Bouw je eigen Sonos-killer met een Chromecast

Door: richard-veenstra | 13 april 2017 10:33

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Voor een multiroom-audio-oplossing kun je natuurlijk een Sonos- of Raumfeld-systeem aanschaffen, maar als je nog een paar luidsprekers hebt liggen, is het met Chromecast eveneens mogelijk om dezelfde muziek te streamen in verschillende kamers. In dit artikel lees je hoe je zelf luidsprekercombinaties aanmaakt en muziek naar verschillende vertrekken streamt.

01 Chromecast Audio

Om multiroom-audio in je huis te installeren, heb je minstens twee Chromecast Audio-ontvangers nodig. Deze kosten een paar tientjes per stuk en verbind je met je luidspreker of versterker. Denk eraan dat een gewone Chromecast of Chromecast Ultra niet geschikt is voor multiroom-audio, deze zijn alleen nuttig om video en audio naar een televisie te streamen. Als je niet weet wat voor Chromecast je hebt, kijk dan even naar de aansluiting: een normale Chromecast heeft een hdmi-aansluiting, een Chromecast Audio heeft een mini-jack-aansluiting. Multiroom-video met een normale Chromecast is helaas nog niet mogelijk.

02 Chromecast aansluiten

De Chromecast Audio heeft twee aansluitingen. Aan de bovenkant vind je een stereo mini-jack-poort, aan de onderkant is een usb-aansluiting. Met de meegeleverde gele audiokabel sluit je de Chromecast Audio aan op de AUX-ingang van je luidspreker. De usb-stekker sluit je aan op het stopcontact. Helaas is de audiokabel erg kort zodat het kan voorkomen dat je Chromecast Audio aan de zijkant van je luidspreker hangt.

03 App installeren

Op je Android-smartphone of -tablet ga je hiernaartoe en tik je op Ontdek het op Google Play om de app Google Home te installeren. Je wordt vervolgens naar de Play Store geleid. Klik op Installeren en vervolgens op Openen om je Chromecast in te stellen. Benader je de website vanaf een iPhone of iPad, dan tik je op het logo van de App Store en installeer je de app Google Home op je Apple-apparaat.

04 Met Chromecast verbinden

Tik op Accepteren om de servicevoorwaarden te accepteren. Na het aanmelden op je wifi-netwerk zal de app je aangesloten Chromecast Audio automatisch vinden en weergeven onder een tijdelijke naam. Tik op Doorgaan. Op dit moment wordt de verbinding met je wifi-netwerk even verbroken en zal je smartphone of tablet zich tijdelijk aanmelden op de wifi-hotspot van de Chromecast Audio. Dit kan een paar minuten duren.

Verbindingsproblemen

Het kan zijn dat de app niet meteen verbinding kan maken met je Chromecast Audio. Als je na drie minuten nog geen verbinding hebt gekregen, tik dan op de Terug-toets en breek de configuratie af. Ga naast de Chromecast Audio staan en start de app opnieuw. In de meeste gevallen lost dit het probleem op. Ervaar je nog steeds problemen, ga dan hiernaartoe.

05 Geluid afspelen

Als de app verbinding heeft kunnen maken met de Chromecast Audio, dan krijg je een melding te zien waar je wordt gevraagd een geluid via de Chromecast Audio af te spelen. Zorg dat je luidspreker of versterker op de juiste ingang staat en dat het volume aanstaat. Tik op Testgeluid afspelen en het geluid zal over je luidspreker worden afgespeeld. In het volgende scherm tik je op Ik heb het gehoord om de actie te bevestigen.

06 Naam instellen

Op de volgende pagina geef je de naam van de Chromecast Audio aan. Aangezien de Chromecast aan een bepaalde luidspreker of versterker hangt, is het handig om de locatie van de luidspreker aan te geven, bijvoorbeeld Keuken of Speakers in de slaapkamer. Het vinkje voor Gebruiksgegevens en crashrapporten voor Google Cast-apparaat verzenden naar Google kun je uitschakelen als je dit wilt. Tik op Doorgaan.

Gastmodus inschakelen

Laat het vinkje voor Gastmodus inschakelen staan als je wilt dat mensen muziek naar jouw Chromecast Audio kunnen streamen zonder dat ze je wifi-wachtwoord hebben. Dit is bijvoorbeeld leuk voor feestjes. De functie is mogelijk doordat de app en de Chromecast via een voor mensen onhoorbaar hoge toon met elkaar communiceren. Deze toon kan helaas niet door muren en ramen heen, dus alleen mensen die zich in dezelfde ruimte bevinden als de Chromecast kunnen muziek naar je Chromecast Audio zenden. De verbinding is tevens met een automatische pincode beveiligd, die na 24 uur vervalt. Let op: de gastmodus is op dit moment alleen beschikbaar in de Android-versie van Google Home. Zie ook stap 13.

0 Reactie(s) op: Bouw je eigen Sonos-killer met een Chromecast

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.