© PXimport

Bouw een mediaspeler

Geplaatst: 26 juli 2011 - 11:03

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Redactie ID.nl

De mediaspeler in de huiskamer is in opkomst door het gemak waarmee we aan goede digitale versies van films kunnen komen. Prima apparaatjes, maar wie totale controle wil over het afspelen van media heeft toch een pc nodig. In dit artikel stellen we een speciale pc samen voor in de huiskamer.

Pc's kunt u vandaag de dag in een groot aantal ontwerpen en formaten kopen. En de huiskamer verandert steeds meer in een thuisbioscoop met een surround-luidsprekerset en HD-televisie. Een lompe bak die u aansluit op de rest van uw bij elkaar passende AV-componenten lijkt ons niet zo'n aangename gedachte. Vandaar dat we in dit artikel aandacht besteden aan het bouwen van een mediacenter-pc. Dit systeem is ook qua uiterlijk uitermate geschikt voor de woonkamer, door een behuizing te gebruiken die naadloos aansluit bij AV-apparatuur. De mediacenter-pc doet dienst als middelpunt in uw thuisbioscoop en bevat uw films, muziek en foto's. Dankzij digitale aansluitingen naar uw televisie en receiver is de beeld- en geluidskwaliteit uitstekend. Ook kunt u bestanden op de mediacenter-pc delen met andere pc's of apparaten in uw netwerk, zodat het apparaat dienst kan doen als centrale opslag in uw netwerk. We hebben twee configuraties samengesteld: de eerste configuratie is in staat om blu-ray af te spelen, de tweede niet. Een ander verschil is dat we in de simpelere configuratie kiezen voor een harde schijf met één terabyte opslag in plaats van een twee. In de kostentabel ziet u alle verschillen tussen beide configuraties.

Overwegingspunten

Een processor alleen maakt nog geen systeem. U dient rekening te houden met een aantal zaken wanneer u onderdelen uitkiest voor uw mediacenter.

- Het mooiste is als de pc-behuizing naadloos integreert met de rest van uw AV-apparatuur.

© PXimport

Een speciale behuizing zoals de SilverStone Grandia GD04 zorgt ervoor dat uw pc niet opvalt tussen uw AV-apparatuur.

- Het moederbord moet compact zijn en een HDMI-uitgang hebben (of eventueel DVI plus een S/PDIF-uitgang voor het geluid) als u ingebouwde video wilt gebruiken.

© PXimport

Het ASUS P8H67-M EVO-moederbord heeft vier geheugensloten en een hoop usb-poorten. Dankzij een PCI-Express-slot kunt u het systeem met bijvoorbeeld een grafische kaart uitbreiden.

- Het geheugen moet betrouwbaar zijn.

- De voeding moet een goed exemplaar zijn dat stabiel werkt en het liefst zo stil mogelijk is.

© PXimport

De SilverStone NT07 lijkt erg veel op de koeler die Intel zelf gebruikt, maar de ventilator heeft meer vinnen en is stiller.

- Als u blu-ray wilt afspelen, hebt u een blu-ray-station nodig.

- Het is handig om een grote externe harde schijf te kopen om snel bestanden toe te voegen aan uw mediacenter.

1. Intel Sandy Bridge

In onze mediacenter-pc gebruiken we als basis een Intel Sandy Bridge-processor, oftewel een Core i-processor van de tweede generatie. Intel heeft bij deze processor naast de processorkern tevens een grafische kern op de chip meegebakken. Hoewel dit niet de meest indrukwekkende gpu voor spellen is, is hij voor het afspelen van HD-video prima geschikt en zeker een hele verbetering ten opzichte van Intels eerdere pogingen. De processor die wij hebben uitgekozen is een Intel Core i3-2100: een dualcore-processor van 3,1 GHz met 3 MB L3-cache die ondersteuning heeft voor Intels Hyper-Threading-technologie. Hierdoor kunnen er vier threads min of meer tegelijkertijd uitgevoerd worden en ziet Windows een quadcore-processor. De gekozen processor is de goedkoopste Sandy Bridge-processor van 65 watt. Intel heeft ook nog de i3-2100T die slechts 35 watt verlangt, maar deze is met een snelheid van 2,5 GHz flink lager geklokt. Omdat we toch een redelijk grote behuizing gaan gebruiken, is de extra hitte die door een 65watt-uitvoering wordt gegenereerd niet zo'n heel groot probleem. De grafische kern die we terugvinden op de processor is krachtig genoeg voor hardwarematige acceleratie voor decoderen en coderen van HD-videomateriaal voor de bekende codecs als VC-1, MPEG-2 en H.264. In de praktijk handelt de grafische kern bijvoorbeeld het afspelen van blu-ray af, terwijl de processor hiervoor niet zoveel hoeft te doen. Intel HD Graphics ondersteunt verder HDMI 1.4 in combinatie met dual video blocks en is dus geschikt voor blu-ray-weergave in stereoscopische 3D.

Nog steeds problemen met Intel HD Graphics?

Op zich is de geïntegreerde grafische kern in de Sandy Bridge-processors prima geschikt voor een mediacenter-pc en wordt HD-video probleemloos afgespeeld. Voor de meeste mensen zal deze oplossing dan ook prima voldoen. Voor echte puristen heeft Intel echter altijd nog een probleem dat voortkomt uit een ontwerpfout die is overgenomen uit voorloper Clarkdale: de grafische chip ondersteunt geen 23,976 frames per seconde. Dit is de beeldsnelheid waarop de meeste blu-rays worden afgespeeld. Intel HD Graphics kan alleen 24 hele frames per seconde weergeven. Het nadeel van het afspelen van filmmateriaal dat is opgenomen met een beeldsnelheid van 23,976 fps op een beeldsnelheid van 24 fps is dat er ongeveer iedere 40 seconden een frame dubbel wordt weergegeven om de film weer te synchroniseren. Vooral in scènes met een pannende filmbeweging valt dit hikje op. U kunt het systeem zo instellen dat films worden weergeven met 60 beelden per seconde waardoor het hikje grotendeels verdwijnt, maar dan ziet u de film niet meer helemaal zoals hij bedoeld is. Intel heeft inmiddels een softwarefiks gemaakt waarmee het beeld op 23,97 loopt. Hierbij is er echter nog steeds af en toe een synchronisatieframe noodzakelijk. Voor de echte purist is dit natuurlijk geen oplossing en een losse grafische kaart van AMD of NVIDIA is dan nodig om wel 23,976 frames per seconde correct weer te geven. Wij vinden het nadeel van de Intel HD Graphics te klein om de verder uitstekende en krachtige Core i3-2100 links te laten liggen voor ons mediacenter. In ons samengestelde mediacenter is plek voor een relatief energiezuinige losse grafische kaart. Wij raden indien gewenst de AMD Radeon HD 6450 aan, die kost ongeveer 40 euro. We zouden pas voor een losse grafische kaart kiezen als u echt niet met het hikje kunt leven.

2. Overige onderdelen

Het moederbord dat we hebben uitgekozen voor dit artikel is de ASUS P8H67-M EVO. Dit is op het moment van schrijven ASUS' meest uitgebreide microATX-moederbord dat geschikt is voor Sandy Bridge-processors. Hebt u voorkeur voor een ander merk, dan kunt u uiteraard ook een ander microATX-moederbord met socket 1155 gebruiken. Het door ons gekozen moederbord heeft twee SATA3-poorten en usb 3.0. Als geheugenmodule kiezen we voor Kingston ValueRAM, dat in onze ervaring uitstekend werkt tegen acceptabele kosten. Gezien de lage prijs kiezen we in beide configuraties voor 4 GB aan geheugen. Eventueel kunt u twee tientjes besparen door de helft te nemen.

De SilverStone Grandia GD04-behuizing zal zonder problemen een plekje vinden bij de rest van uw AV-apparatuur en is verkrijgbaar in zowel zwart als zilver. We kiezen voor deze behuizing, omdat hij goed verkrijgbaar is en niet teveel kost. De SilverStone NT07-processorkoeler is ongeveer net zo groot als de standaardkoeler van Intel, waardoor installatie eenvoudig is. De koeler van SilverStone heeft echter meer vinnen en is stiller. De 2TB-schijf van Western Digital zal geen snelheidswedstrijden winnen, maar is stil en koel. In de simpelere configuratie gaan we voor 1 TB, al is ook hier 2 TB fijn gezien de steeds grotere omvang van films.

De combodrive in de uitgebreidere configuratie speelt blu-ray af en kan dvd's branden (en uiteraard ook afspelen). In de basisconfiguratie hebben we gekozen voor een gewone dvd-brander. Uiteraard hebt u ook software nodig. We kunnen natuurlijk niet om Windows 7 Home Premium heen. In de blu-ray-configuratie hebben we daarnaast CyberLink PowerDVD 10 Ultra opgenomen omdat Windows Home Premium standaard geen blu-ray afspeelt. We hebben gekozen voor PowerDVD 10 Ultra in plaats van het nieuwere PowerDVD 11 Ultra, omdat de nieuwere versie ongeveer tweemaal zo duur is. Let op dat u bij zowel PowerDVD 10 als 11 de Ultra-versie nodig hebt om Blu-ray af te spelen.

Gamen?

De Intel HD Graphics 2000-gpu die we terugvinden in de gekozen processor is enkel bedoeld voor heel licht gamen. Oudere games dus, en op lagere instellingen. Om een modern spel op een serieuze manier te spelen, hebt u toch echt wat meer kracht nodig en moet u een losse grafische kaart toevoegen aan het systeem. Dit brengt wel wat probleempjes met zich mee. Zo werkt de grafische kern simpelweg niet meer als u een andere grafische kaart toevoegt en moet u dus vertrouwen op de videoacceleratie van de toegevoegde kaart. Erg is dat niet, want moderne grafische kaarten van NVIDIA en AMD zijn ook prima in staat om HD-materiaal af te spelen. Een krachtige grafische kaart die echter ook geschikt is voor flink gamen is eigenlijk zonder uitzondering een exemplaar dat relatief veel energie gebruikt en dus hitte en geluid genereert. Iets dat we in ons fluisterstille mediacenter liever niet hebben. Wij zijn van mening dat het mediacentersysteem niet bedoeld is om op te gamen. Wilt u dat wel, dan hebt u een krachtigere voeding nodig dan we in onze configuratie hebben opgenomen.

3. Tips

Iedere pc die u samenstelt is anders, maar we zullen u een aantal algemene tips geven om de ingebruikname van uw mediacenter eenvoudiger te maken. Installeer de voeding in de behuizing voordat u het moederbord monteert. Het ASUS-moederbord is simpel te configureren, want er wordt EFI gebruikt in plaats van het BIOS. U kunt hierdoor uw muis gebruiken bij het instellen van de opties.

Nadat u Windows hebt geïnstalleerd, moet u mogelijk het stuurprogramma voor de netwerkcontroller installeren als dit onderdeel niet automatisch herkend wordt. Anders kunt u geen contact maken met internet en Windows Update niet uitvoeren. De cd die u bij uw moederbord krijgt, bevat alle noodzakelijke stuurprogramma's die u later kunt bijwerken naar de laatste versies. Download voordat u het systeem gaat installeren wel de laatste driver voor de Intel HD Graphics van de Intel-website en zet deze op een usb-stick.

De HDMI-poort op het moederbord ondersteunt geluid, dus u hoeft geen aparte kabels voor geluid te gebruiken als uw receiver een HDMI-poort heeft die bruikbaar is om geluid door te geven. Dit geldt natuurlijk ook als u de pc direct met een televisie verbindt via HDMI en de televisie ook gebruikt om het geluid weer te geven. Wanneer uw receiver geen HDMI accepteert, dan kunt u S/PDIF gebruiken om de pc aan te sluiten op de receiver en de HDMI-kabel op de televisie aansluiten. Als u de pc wilt gebruiken om naast het afspelen van mediabestanden ook te surfen op internet, dan hebt u een draadloos setje toetsenbord en muis nodig. Eigenlijk voldoen alle moderne draadloze setjes en is het afhankelijk van smaak wat u mooi vindt. Als u van plan bent om een hoop tikwerk op uw mediacenter te doen, dan heeft een normaal setje de voorkeur. Gaat u dit echter niet doen en wilt u enkel een beetje browsen, dan is iets als Logitechs DiNovo Mini een handig apparaatje om uw mediacenter volledig te bedienen. Het toevoegen van een afstandsbediening gaat het eenvoudigst met een infraroodontvanger die Windows Media Center ondersteunt. Als afstandsbediening kunt u gebruik maken van een Windows Media Center-afstandsbediening, of (bijvoorbeeld) een Logitech Harmony die eenvoudig programmeerbaar is als Windows Media Center-afstandsbediening. We gaan niet te diep op het in elkaar zetten van de configuratie in, maar we laten u in acht stappen zien wat u ongeveer kunt verwachten.

© PXimport

Logitechs DiNovo Mini is een handig mini-toetsenbordje om uw mediacenter volledig meete bedienen.

4. Tot slot

We hopen dat dit artikel u inspiratie heeft gegeven om zelf uw mediacenter samen te stellen. Hebt u dat eenmaal gedaan, dan hebt u een apparaat waarmee u digitale mediabestanden optimaal in uw thuisbioscoop kunt bekijken. Uiteraard is het grote voordeel van een pc boven een mediaspeler zoals we die op pagina 22 getest hebben, dat u de machine zelf kunt uitbreiden. Zo kunt u bijvoorbeeld een televisiekaart toevoegen om programma's op te nemen met uw mediacenter. Ook kunt u de machine gebruiken als mediaserver door bijvoorbeeld VLC te installeren. Uiteraard kunt u ook gewoon lekker onderuitgezakt op uw bank hangen en genieten van uw films!

© PXimport

Stappenplan in elkaar zetten mediacenter

© PXimport

Installeer de voeding.

© PXimport

Installeer het moederbord.

© PXimport

Installeer de processor.

© PXimport

Installeer de processorkoeler.

© PXimport

Installeer het geheugen.

© PXimport

Installeer de harde schijf.

© PXimport

Installeer het optische station.

© PXimport

Sluit alle bekabeling aan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten