Bouw een mediaspeler

Door: loyd-case-en-jeroen-boer | 26 juli 2011 15:03

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De mediaspeler in de huiskamer is in opkomst door het gemak waarmee we aan goede digitale versies van films kunnen komen. Prima apparaatjes, maar wie totale controle wil over het afspelen van media heeft toch een pc nodig. In dit artikel stellen we een speciale pc samen voor in de huiskamer.

Pc's kunt u vandaag de dag in een groot aantal ontwerpen en formaten kopen. En de huiskamer verandert steeds meer in een thuisbioscoop met een surround-luidsprekerset en HD-televisie. Een lompe bak die u aansluit op de rest van uw bij elkaar passende AV-componenten lijkt ons niet zo'n aangename gedachte. Vandaar dat we in dit artikel aandacht besteden aan het bouwen van een mediacenter-pc. Dit systeem is ook qua uiterlijk uitermate geschikt voor de woonkamer, door een behuizing te gebruiken die naadloos aansluit bij AV-apparatuur. De mediacenter-pc doet dienst als middelpunt in uw thuisbioscoop en bevat uw films, muziek en foto's. Dankzij digitale aansluitingen naar uw televisie en receiver is de beeld- en geluidskwaliteit uitstekend. Ook kunt u bestanden op de mediacenter-pc delen met andere pc's of apparaten in uw netwerk, zodat het apparaat dienst kan doen als centrale opslag in uw netwerk. We hebben twee configuraties samengesteld: de eerste configuratie is in staat om blu-ray af te spelen, de tweede niet. Een ander verschil is dat we in de simpelere configuratie kiezen voor een harde schijf met één terabyte opslag in plaats van een twee. In de kostentabel ziet u alle verschillen tussen beide configuraties.

Overwegingspunten

Een processor alleen maakt nog geen systeem. U dient rekening te houden met een aantal zaken wanneer u onderdelen uitkiest voor uw mediacenter.

- Het mooiste is als de pc-behuizing naadloos integreert met de rest van uw AV-apparatuur.

Een speciale behuizing zoals de SilverStone Grandia GD04 zorgt ervoor dat uw pc niet opvalt tussen uw AV-apparatuur.

- Het moederbord moet compact zijn en een HDMI-uitgang hebben (of eventueel DVI plus een S/PDIF-uitgang voor het geluid) als u ingebouwde video wilt gebruiken.

Het ASUS P8H67-M EVO-moederbord heeft vier geheugensloten en een hoop usb-poorten. Dankzij een PCI-Express-slot kunt u het systeem met bijvoorbeeld een grafische kaart uitbreiden.

- Het geheugen moet betrouwbaar zijn.

- De voeding moet een goed exemplaar zijn dat stabiel werkt en het liefst zo stil mogelijk is.

De SilverStone NT07 lijkt erg veel op de koeler die Intel zelf gebruikt, maar de ventilator heeft meer vinnen en is stiller.

- Als u blu-ray wilt afspelen, hebt u een blu-ray-station nodig.

- Het is handig om een grote externe harde schijf te kopen om snel bestanden toe te voegen aan uw mediacenter.

1. Intel Sandy Bridge

In onze mediacenter-pc gebruiken we als basis een Intel Sandy Bridge-processor, oftewel een Core i-processor van de tweede generatie. Intel heeft bij deze processor naast de processorkern tevens een grafische kern op de chip meegebakken. Hoewel dit niet de meest indrukwekkende gpu voor spellen is, is hij voor het afspelen van HD-video prima geschikt en zeker een hele verbetering ten opzichte van Intels eerdere pogingen. De processor die wij hebben uitgekozen is een Intel Core i3-2100: een dualcore-processor van 3,1 GHz met 3 MB L3-cache die ondersteuning heeft voor Intels Hyper-Threading-technologie. Hierdoor kunnen er vier threads min of meer tegelijkertijd uitgevoerd worden en ziet Windows een quadcore-processor. De gekozen processor is de goedkoopste Sandy Bridge-processor van 65 watt. Intel heeft ook nog de i3-2100T die slechts 35 watt verlangt, maar deze is met een snelheid van 2,5 GHz flink lager geklokt. Omdat we toch een redelijk grote behuizing gaan gebruiken, is de extra hitte die door een 65watt-uitvoering wordt gegenereerd niet zo'n heel groot probleem. De grafische kern die we terugvinden op de processor is krachtig genoeg voor hardwarematige acceleratie voor decoderen en coderen van HD-videomateriaal voor de bekende codecs als VC-1, MPEG-2 en H.264. In de praktijk handelt de grafische kern bijvoorbeeld het afspelen van blu-ray af, terwijl de processor hiervoor niet zoveel hoeft te doen. Intel HD Graphics ondersteunt verder HDMI 1.4 in combinatie met dual video blocks en is dus geschikt voor blu-ray-weergave in stereoscopische 3D.

Nog steeds problemen met Intel HD Graphics?

Op zich is de geïntegreerde grafische kern in de Sandy Bridge-processors prima geschikt voor een mediacenter-pc en wordt HD-video probleemloos afgespeeld. Voor de meeste mensen zal deze oplossing dan ook prima voldoen. Voor echte puristen heeft Intel echter altijd nog een probleem dat voortkomt uit een ontwerpfout die is overgenomen uit voorloper Clarkdale: de grafische chip ondersteunt geen 23,976 frames per seconde. Dit is de beeldsnelheid waarop de meeste blu-rays worden afgespeeld. Intel HD Graphics kan alleen 24 hele frames per seconde weergeven. Het nadeel van het afspelen van filmmateriaal dat is opgenomen met een beeldsnelheid van 23,976 fps op een beeldsnelheid van 24 fps is dat er ongeveer iedere 40 seconden een frame dubbel wordt weergegeven om de film weer te synchroniseren. Vooral in scènes met een pannende filmbeweging valt dit hikje op. U kunt het systeem zo instellen dat films worden weergeven met 60 beelden per seconde waardoor het hikje grotendeels verdwijnt, maar dan ziet u de film niet meer helemaal zoals hij bedoeld is. Intel heeft inmiddels een softwarefiks gemaakt waarmee het beeld op 23,97 loopt. Hierbij is er echter nog steeds af en toe een synchronisatieframe noodzakelijk. Voor de echte purist is dit natuurlijk geen oplossing en een losse grafische kaart van AMD of NVIDIA is dan nodig om wel 23,976 frames per seconde correct weer te geven. Wij vinden het nadeel van de Intel HD Graphics te klein om de verder uitstekende en krachtige Core i3-2100 links te laten liggen voor ons mediacenter. In ons samengestelde mediacenter is plek voor een relatief energiezuinige losse grafische kaart. Wij raden indien gewenst de AMD Radeon HD 6450 aan, die kost ongeveer 40 euro. We zouden pas voor een losse grafische kaart kiezen als u echt niet met het hikje kunt leven.

0 Reactie(s) op: Bouw een mediaspeler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.