Blurb: zelf boeken maken

Door: kees-krick | 22 februari 2012 11:57

Review

Met de online dienst Blurb stelt u op eenvoudige wijze zelf een boek samen. U regelt de inhoud, Blurb maakt er een tastbaar boek van. Een uitgelezen kans om eindelijk uw eigen roman te publiceren, een reisverslag te maken, een fotoboek samen te stellen of noem maar op. U kunt er zelfs geld mee verdienen.

Met Blurb kunt u verschillende soorten boeken maken. Met tekst, foto's of een combinatie ervan. Wat u met het boek doet is geheel aan u. U bestelt uiteraard een eigen exemplaar voor in uw boekenkast en misschien nog wat extra exemplaren voor familie en vrienden. U kunt ze ook te koop aanbieden via de website van Blurb. Geen paniek, u hoeft de zolder of garage niet te ontruimen om al die dozen met boeken op te slaan. Zolang niemand uw boek bestelt, staat er geen letter of foto op papier. Pas zodra uw boek verkocht wordt, produceert en verzendt Blurb het. U hebt er geen omkijken naar.

Met de BookSmart software stelt u uw boek samen.

Zelf een boek maken

Een boek samenstellen kan op meerdere manieren. Zoals met BookSmart, een programma dat Blurb gratis beschikbaar stelt. Er is zowel een Windows- als een Mac-versie. Het programma neemt u via een wizard aan de hand. Er zijn enorm veel lay-outs waaruit u kunt kiezen, zodat u zonder kennis van het boekmakersvak uw boek kunt maken. Wie zelf wilt bepalen hoe de pagina's eruit komen te zien, kan de lay-out aanpassen of desnoods vanaf de grond opbouwen. Hoe snel u een boek maakt, hangt vooral af van wat u erin zet en daarnaast hoe u het erin wilt hebben. Tekst en foto's kunnen met enkele muisklikken automatisch worden geplaatst. Waar nodig worden extra pagina's vanzelf toegevoegd. Wilt u zelf de volgorde van foto's bepalen, of elk hoofdstuk van uw roman op een nieuwe pagina laten beginnen, dan is er meer werk aan de winkel.

Formaten en prijzen

Diverse boekformaten zijn mogelijk. Zoals een vierkant of een rechthoekig boek, staand of liggend. Een extra groot boek kan ook. De prijs voor een boek in kleur start bij elf euro en klimt op naar ruim veertig euro voor het grootste formaat. Prijsvriendelijker is een pocket voor 3,50 euro. Het iets grotere trade-/notitieboek kost 4,50 euro. Dit zijn wel de startprijzen. Het zal geen verrassing zijn dat een dun boekje goedkoper is dan een dikke. Ook zijn er allerlei keuzemogelijkheden, zoals het soort kaft. In de praktijk wordt een boek vaak steeds een treetje duurder.

De boeken zien er goed uit en kunnen zo in een boekhandel verkocht worden.

Kwaliteit

Wij hebben drie boeken laten maken. Een fotoboek van standaard formaat, liggend en met een harde kaft. Daarnaast een leesboek (trade-formaat) met harde kaft en een stofomslag. Tot slot hetzelfde leesboek als pocketuitvoering. De boeken werden al na een paar dagen afgeleverd. Terwijl tijdens het bestellen een langere levertijd was aangegeven. De boeken waren voorzien van cellofaan en verpakt in zeer stevig en dik karton. De boeken zelf zien er professioneel uit met een degelijke kwaliteit. Stevige dikke kaften en mooie stofomslagen. Sprekende foto's. Het papier is mooi, stevig en zit goed vast. Wie aandacht aan omslag en inhoud besteed, kan het boek zo in het schap van een boekhandel neerzetten.

Conclusie

Iedereen kan boeken maken. Ga wel zorgvuldig te werk en pak er liefst een 'echt' boek bij om te zien hoe dat in elkaar steekt. Dat maakt het werken met BookSmart makkelijker. Let verder op het aantal pagina's, want voor dikkere boeken betaalt u meer. Tekst inkorten of een foto weglaten zodra u een paginagrens overschrijdt, bespaart u veel geld. Behalve met BookSmart kan het boek ook rechtstreeks op de website gemaakt worden. Daarnaast zijn er insteekmodules voor programma's als Adobe Lightroom, Word en diverse andere. Blurb is erg leuk voor iedereen die foto's of tekst in een echt boek wil zien en daar geld voor over heeft. Iets met uw boeken verdienen kan ook. U mag zelf de winstmarge bepalen, al is de basisprijs al niet echt laag.

Blurb

Prijs Afhankelijk van gekozen product

Taal Nederlands

Medium 45 MB download (BookSmart)

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 1,3GHz-processor, 512 MB RAM, 640 MB harde-schijfruimte, schermresolutie 1024 x 768

Maker Blurb Inc.

Oordeel 8/10

Pluspunten

Uitgebreide mogelijkheden

Veel lay-outs

Lay-out aanpasbaar

Kwaliteit boeken

Snelle levering, stevig verpakt

Minpunten

Lay-out van gevuld boek aanpassen tijdrovend

Inhoud/lay-out aanpassingen strikt gescheiden

Prijs loopt snel op

Per formaat eerst zelf kopen voordat verkocht mag worden

1 Reactie(s) op: Blurb: zelf boeken maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 januari 2014 18:16 Anoniem
    i wileen verhaal cshrijve hoe doe je dat
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.