendsnel tempo en de technologie in de oortjes wordt steeds beter, maar toch worden de bekabelde hoofdtelefoons over het algemeen meer gewaardeerd als het gaat om geluidskwaliteit. Door het analoge signaal kan er veel meer data worden verwerkt dan bij digitale signalen als bluetooth. Dit betekent simpel gezegd dat een koptelefoon met draad veel minder moeite heeft om de muziek in je oren te krijgen: audio hoeft niet gecomprimeerd te worden, waardoor je nummers in hoge kwaliteit hoort.

Verder zijn hoofdtelefoons vaak goedkoper dan draadloze varianten, omdat de draadloze technologie nu eenmaal duurder in ontwikkeling en productie is. Ook zijn bekabelde koptelefoons wat gemakkelijker te repareren. 

Nooit opladen

Een ander groot voordeel is dat je je koptelefoon met draad nooit hoeft op te laden. In een wereld waarin je veel apparaten aan de lader moet hangen, is dat wel een fijn gegeven. Zeker als draadloze oordopjes al wat ouder zijn, moet je ze na iedere (lange) luisterbeurt opladen. Niet alleen zijn de oortjes snel leeg: Draadloos luisteren belast ook de accu van je mobiele apparaat.

Een kleine kanttekeningen: sommige bekabelde koptelefoons moet je wel degelijk opladen. Het gaat dan vooral om koptelefoons met actieve ruisonderdrukking. 

Muziek downloaden: header-afbeelding
Ook koptelefoons mét snoer moet je weleens opladen.

Aansluiting

Door de kabel zijn koptelefoons gemakkelijk te gebruiken: je plugt ze vaak via een 3,5 mm-poort direct in je apparaat en je kunt meteen muziek afspelen. Van een verstoring in de verbinding heb je geen last. Bij draadloze oordopjes kan de verbinding nog wel eens (kortstondig) wegvallen.

Er zijn ook nadelen. Een draad kan wat onhandig zijn en voor je het weet ben je eerst een minuut bezig om de knopen uit je stekker te krijgen. Bovendien moet je apparaat altijd in de buurt zijn om naar muziek te kunnen luisteren. Bij een draadloze variant kun je vrij bewegen en sommige oortjes kunnen wel tot 30 meter van je audioapparaat verwijderd zijn. Dit maakt ze een ideale keuze voor bijvoorbeeld sporters.

Verder kan een kabel wat fragiel zijn. Wat gedraai of het buigen van de kabel, kan ertoe leiden dat je koptelefoon niet meer goed werkt. Je hoort dan ruis of slechts nog aan één kant geluid.

Ook is het niet gezegd dat je standaard een 3,5 mm-aansluiting op je apparaat hebt. De nieuwe iPhone-modellen hebben zo’n aansluiting niet, waardoor je een losse adapter nodig hebt. Deze adapters van Apple hebben een reputatie dat ze snel kapotgaan. Je zult ook niet de enige zijn die de adapter af en toe vergeet mee te nemen. En dan kun je niet naar muziek luisteren.

De laatste iPhone-modellen hebben geen 3,5 mm-aansluiting.

Conclusie

Welke keuze je uiteindelijk maakt, hangt vooral af van je eigen voorkeuren en smaak. Wil je het beste geluid, dan kom je vaak uit bij een bekabelde koptelefoon. Ook gamers kiezen waarschijnlijk het liefst voor een kabel, omdat er geen vertraging in het geluid zit. Wil je oordopjes vooral tijdens het sporten gebruiken, dan is draadloos juist handig. Bovendien zijn deze oortjes altijd gemakkelijk overal mee naar toe te nemen, waardoor ze ook een goede keuze zijn voor reizigers.     

1 Reactie(s) op: Bluetooth versus bekabelde koptelefoon: wat is beter?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 november 2021 09:42 chrislaarman
  Inderdaad, elk heeft zijn voors en tegens. :-)

  Ter aanvulling:
  - Ik heb verschillende modellen die zowel draadloos als bedraad kunnen werken.
  - Ik heb ondermeer Bluetooth oordopjes van (in mijn herinnering) € 2,95 per paar uit China.
  - Ik gebruik op de fiets slechts draadloze dopjes (voor gesproken navigatie-aanwijzingen).
  - Als je wilt luisteren naar een apparaat dat zelf geen Bluetooth (of wifi) host kan zijn, dan moet je wel bedraad luisteren. (Maar er bestaan hulpmiddelen om een bedrade verbinding om te zetten naar draadloos. Denk maar aan loop-microfoons.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.